Jeleń
Jeleń jest jednym z największych zwierząt żyjących na terytorium Polski. Ten niekwestionowany władca lasu budzi ogromny podziw i szacunek. Mięso z jelenia określane mianem szlachetnego, to najbardziej luksusowy gatunek dziczyzny. W zamierzchłych czasach jedynie, król miał prawo polować na te dostojne zwierzęta.
W KRÓLEWSKIM WYDANIU
Każdy rodzaj dziczyzny znajdujący się w naszej ofercie jest najwyższej jakości. Ale czego byśmy nie zrobili i tak mięso z jelenia będzie uważane za najlepsze. Na tę opinię mają wpływ: pozycja tego dumnego zwierzęcia w leśnej hierarchii oraz wielowiekowa tradycja kulinarna naszego kraju. Jego mięso gościło na królewskich stołach, podczas gdy poroża zdobiły ściany pałaców i pałacyków, świadcząc o umiejętnościach myśliwskich ówczesnych władców.
Nie bez znaczenia dla walorów mięsa i różnorodności zastosowań kulinarnych są gabaryty zwierzęcia. W porównaniu z innymi mieszkańcami lasu, jelenie są ogromne. Z jednej sztuki można przygotować zapas mięsa na długie miesiące lub wyprawić wspaniałą mięsną ucztę na kilkadziesiąt osób 😊.
SZLACHETNE I ZDROWE
Bez względu na formę podania, mięso króla lasu jest bardzo zdrowe. Dzięki bogactwu białka będzie istotnym i ciekawym zarazem urozmaiceniem diety, także tej redukcyjnej. A zawarte w nim: witaminy, sole mineralne, wapń, potas, magnez i żelazo będą miały pozytywny wpływ na zdrowie i kondycję.
JELEŃ WYMAGA CZASU
Dzięki niemu nabierze kruchości i delikatności. Kruszenie dziczyzny jest absolutnie niezbędne. Wtedy przygotowane z niej dania zachwycą nie tylko smakiem, ale i idealną teksturą. Dlatego jeśli liczymy na pochwały i zachwyty, powinniśmy potrzymać przez kilka dni w marynacie. Zalewa zawierająca: czerwone wino, rozmaryn i tymianek będzie idealna. Tak szlachetne mięso wymaga od kucharza zaangażowania i pewnego nakładu pracy, za to zrewanżuje się wybitnym smakiem z nawiązką.
Pomysłem na szybkie danie będą hamburgery z jelenia. Te od razu można rozmrozić i przygotować na grillu lub patelni grillowej i już po chwili cieszyć się ich doskonałym smakiem z ulubionymi dodatkami.
Przepisy można znaleźć w zakładce Kulinarne Inspiracje lub na naszym mięsnym blogu Stekopedia.pl.
Gulasz z jelenia 0,3kg
Polska dziczyzna, opakowanie vacuum - produkt mrożony
Indeks katalogowy: Inn000112
Delikatne mięso jelenia w formie gulaszu jest pełne składników odżywczych i witamin. Przygotuj zdrowy, aromatyczny gulasz z udźca jelenia.
- Cena PLN za 100 g:
- 3,55
- Kraj pochodzenia:
- Waga opakowania [kg]:
- 0,3
Burgery wytwarzane z dziczyzny, a dokładnie z mięsa jelenia jednego z najbardziej aromatycznych mięs na rynku. Zamów już dziś i przekonaj się sam.
- Cena PLN za 100 g:
- 11,34
- Kraj pochodzenia:
- Waga opakowania [kg]:
- 0,25
Udziec z jelenia bez kości
Delikatna polska dziczyzna - produkt mrożony
Jeden z delikatniejszych i najsmaczniejszych elementów z jelenia. Idealny do duszenia i pieczenia w całości.
- Cena PLN za 100 g:
- 6,13
- Kraj pochodzenia:
- Waga opakowania [kg]:
- 0,5
Gulasz z jelenia 1kg
Polska dziczyzna, opakowanie vacuum - produkt mrożony
Indeks katalogowy: Inn000067
Delikatne mięso jelenia w formie gulaszu jest pełne składników odżywczych i witamin. Przygotuj zdrowy, aromatyczny gulasz z udźca jelenia.
- Cena PLN za 100 g:
- 3,55
- Kraj pochodzenia:
- Waga opakowania [kg]:
- 1
Comber z jelenia
Delikatny comber z jelenia, polska dziczyzna
Jeden z delikatniejszych i najsmaczniejszych elementów tuszy z jelenia, nadaje się on perfekcyjnie zarówno do pieczenia jak i smażenia.
- Cena PLN za 100 g:
- 12,15
- Kraj pochodzenia:
- Waga opakowania [kg]:
- 1