Najlepsze mięso na grilla. Pyszne i tanie steki alternatywne.

2021-10-07

Tak naprawdę każdy rodzaj mięsa nadaje się na grilla. Ile pomysłów, tyle możliwości. Można do tematu podejść bardziej klasycznie lub z większą dozą wyobraźni. Skoro w Polsce wspólne grillowanie w gronie przyjaciół i rodziny stało się właściwie jednym z ulubionych sportów narodowych warto pogłębić zagadnienie co na tego grilla wrzucić.

Zwłaszcza w dziwnych czasach różnego rodzaju lockdown’ów wspólne BBQ daje nam motywację do wyjścia z domu. W końcu nie ma nic przyjemniejszego niż spotkanie w gronie najbliższych przy akompaniamencie skwierczącego mięska.

Jeśli chodzi o odpowiedź jakie mięso jest najlepsze na grilla…No cóż absolutna klasyka 3xK: karkówka, kiełbasa i kaszanka. Jest to tak banalne, że nie warto o tym za dużo pisać. Pyszności wiadomo, ale przy 20 grillu w przeciągu miesiąca może się nieco przejeść 😉.

Przez bardzo długi czas wybieraliśmy tą świętą trójcę na grilla, bo była ogólnie dostępna, prosta i szybka w przygotowaniu. Poza tym nie było za bardzo alternatywy. Na szczęście czasy się zmieniły i dzisiaj mamy mnóstwo opcji, które uchronią nas przed kulinarną nudą…

A więc…

Steki wołowe najlepsze na grilla

Każdy prawdziwy mięsożerca wie, że najlepsze na grilla są steki wołowe z dobrej jakości wołowiny. No taka jest banalna prawda. Stek to bez wątpienia król prawdziwego BBQ. Soczysty stek z antrykotu, tomahawk, stek z rostbefu, T-bone! Litania szczęścia stekożercy! Jeśli mięso jest wysokiej jakości, to jest duże prawdopodobieństwo, że po zgrillowaniu tych mięsnych cukierków uda się osiągnąć kulinarną ekstazę. Mają jednak małą wadę. Ponieważ wszyscy je kochają mają niestety nie najniższą cenę.

Steki w dobrej cenie i o genialnym smaku

Czy coś takiego w ogóle istnieje?

Zdecydowanie tak! Mowa tutaj o stekach alternatywnych. Czyli takich, które uzyskuje się z elementów „typowo niestekowych”. Są one mniej popularne, ponieważ smaczne, kruche i delikatne można uzyskać tylko z tuszy o bardzo wysokiej jakości. Z marmurkowego i młodego bydła. Najlepiej ras mięsnych takich jak Black Angus czy Wagyu.

No cóż jeśli często organizujesz imprezę grillową, a nie wygrałeś ostatnio większych kwot w „totka” warto się nimi zainteresować. Są to steki z kategorii „na każdą kieszeń”, a dodatkowo mają fantastyczny smak. Serwując je na swoim BBQ zaskoczysz oryginalnością i będziesz uchodził za prawdziwego znawcę sztuki BBQ.

W pierwszej kolejności polecamy Flat Iron Steak – stek bardzo marmurkowy przez co równie smakowity. Jest on na tyle kruchy, że bez dwóch zdań można go porównać w tym aspekcie z polędwicą wołową. Grillowanie zajmuje dosłownie kilka minut i nie wymaga on dodatkowej marynaty.

Hanging tender –Dobrze przygotowany Hanger steak bez dwóch zdań rozpływa się w ustach, jest maślany i delikatny. Dodatkowo nie zawiera on żadnych twardych tkanek ani ścięgien.  

Flank Steak – na wstępie warto zaznaczyć, że ten element należy zamarynować kilka godzin przed wrzuceniem na grilla. Najważniejszy jest jednak fakt, iż jest przepyszny. Pełny mięsnego umami. A jego przygotowanie wcale nie jest trudne.

Te steki to nie wszystko. Jest jeszcze tri tip, teres major czy skirt steak. Równie fantastyczne. Więcej na temat steków alternatywnych przeczytasz w naszym artykule poświęconym konkretnie tej tematyce. Tak więc jeśli kochasz eksperymentować w kuchni, a sztuka BBQ jest Twoją pasją, te steki są właśnie dla ciebie.

Zastaw się a postaw się, czyli grill na bogato

Czasami każdy z nas ma ochotę trochę kulinarnie zaszaleć. Zdarza się, że chcemy kogoś docenić w wyjątkowy sposób. Przygotować coś naprawdę zachwycającego.

Jeśli chcesz wnieść swoje BBQ na najwyższy poziom wybierz steki Wagyu. Jest to absolutnie najlepsze mięso na grilla na świecie. Wołowina Wagyu z Japonii to arcydzieło kulinarne nieporównywalne z niczym innym. Razem z poziomem jakości idzie niestety jednak także cena. O ten rarytas biją się najlepsze restauracje i najwięksi smakosze z całego świata, a podaż jest ograniczona. Jednak, jeśli już zdecydujemy się na ten wydatek i położymy ten przysmak na grillu…

Ten smak na długo pozostanie w naszej pamięci!

Jagnięcina na grilla

Świetną alternatywą dla steków wołowych są steki jagnięce. To prawda, że jagnięcina nie jest w Polsce jeszcze zbyt popularna. Zwłaszcza rzadko spotykamy ją na grillu. A to wielka szkoda.

Można kupić już gotowe steki takie jak kotleciki jagnięce np. z udźca czy combra. Są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Wystarczy chwila, lewa, prawa i gotowe. Nawet bez marynowania z dodatkiem wyłącznie soli i pieprzu są znakomite. Kostka w kotleciku jagnięcym cudownie wzmacnia mięsny smak umami.

Ich prawdziwą zaletą jest wyjątkowa delikatność i aromat mięsa. Z przyjemnością sięgną po nie nawet najmłodsi uczestnicy BBQ party, dla których duży stek wołowy stanowi czasami wyzwanie.

No i oprócz genialnego smaku oczywiście trzeba pamiętać o wartościach odżywczych, które posiada jagnięcina.  Jest to świetna propozycja dla zwolenników lekkiej, smacznej i zdrowej kuchni.

Wieprzowina – jeśli nie karkówka to co?

Pierwsze skojarzenie z wieprzowiną na grilla? Oczywiście – karkówka.

No cóż trzeba przełamać to stereotypowe myślenie. Proponujemy dwa elementy stekowe z marmurkowej wieprzowiny Iberico, które należy przyrządzać tak jak steka wołowego. Czyli bez wcześniejszego marynowania, pieprz, sól, lewa, prawa.

Brzmi trochę dziwnie i zaskakująco? No cóż poznajcie secreto i plume. Te dwa steki sprawią, że zupełnie inaczej spojrzycie na wieprzowinę z grilla.

Wieprzowinę Iberico tak jak już wspomnieliśmy wyjątkowa marmurkowatość mięsa i wspaniały smak mięsa z nutą aromatów traw, ziół i lasu. Polecamy artykuł o wieprzowinie Iberico, w którym jest więcej informacji o diecie tej rasy świń i ich hodowli.

Jeśli chodzi o wieprzowinę, dla nas mięso najlepsze na grilla to zdecydowanie Secreto. Ta nazwa małego mięśnia łopatki wynika z tego, że jest on dobrze ukryty w tuszy. Kiedyś tylko hiszpańscy rzeźnicy wiedzieli jak pyszne jest to cudo i zatrzymywali go dla siebie po rozbiorze. Teraz ta wiedza dotarła do smakoszy na całym świecie i ma on już miliony wielbicieli. Polecamy wyśmienity video-przepis na Zraz Iberico z wędzoną śliwką, dynią i jabłkiem, który możecie znaleźć na Blogu kulinarnym o mięsie – Stekopedia.pl.

Burgery – oczywista oczywistość nie musi być nudna

Danie wręcz banalnie proste w przygotowaniu z grilla. A do tego szybkie i smaczne. Podstawą dobrego smaku burgera jest oczywiście jakość mięsa. Ale nawet pyszny burger wołowy z najlepszej wołowiny warto od czasu do czasu zamienić na burgera z innego rodzaju mięsa.

Nasz sklep posiada szeroką ofertę burgerów z różnych gatunków mięs. Oprócz wołowych znajdziesz tutaj także burgera z dziczyzny, burgera jagnięcego czy też wieprzowego.

W zakładce kulinarne inspiracje, znajduje się artykuł „Jak grillować burgery”. Polecamy także video-przepis z bloga Stekopedia.pl na pysznego burgera z jajkiem i botwiną.

Prawdziwe BBQ rodem z dzikiego zachodu

I na koniec trochę klasyki gatunku. Coraz bardziej popularne w Polsce elementy BBQ.

Metoda obróbki low and slow… no cóż wymagają trochę czasu i trochę więcej doświadczenia, ale zapewniamy, że wysiłek się opłaca.

Żebra wołowe, mostek, żebra wieprzowe, goleń wołowa z kością ...hmmm

Soczyste, rozpływające się w ustach i bardzo, bardzo aromatyczne.

A ponad wszystko całkiem przyjazne dla naszej kieszeni.

W czasie, gdy mięso spokojnie dochodzi na grillu do idealnej temperatury możemy zająć się rozmowami w najlepszym towarzystwie przyjaciół i bliskich. W oczekiwaniu na prawdziwą ucztę!