Golonka jagnięca

GOLONKA JAGNIĘCA ZASTRZYK MŁODOŚCI

Ten cieszący się dużą popularnością w krajach Europy Zachodniej przysmak nie wzbudza w Polsce należytego zainteresowania. Szkoda, bo golonka jagnięca to naprawdę wyjątkowe mięso. Doskonała jest do potraw jednogarnkowych i na gulasz. Przede wszystkim jest bardzo bogata w kolagen i po uduszeniu staje się niezwykle delikatna, wręcz maślana w smaku, rozpływająca się w ustach. Kolagen ma natomiast zbawczy wpływ na nasze stawy i skórę. To prawdziwy zastrzyk młodości bez konieczności odwiedzania gabinetu chirurga.

GOLONKA JAGNIĘCA VS WIEPRZOWA

Ta nazwa może być myląca. Golonka wieprzowa pochodzi z zupełnie innego elementu w tuszy. Golonka jagnięca to element nogi (goleni). Stereotypy w kuchni jednak to nic nowego i łatwo można się pomylić ze względu na podobne nazewnictwo. Zgodnie z nimi golonka musi być: duża, pokryta tłustą skórą i skąpana w piwie. Tak właśnie serwowana jest ta wieprzowa.

Jagnięca nie ma z tym nic wspólnego. Zawiera małą ilość tłuszczu, ponieważ jest to mięsień motoryczny, pracujący. Mięso ma zwarte i bogate w składniki odżywcze i witaminy charakterystyczne dla jagnięciny. No i przede wszystkim bogactwo tkanki łącznej i niezbędnego na przykład dla sportowców kolagenu. Poleca się ją osobom mającym problemy z układem trawiennym, jest bowiem lekkostrawna. Zawarte w niej białko jest łatwo przyswajalne.

IDEALNA PORCJA

Podobnie jak comber, golonka jagnięca podawana jest z kością. Daje ona ładny efekt wizualny po przyrządzeniu, dlatego można przygotować ją na wyjątkową okazję na rodzinny obiad lub na randkę. Do przyrządzenia rodzinnego posiłku dla kilku osób najlepiej przygotować dwie. Singiel lub para z pewnością najedzą się jedną sztuką.

Cena

Etykiety

Pokaż wyniki (1)
Golonka jagnięca
Widok:
Dostępność:
Na stronie:
Sortuj po:

Golonka jagnięca - angielska jagnięcina

Tylna golonka jagnięca z kością UK - produkt mrożony

od
15,65 USD brutto
do
31,30 USD brutto