Antrykot wołowy

ANTRYKOT WOŁOWY PYSZNY I PROSTY W OBSŁUDZE

Pierwszy wybór każdego szanującego się stekożercy. Antrykot wołowy to gwarancja wyjątkowego smaku i odpowiedniej soczystości przygotowanej z niego potrawy niezależnie czy jest to stek czy pieczeń. Lista przepisów na wykorzystanie tego kawałka wołowiny jest naprawdę długa. Najważniejsze żeby miał wysoką jakość. Pochodził z mięsnej rasy bydła, posiadał duży marmurek, był odpowiednio wysezonowany i sukces gwarantowany.

Idealny na imprezę BBQ, bardzo łatwo pokroić go samemu na steki. To właśnie łatwość obróbki, szybkość przygotowania i oczywiście znakomity smak sprawiają, że jest wyborem numer jeden fanów grillowania.

 JAKA TO CZĘŚĆ TUSZY

Antrykot wycina się z przedniej ćwierćtuszy wołowej. Jest to mięso z kością oddzielone:

- od przodu przy linii cięcia rozbratla, zazwyczaj

między szóstym a siódmym kręgiem piersiowym i przyległymi do nich żebrami,

- od tyłu zazwyczaj między ostatnim a przedostatnim kręgiem piersiowym,

- od dołu po linii oddzielenia szpondra (w odległości 75 mm od oka mięśnia najdłuższego

grzbietu).

W zależności od specyfikacji handlowej sposób rozbioru antrykotu może się różnić.

Antrykot może być odcinany wzdłuż 4, 5, 6, 7, 8 albo 9 żebra.

MARMUREK ZNAKIEM ROZPOZNAWCZYM

W przeciwieństwie do rostbefu czy polędwicy, antrykot wołowy jest pięknie poprzerastanym tłuszczykiem. Tłuszcz jest tutaj wręcz pożądany. To w nim zaklęty jest osławiony smak. I to jemu robiony z antrykotu Rib Eye zawdzięcza swoją nazwę.

Charakterystyczny tłuszczowo-kolagenowy marmurek, a w Rib Eye’u przypominające źrenicę tłuszczowe niteczki, w trakcie obróbki topią się, wnikając w strukturę mięsa. Dzięki czemu finalna potrawa jest soczysta i delikatna.

NIE TYLKO NA STEK

Bardzo dobrze, jeśli twoim pierwszym skojarzeniem jest ta potrawa. Ale ten rodzaj wołowiny sprawdzi się również upieczony w całości lub serwowany w gulaszu. Od ciebie zależy czy trafi do piekarnika, na patelnię czy na grilla. W każdej wersji zyska uznanie tych, których nim poczęstujesz. Antrykot wołowy doskonale zaprezentuje się i podczas eleganckiej kolacji i ogródkowego BBQ.

Poza formą podania masz także ogromne pole do popisu w zakresie dodatków. Dobrej jakości wołowina, a tylko taką mamy w ofercie, obroni się sama. Nie musisz jej zbytnio urozmaicać. Kawałek mięsa z sałatą i sosem stworzą kompletne i co najważniejsze przepyszne danie.

 

 

Cena

Etykiety

Pokaż wyniki (2)
Antrykot wołowy
Widok:
Dostępność:
Na stronie:
Sortuj po:

Antrykot z brazylijskiej wołowiny

Delikatny brazylijski antrykot o wadze 1,5 kg - produkt mrożony

Indeks katalogowy: Woł000331

Brazylijczycy są znani z miłości do wołowiny. Spróbuj antrykotu, który powstał z prawdziwej pasji do tego szlachetnego mięsa.

  • Cena PLN za 100 g:
    • 9,02
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 1,5
34,32 USD brutto
Brak
Realizacja standardowa

Argentyński antrykot wołowy

Antrykot bez kości z najwyższej jakości argentyńskiej wołowiny w idealnej wadze 2kg - produkt mrożony

Indeks katalogowy: Woł000329

Delikatny, kruchy i soczysty antrykot z legendarnej argentyńskiej wołowiny. Pokrój go na steki lub upiecz w całości. Gwarancja satysfakcji.

  • Cena PLN za 100 g:
    • 15,11
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 2
76,56 USD brutto
Mało
Realizacja standardowa