Kotlety z dzika w sosie whisky

2021-07-06

Duszone kotlety z dzika w sosie whisky podane z pieczonymi ziemniakami

Przepis bez wątpienia dedykowany amatorom wyrazistych smaków. Przekonaj się  jak trunek z krajów anglosaskich jest w stanie urozmaicić twoją kuchnię.

Proponowane składniki:

Pozostałe składniki:

  • 115 g whisky
  • 85 g miodu 
  • 1 łyżka stołowa grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka stołowa soli
  • 6 filiżanek demi-glace

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki, poza mięsem dokładnie wymieszać.
  2. Przygotowanym sosem polać mięso.
  3. Przykryć i dusić w piekarniku w temperaturze 175oC około 2 godziny.
  4. Mięso wyjąć z sosu, zredukować objętość sosu i doprawić do smaku.
  5. Pokroić mięso na kotlety.
  6. Kotlety podawać polane sosem z whisky.