Golonka jagnięca z cydrem, jabłkami, rozmarynem i fasolą

2020-12-17

golonka jagnięca z cydrem podana na półmisku

Kusząca kolacja dla dwojga, niezwykle szybka w przygotowaniu, ale wymagająca długiego pieczenia. Efekt jest jednak tego warty! Duszona w cydrze z warzywami golonka staje się pyszna i krucha.

 

 

Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 2 h 30 minut

Danie dla 2 osób

Składniki:

Proponowane produkty:

Pozostałe składniki:

  • 1 pokrojony na cienkie krążki por
  • 2 selery naciowe pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 obrane i zgniecione ząbki czosnku
  • Obrane, wydrążone z pestek i pokrojone w plasterki jabłka
  • 2 łodyżki świeżego rozmarynu
  • 600 ml cydru
  • 400 g odsączonej fasoli cannellini

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C (150°C z termoobiegiem).
  2. W żaroodpornym naczyniu umieść por, seler, czosnek, jabłka i rozmaryn.
  3. Na samej górze połóż golonki i polej wszystko cydrem, przypraw i przykryj pokrywką. Rozgrzej piekarnik i piecz w nim danie przez 2 godziny lub do chwili, gdy mięso skruszeje i zacznie odchodzić od kości.
  4. 30 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmij pokrywkę i dodaj fasolkę cannellini. Wymieszaj wszystko i wstaw ponownie do piekarnika bez przykrycia.
  5. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami i warzywami sezonowymi.

 Źródło: simplybeefandlamb.co.uk

 

Sprawdź stan połączenia z internetem