Steki jagnięce w miodzie i imbirze
Odrobina naturalnej słodyczy wraz z nutą pikanterii, nada jagnięcinie unikalny smak. Jest to połącznie wprost stworzone dla smażonych steków jagnięcych z combra, które pozostanie w twojej pamięci na długo.
Składniki
- 4 steki jagnięce
- 1 łyżka stołowa oleju słonecznikowego
- 1 łyżka stołowa świeżo posiekanego rozmarynu i mięty
- 1 ząbek wyciskanego czosnku
- 1 łyżka świeżego, tartego imbiru
- 25g kandyzowanej skórki pomarańczy
- 3 łyżki stołowe lekkiego sosu sojowego
- 2 łyżki stołowe miodu
Użyty sprzęt
- nieprzywierająca patelnia z grubym dnem
- naczynie żaroodporne
Sposób przygotowania
- Należy rozgrzać patelnię, po czym delikatnie obsmażyć na niej kotleciki. Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
- Wymieszać skórkę pomarańczy, czosnek, imbir, rozmaryn i miętę, aby w kolejnym ruchu powstałą marynatą móc obłożyć kotleciki.
- Na patelni po obsmażonych kotlecikach łączymy sos sojowy z miodem. Otrzymanym sosem zalewamy kotleciki. Naczynie owijamy folią aluminiową i pieczemy przez 15 do 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180°C. W razie chęci otrzymania złocistobrązowego koloru, zdjąć folie i piec jeszcze przez 5-10 minut.
Typ dania: kolacja, wyjątkowa okazja, obiad
Typ kuchni: kuchnia angielska