Jeleń

Jeleń jest jednym z największych zwierząt żyjących na terytorium Polski. Ten niekwestionowany władca lasu budzi ogromny podziw i szacunek. Mięso z jelenia określane mianem szlachetnego, to najbardziej luksusowy gatunek dziczyzny. W zamierzchłych czasach jedynie, król miał prawo polować na te dostojne zwierzęta.

W KRÓLEWSKIM WYDANIU

 Każdy rodzaj dziczyzny znajdujący się w naszej ofercie jest najwyższej jakości. Ale czego byśmy nie zrobili i tak mięso z jelenia będzie uważane za najlepsze. Na tę opinię mają wpływ: pozycja tego dumnego zwierzęcia w leśnej hierarchii oraz wielowiekowa tradycja kulinarna naszego kraju. Jego mięso gościło na królewskich stołach, podczas gdy poroża zdobiły ściany pałaców i pałacyków, świadcząc o umiejętnościach myśliwskich ówczesnych władców.

Nie bez znaczenia dla walorów mięsa i różnorodności zastosowań kulinarnych są gabaryty zwierzęcia. W porównaniu z innymi mieszkańcami lasu, jelenie są ogromne. Z jednej sztuki można przygotować zapas mięsa na długie miesiące lub wyprawić wspaniałą mięsną ucztę na kilkadziesiąt osób 😊.

SZLACHETNE I ZDROWE

 Bez względu na formę podania, mięso króla lasu jest bardzo zdrowe. Dzięki bogactwu białka będzie istotnym i ciekawym zarazem urozmaiceniem diety, także tej redukcyjnej. A zawarte w nim: witaminy, sole mineralne, wapń, potas, magnez i żelazo będą miały pozytywny wpływ na zdrowie i kondycję.

JELEŃ WYMAGA CZASU

 Dzięki niemu nabierze kruchości i delikatności. Kruszenie dziczyzny jest absolutnie niezbędne. Wtedy przygotowane z niej dania zachwycą nie tylko smakiem, ale i idealną teksturą. Dlatego jeśli liczymy na pochwały i zachwyty, powinniśmy potrzymać przez kilka dni w marynacie. Zalewa zawierająca: czerwone wino, rozmaryn i tymianek będzie idealna. Tak szlachetne mięso wymaga od kucharza zaangażowania i pewnego nakładu pracy, za to zrewanżuje się wybitnym smakiem z nawiązką.

Pomysłem na szybkie danie będą hamburgery z jelenia. Te od razu można rozmrozić i przygotować na grillu lub patelni grillowej i już po chwili cieszyć się ich doskonałym smakiem z ulubionymi dodatkami.

Przepisy można znaleźć w zakładce Kulinarne Inspiracje lub na naszym mięsnym blogu Stekopedia.pl.

Cena

Etykiety

Pokaż wyniki
Widok:
Dostępność:
Na stronie:
Sortuj po:

Burgery wytwarzane z dziczyzny, a dokładnie z mięsa jelenia jednego z najbardziej aromatycznych mięs na rynku. Zamów już dziś i przekonaj się sam.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 93,64
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,25
6,24 USD brutto
Końcówka asortymentu
Realizacja standardowa

Comber z jelenia

Delikatny comber z jelenia o gramaturze 0,7kg

Indeks katalogowy: Inn000059

Jeden z delikatniejszych i najsmaczniejszych elementów tuszy z jelenia, nadaje się on perfekcyjnie zarówno do pieczenia jak i smażenia.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 127,57
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,7
23,82 USD brutto
Średnio
Realizacja standardowa