Dzik

Warunki życia zwierzęcia mają ogromny wpływ na jakość mięsa. To właśnie w kilometrach spędzonych na świeżym powietrzu i naturalnej, leśnej diecie tkwi sekret wyjątkowego smaku, jaki ma mięso z dzika.

NAWET DLA ALERGIKÓW

Od lat specjaliści podkreślają, że dziczyzna to najzdrowszy rodzaj mięsa. Jego niepodważalną zaletą jest brak antybiotyków i hormonów, które często podawane zwierzętom, hodowanym w sposób konwencjonalny (poza kontrolą systemów jakości), przenikają do każdej ich komórki.

Dzik jest jednym z najczystszych na rynku produktów. Właśnie dlatego jego spożywanie zaleca się osobom posiadającym najbardziej wrażliwe układy pokarmowe, czyli alergikom. Kolejną grupą, która powinna włączyć go do swojej diety są osoby obciążone takimi chorobami jak: nadciśnienie czy miażdżyca.

Mięso dzika nie tylko zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych schorzeń np. udarów, ale także pomaga utrzymać organizm w zdrowiu. Wszystko dzięki zawartości: witamin z grupy B, fosforu i magnezu. Jest również bogate w łatwo przyswajalne żelazo.

DZIK CZY WIEPRZ

Wizualnie dziki i świnie są podobne. Ale zdecydowanie więcej je dzieli niż łączy. Poza sposobem odżywania i trybem życia osobników każdego z tych gatunków, istotna dla konsumentów jest informacja o kaloryczności każdego z mięs. W tym pojedynku wieprzowina ponosi sromotną klęskę. Ważący 100 g kawałek pochodzący z tych samych części tusz może zawierać 3 razy więcej kalorii.

Dziczyzna generalnie jest o wiele chudsza i nie powoduje wzrostu poziomu cholesterolu. Kolejną kwestią jest smak i kolor. Mięso z dzika ma bardzo wyrazisty leśny aromat i ciemniejszą, bardziej krwawą barwę. Mniejsza ilość tłuszczu powoduje, że każda porcja jest „bardziej zbita” – jędrna.

KTÓRY KAWAŁEK WYBRAĆ?

Decyzja o zakupie tego, a nie innego kawałka powinna zależeć od jego kulinarnego przeznaczenia. W naszym sklepie dostępne są następujące produkty: schab, gulasz, szynka i polędwica. Bez względu na to w jakiej formie podasz mięso, możesz być pewny że serwowane danie będzie przepyszne. Pamiętaj jednak o jego uprzednim zamarynowaniu, by przyspieszyć proces obróbki i podkreślić wszystkie aromaty.

Przepisy można znaleźć w zakładce Kulinarne Inspiracje lub na naszym mięsnym blogu Stekopedia.pl.

 

Cena

Etykiety

Pokaż wyniki (4)
Dzik
Widok:
Dostępność:
Na stronie:
Sortuj po:

Gulasz z dzika

Mrożony gulasz z dzika - produkt mrożony

Indeks katalogowy: Inn000056

Nie masz pomysłu na obiad? Rozwiązaniem Twojego problemu jest nasz aromatyczny i esencjonalny gulasz z dzika. Mięso miękkie i smaczne nadaje się do smażenia, gotowania i duszenia.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 50,4
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 1
13,12 USD -5% 12,46 USD brutto
Mało
Realizacja standardowa

Schab z dzika

Pyszny schab z dzika w wadze 0,6kg - produkt mrożony

Indeks katalogowy: Inn000057

Wyśmienity schab z dzika już po pierwszym kęsie rozbudzi wszystkie Twoje zmysły. Naturalnie pyszny i delikatny rozpłynie się w ustach.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 85,18
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,6
13,31 USD -5% 12,64 USD brutto
Mało
Realizacja standardowa

Szynka z dzika

Pyszna szynka z dzika o gramaturze 1 kg - produkt mrożony

Indeks katalogowy: Inn000058

Aromatyczna szynka z dzika jest perfekcyjnym pomysłem na obiad. A w wersji na zimno bez wątpienia nada się na śniadanie lub kolację.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 57,49
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 1
14,97 USD -5% 14,22 USD brutto
Średnio
Realizacja standardowa

Polędwica z dzika

Polędwica z dzika 1kg - produkt mrożony

Indeks katalogowy: Inn000063

Wyróżniająca się na tle pozostałych elementów swoją delikatnością i aromatem. Po przyrządzeniu dosłownie rozpływa się w ustach.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 100,8
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 1
26,24 USD -5% 24,93 USD brutto
Średnio
Realizacja standardowa