O nas

BBQ.PL Z MIŁOŚCI DO DOBREGO MIĘSA

Jesteśmy zespołem pasjonatów oraz specjalistów do spraw mięs premium takich jak przede wszystkim wołowina oraz jagnięcina. Dzięki sklepowi internetowemu BBQ.PL, po 30 latach istnienia naszej firmy Tender Meat sp. z o.o. (www.tendermeat.pl)  na rynku gastronomicznym oraz na rynku delikatesów, po raz pierwszy mamy okazję dotrzeć z naszą ofertą bezpośrednio do wspaniałych ludzi, którzy doceniają mięso najwyższej jakości i kochają grillować tak jak my.

Od zawsze powtarzamy, że w jedzeniu nie liczy się ilość, ale jakość. Jedzenie to wielka przyjemność, jeśli mamy do dyspozycji dobre produkty. Ale należy pamiętać, że oprócz przyjemności, to co jemy ma bezpośrednie przełożenie na nasze zdrowie. Oszczędzając dzisiaj na produktach kosztem ich jakości, musimy się liczyć z większymi wydatkami na medykamenty w przyszłości 😊.

Ważne jest także, że musimy być odpowiedzialnymi mieszkańcami naszej planety i powinniśmy mieć świadomość takich czynników związanych z produkcją mięsa jak przede wszystkim dobrostan zwierząt czy wpływ produkcji na środowisko naturalne. My kładziemy na to duży nacisk. Staramy się pracować wyłącznie z producentami odpowiedzialnymi, którzy podlegają wytycznym zrównoważonej produkcji rolnej, gwarantującej godne życie zwierząt hodowlanych oraz dbałość o środowisko naturalne.

BBQ.PL to nasze „najmłodsze dziecko”. Za pośrednictwem internetowego sklepu mięsnego urzeczywistniło się nasze marzenie o stworzeniu miejsca, w którym o dowolnej porze dnia i nocy możecie zamówić mięsa najwyższej jakości i dostać je idealnie zabezpieczone pod drzwi własnego domu. To dla nas wielka przyjemność i odpowiedzialność jednocześnie. Staramy się dzielić naszym wieloletnim doświadczeniem i pasją najlepiej jak umiemy. Nie możemy zawieść waszego zaufania, bo na koniec dnia to wasza opinia jest najważniejsza.  

Ponieważ każdy ma inny gust kulinarny i swoje ulubione smaki w naszym sklepie staramy się oferować różnorodność produktów pod różnymi względami: kraju pochodzenia, długości sezonowania, grubości steków, różnorodności elementów stekowych, poziomu marmurkowości etc., aby każdy z was mógł wybrać dokładnie takie mięso, na które ma akurat ochotę. Staramy się, aby nasza oferta była jak najbardziej elastyczna, nigdy nie idziemy jednak na kompromis, jeśli chodzi o jakość. Wszystkie produkty oferowane w naszym sklepie są bardzo wysokiej jakości, aby zapewnić wam satysfakcję kulinarną za każdym razem, kiedy złożycie u nas zamówienie.

WSZYSTKO ZACZĘŁO SIĘ OD WIEPRZOWINY

Wracając jednak do naszej historii. Jesteśmy małą rodzinną firmą Tender Meat sp. z o.o. (www.tendermeat.pl)  na rynku już od ponad 30 lat. Firmę założyła para informatyków Alicja Wierzbicka i Jerzy Wierzbicki, którzy na początku lat 90-tych zapragnęli odejść od komputerów i zająć się handlem mięsem. Zaczęło się od wieprzowiny, pojawiły się pierwsze sklepy mięsne w małym miasteczku Płońsk, ok. 60 km od Warszawy. Później doszła mała ubojnia i produkcja przeróżnych wyrobów wieprzowych takich jak domowe wędliny, kiełbasy, kaszanki i inne przysmaki do zaopatrzenia wspomnianych sklepów mięsnych. Równolegle rozwijał się handel międzynarodowy, głównie w oparciu o eksport i import podrobów wołowych i wieprzowych.

NARDZODZINY PASJI DO WOŁOWINY

W latach 90. w Polsce wołowina kulinarna nie była mięsem popularnym, można śmiało powiedzieć, że takiego mięsa nie było jeszcze wtedy w naszym kraju. Produkcja rodzimej wołowiny opierała się na „odpadzie” po produkcji mleka. Bydło mleczne, które przestawało być wydajne trafiało do ubojni i taka wołowina trafiała na rynek konsumencki. Dlatego Polacy nie przepadali za mięsem wołowym, które było chude, twarde i poza opcją do duszenia czy gotowania praktycznie nie nadawało się do niczego więcej.

Przy okazji handlu podrobami założyciele naszej firmy zaczęli odwiedzać służbowo kraje, w których produkcja wołowiny odbywała się od pokoleń w oparciu o rasy bydła mięsnego z przeznaczeniem na uzyskiwanie wysokiej jakości kulinarnej wołowiny. Prawdziwą miłością do wołowiny zarazili nas amerykanie. Fascynacja wołowiną wysokiej jakości narodziła się podczas pierwszych wyjazdów do USA. Kultura BBQ, celebracja wspólnego grillowania w gronie przyjaciół i rodziny zainspirowała nas, żeby zacząć sprowadzać takie mięso do Polski. Odnaleźliśmy swoją niszę.

WOŁOWINĘ PREMIUM POKOCHAŁA POLSKA GASTRONOMIA

Wołowinę kulinarną szybko pokochała polska gastronomia. W tamtym czasie Polska wołowina była kilkukrotnie tańsza zarówno od wołowiny z krajów Zachodniej Europy, nie wspominając o wołowinie z USA. Szefowie kuchni szybko przekonali się jednak, że przygotowanie wołowiny jest banalnie proste, jeśli mają do dyspozycji surowiec wysokiej, powtarzalnej jakości i sprzedaż pomimo wyższej ceny zaczęła gwałtownie rosnąć. Wcześniej, królowała w polskich restauracjach wyłącznie polędwica wołowa, ponieważ była jedynym elementem wołowym nadającym się na steki. Szefowie kuchni szybko zaczęli odkrywać, że można zrobić wspaniałe steki z antrykotu, z rostbefu, ze świecy wołowej, bawety, łopatki wołowej, a nawet krzyżowej, jeśli wołowina ma wysoką jakość, pochodzi od rasy bydła mięsnego, z młodych osobników i jest odpowiednio wysezonowana. Amerykańska wołowina poprzez swoją bardzo powtarzalną jakość szczególnie zauroczyła szefów kuchni. Za każdym razem, gdy zamawiali dany stek czy element miał on dokładnie taką samą jakość. Do tej pory przyzwyczajeni byli do totalnej loterii, jeśli chodzi o poziom jakości mięsa, ze wskazaniem na przegraną w postaci twardego jak beton kawałka wołowiny. W odpowiedzi na tak duże zainteresowanie rynku powtarzalną wołowiną wysokiej jakości rozwinęliśmy asortyment o wołowinę z innych krajów znanych z wołowiny premium takich jak Argentyna, Urugwaj, Brazylia, Anglia, Australia, Szkocja, Irlandia czy Japonia.

Wraz z wprowadzaniem nowych produktów koncentrowaliśmy się na edukowaniu i szkoleniu o wołowinie premium. Obecne ikony polskiej gastronomii, jeśli chodzi o znajomość wołowiny, na początku swojej kariery kulinarnej brały udział w wyjazdach do USA organizowanych przez naszą firmę. Poznawali techniki i tajniki grillowania tam, gdzie bije światowe serce sztuki grillowania i BBQ. W kolejnych latach organizowaliśmy liczne szkolenia i warsztaty w Polsce dzieląc się zebranymi doświadczeniami, których przez wiele lat udało się zdobyć całkiem sporo.

Na przestrzeni lat w naturalny sposób asortyment produktów naszej firmy rozwinął się o inne mięsa. W szczególności o jagnięcinę, dziczyznę, drób premium czy mięsa egzotyczne. Zawsze jednak stawialiśmy na to, aby produkty, które dostarczamy miały najwyższą jakość.

POLSKA WOŁOWINA WYSOKIEJ JAKOŚCI

Właściciele naszej firmy mieli jednak pewien niedosyt. Skoro mogli sprowadzać pyszną wołowinę kulinarną z zagranicy postawili sobie za cel, aby doprowadzić do powstania zaplecza do produkcji polskiej wołowiny kulinarnej. Polska ma przecież doskonałe warunki przyrodnicze i fantastycznych rolników, którzy mogli nauczyć się produkować taką wołowinę. Wtedy doszło do utworzenia organizacji producentów żywca wołowego Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego (www.pzpbm.pl), na którego czele stanęli eksperci od wołowiny wysokiej jakości w tym jeden z założycieli naszej firmy i Prezes PZPBM Jerzy Wierzbicki. Kluczem produkcji wołowiny premium jest właśnie produkcja żywca wysokiej jakości. Chodzi o odpowiednie rasy bydła i sposób hodowli (dobrostan, żywienie etc.). Grupa pasjonatów, ekspertów, naukowców, przedstawicieli zakładów mięsnych i producentów rolnych przez wiele lat ciężko pracowała, żeby powstał pierwszy w Polsce krajowy system jakości żywności ze standardami produkcji gwarantującymi powtarzalną wysoką jakość mięsa wołowego QMP (Quality Meat Program). Dzisiaj polska wołowina ma fantastyczną jakość i jest ceniona za nią na rynkach zagranicznych i oczywiście w Polsce zarówno przez konsumentów jak i gastronomię.

 

 

 

 

Sprawdź stan połączenia z internetem