Perliczka pieczona z masłem i tymiankiem

2025-03-15Kategoria: Przepisy i artykuły, Drób, Pieczenie
Do ulubionych
1283
1283
Do ulubionych
Perliczka pieczona z masłem i tymiankiem
2025-03-15Kategoria: Przepisy i artykuły, Drób, Pieczenie

Pieczona perliczka z masłem i tymiankiem

Znudził Ci się klasyczny drób na świątecznym stole? Czas na coś, co zrobi efekt WOW! Pieczona perliczka z masłem i tymiankiem to elegancka, a zarazem banalnie prosta propozycja na wielkanocny obiad i nie tylko. Jej delikatne mięso odrobinę przypomina w smaku bażanta. Ma bardzo wyrazisty i pełny elegancji aromat. Jednak dużo łatwiej przygotować z niej kruchą i soczystą pieczeń. Wystarczy kilka składników, dobry piekarnik i... trochę aromatycznego masła. Zobacz przepis i zaskocz gości — nie tylko od święta! A pyszną perliczkę hodowaną w zgodzie z naturą i karmioną naturalnymi paszami bez GMO znajdziesz oczywiście w naszym sklepie. Zamów z szybką dostawą w całej Polsce i przygotuj niesamowite danie, które zachwyci wszystkich Twoich bliskich.

Składniki:

  • 1 perliczka tuszka (ok. 1,2–1,5 kg)
  • 50 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 pęczka świeżego tymianku
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj perliczkę – opłucz ją pod chłodną wodą i osusz dokładnie papierowym ręcznikiem. Usuń ewentualne pozostałości piór lub nadmiar tłuszczu.
  • Zrób marynatę – przeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj go z oliwą, solą, pieprzem, połową świeżego i całym suszonym tymiankiem. Tą mieszanką porządnie natrzyj ptaka – zarówno na zewnątrz, jak i od środka.
  • Wypełnij aromatem – do wnętrza perliczki włóż pozostałe gałązki świeżego tymianku. Ułóż tuszkę w naczyniu żaroodpornym, przykryj i włóż do lodówki na minimum kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
  • Zadbaj o temperaturę – na godzinę przed pieczeniem wyjmij perliczkę z lodówki, by nabrała pokojowej temperatury. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  • Dodaj masło i bulion – do wnętrza ptaka włóż masło, zwiąż nóżki sznurkiem. Polej całość bulionem i wstaw do piekarnika pod przykryciem na około godzinę.
  • Piecz i podlewaj – co 20 minut podlewaj mięso sosem z dna naczynia. Na ostatnie 20 minut zdejmij pokrywkę, żeby skórka ładnie się zarumieniła.
  • Odpoczynek – po upieczeniu odstaw perliczkę na 10 minut. Niech złapie oddech — mięso będzie dzięki temu bardziej soczyste.

Video

Typ dania: danie główne, obiad, kolacja
Typ kuchni: Kuchnia Środkowoeuropejska z dodatkiem kuchni francuskiej
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się