Bażant

Bażant to ptak, ale jego mięso zamiast do drobiu zaliczane jest do dziczyzny. Kwalifikacja zaskakuje tylko tych, którzy z tym produktem nigdy nie mieli do czynienia. Mięso to jest bardzo smaczne i wyrafinowane. Jest jednocześnie kapryśne i wymagające pewnego kunsztu sztuki kulinarnej. Odpowiednio traktowane wynagradza wszystkie trudy.

BAŻANT DLA CIERPLIWYCH

Zdecydowanie nie polecamy osobom, które lubią szybie w przygotowaniu potrawy. Mięso z bażanta posiada wszystkie pułapki, w które może wpaść niedoświadczony kucharz. Jest chude, czyli zawiera znikomą ilość tłuszczu. Łatwo je więc przesuszyć. Zamiast wspomnianego tłuszczu ma błony i ścięgna, co w istotny sposób wpływa na jego twardość.

Mięso musi skruszeć. Proces ten nie zakończy się w parę godzin. Kruszenie powinno trwać kilka dni, a jego ostateczny wynik uzależniony jest od użytych przypraw i ich ilości. Na szczęście, w naszej ofercie mamy mrożoną tuszę. A jak zapewniają profesjonalni szefowie kuchni, mrożenie bardzo dobrze wpływa na kruszenie mięsa z bażanta.

PIGUŁKA ZDROWIA

Pomimo, iż nie jest banalny w przygotowaniu jest to prawdziwa pigułka zdrowia. Doskonały dla ludzi na diecie, ponieważ mięso z bażanta jest chude i ma mało kalorii. Dodatkowo jest bogate w łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, fosfor, magnez i żelazo.

WYKWINTNY SMAK

Szlachetny smak to powód, dla którego warto wysilić się podczas przygotowania. Tak jak większość dań z dziczyzny ptak ten należy do przysmaków staropolskiej kuchni. Fantastycznych przepisów nie brakuje i jeśli postępuje się krok po kroku rezultat powinien być zachwycający.

Jeśli zamierzamy zaserwować bażanta w czasie ważnej imprezy lepiej skorzystać z przepisu, który już przećwiczyliśmy. Ponadto nie każdemu mięso z bażanta będzie smakowało, nawet jeśli zostanie właściwie przygotowane. Ma ono charakterystyczny, wyrafinowany zapach i smak (lekko cierpki). Znawcy i smakosze rozpoznają mięso bażanta z zamkniętymi oczami. Z całą pewnością docenią pyszną, aromatyczną pieczeń.

Przepisy można znaleźć w zakładce Kulinarne Inspiracje lub na naszym mięsnym blogu Stekopedia.pl.

Cena

Etykiety

Pokaż wyniki
Widok:
Dostępność:
Na stronie:
Sortuj po:

Dziki bażant - Anglia

Angielski dziki bażant w wadze 720g

Indeks katalogowy: Inn000018

Szlachetne mięso bażanta od setek lat znajduje swoje miejsce w europejskiej, tradycyjnej kuchni. Cenione jest przez koneserów za delikatny, wykwintny smak.

9,41 USD brutto
Dostępne
Realizacja do 2 dni