Antrykot wołowy
ANTRYKOT WOŁOWY PYSZNY I PROSTY W OBSŁUDZE
Pierwszy wybór każdego szanującego się stekożercy. Antrykot wołowy to gwarancja wyjątkowego smaku i odpowiedniej soczystości przygotowanej z niego potrawy niezależnie czy jest to stek czy pieczeń. Lista przepisów na wykorzystanie tego kawałka wołowiny jest naprawdę długa. Najważniejsze żeby miał wysoką jakość. Pochodził z mięsnej rasy bydła, posiadał duży marmurek, był odpowiednio wysezonowany i sukces gwarantowany.
Idealny na imprezę BBQ, bardzo łatwo pokroić go samemu na steki. To właśnie łatwość obróbki, szybkość przygotowania i oczywiście znakomity smak sprawiają, że jest wyborem numer jeden fanów grillowania.
JAKA TO CZĘŚĆ TUSZY
Antrykot wycina się z przedniej ćwierćtuszy wołowej. Jest to mięso z kością oddzielone:
- od przodu przy linii cięcia rozbratla, zazwyczaj
między szóstym a siódmym kręgiem piersiowym i przyległymi do nich żebrami,
- od tyłu zazwyczaj między ostatnim a przedostatnim kręgiem piersiowym,
- od dołu po linii oddzielenia szpondra (w odległości 75 mm od oka mięśnia najdłuższego
grzbietu).
W zależności od specyfikacji handlowej sposób rozbioru antrykotu może się różnić.
Antrykot może być odcinany wzdłuż 4, 5, 6, 7, 8 albo 9 żebra.
MARMUREK ZNAKIEM ROZPOZNAWCZYM
W przeciwieństwie do rostbefu czy polędwicy, antrykot wołowy jest pięknie poprzerastanym tłuszczykiem. Tłuszcz jest tutaj wręcz pożądany. To w nim zaklęty jest osławiony smak. I to jemu robiony z antrykotu Rib Eye zawdzięcza swoją nazwę.
Charakterystyczny tłuszczowo-kolagenowy marmurek, a w Rib Eye’u przypominające źrenicę tłuszczowe niteczki, w trakcie obróbki topią się, wnikając w strukturę mięsa. Dzięki czemu finalna potrawa jest soczysta i delikatna.
NIE TYLKO NA STEK
Bardzo dobrze, jeśli twoim pierwszym skojarzeniem jest ta potrawa. Ale ten rodzaj wołowiny sprawdzi się również upieczony w całości lub serwowany w gulaszu. Od ciebie zależy czy trafi do piekarnika, na patelnię czy na grilla. W każdej wersji zyska uznanie tych, których nim poczęstujesz. Antrykot wołowy doskonale zaprezentuje się i podczas eleganckiej kolacji i ogródkowego BBQ.
Poza formą podania masz także ogromne pole do popisu w zakresie dodatków. Dobrej jakości wołowina, a tylko taką mamy w ofercie, obroni się sama. Nie musisz jej zbytnio urozmaicać. Kawałek mięsa z sałatą i sosem stworzą kompletne i co najważniejsze przepyszne danie.
Antrykot wołowy - brazylijska wołowina
Delikatny brazylijski antrykot sezonowany - produkt mrożony
Brazylijczycy są znani z miłości do wołowiny. Spróbuj antrykotu, który powstał z prawdziwej pasji do tego szlachetnego mięsa.
- Cena PLN za 100 g:
- 14,52
- Kraj pochodzenia:
- Waga opakowania [kg]:
- 1,5
Argentyński antrykot wołowy
Antrykot bez kości z najwyższej jakości argentyńskiej wołowiny
Delikatny, kruchy i soczysty antrykot z legendarnej argentyńskiej wołowiny. Pokrój go na steki lub upiecz w całości. Gwarancja satysfakcji.
- Cena PLN za 100 g:
- 21,77
- Kraj pochodzenia:
- Waga opakowania [kg]:
- 2,5
Antrykot Wagyu japońska wołowina klasa A4 MBS 6
Epicko marmurkowy element do porcjowania na steki lub cienkie plastry do grillowania na gorącym kamieniu w stylu japońskim - produkt mrożony
Genialny smak mięsa wołowego, po usmażeniu bądź zgrillowaniu na długo pozostanie w twojej pamięci. Doznanie dla prawdziwego konesera.
- Cena PLN za 100 g:
- 82,8
- Kraj pochodzenia:
- Waga opakowania [kg]:
- 1,3
Antrykot Wagyu japońska wołowina klasa A5 MBS 8
Epicko marmurkowy element do porcjowania na steki lub cienkie plastry do grillowania na gorącym kamieniu w stylu japońskim - produkt mrożony
Genialny smak mięsa wołowego, po usmażeniu bądź zgrillowaniu na długo pozostanie w twojej pamięci. Doznanie dla prawdziwego konesera.
- Cena PLN za 100 g:
- 86,25
- Kraj pochodzenia:
- Waga opakowania [kg]:
- 1,3
Antrykot wołowy Black Angus USA USDA CHOICE 5,5kg
Sezonowany antrykot amerykański w całości - produkt chłodzony
Indeks katalogowy: Woł000600
Doskonały amerykański antrykot Black Angus do samodzielnego porcjowania na steki lub pieczenia w całości. Zrób sobie zapas steków o idealnej dla Ciebie grubości dostępnych na wyciągnięcie ręki przez wiele dni.
- Cena PLN za 100 g:
- 25,95
- Kraj pochodzenia:
- Waga opakowania [kg]:
- 5,5
Antrykot Wagyu japońska wołowina klasa A5+ MBS 10
Epicko marmurkowy element do porcjowania na steki lub cienkie plastry do grillowania na gorącym kamieniu w stylu japońskim - produkt mrożony
Genialny smak mięsa wołowego, po usmażeniu bądź zgrillowaniu na długo pozostanie w twojej pamięci. Doznanie dla prawdziwego konesera.
- Cena PLN za 100 g:
- 89,7
- Kraj pochodzenia:
- Waga opakowania [kg]:
- 1,7