Przepis na udziec jagnięcy w musztardzie i ziołach

2020-12-04

udziec jagnięcy podany na talerzu z ziemniakami

Pieczeń z chudego mięsa z udźca jagnięcego w otoczce z musztardy, czosnku i świeżych ziół, serwowana z pieczonymi ziemniakami i warzywami sezonowymi

Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 1 godzina

Danie dla 6 osób

Mięso średnio wysmażone: 25 minut na każde 450 g mięsa

Mięso mocno wysmażone: 30 minut na każde 450 g mięsa

Składniki:

Proponowane produkty:

Pozostałe składniki:

  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 4 łyżki musztardy angielskiej
  • 2 obrane i drobno posiekane ząbki czosnku
  • 6 łodyżek świeżego tymianku
  • 4 łodyżki drobno posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżki oleju
  • 675 g-1 kg obranych ze skórki czerwonych ziemniaków
  • 3 duże marchewki, obrane, przekrojone na pół oraz wzdłuż na cztery plastry
  • 2 wydrążone, posiekane czerwone papryki

Przygotowanie:

  1. Za pomocą ostrego noża wykonaj głębokie nacięcia wzdłuż całego kawałka mięsa. Wymieszaj musztardę, czosnek i zioła. Natrzyj i przypraw jagnięcinę. Jeśli dysponujesz wystarczająco dużą ilością czasu, odstaw mięso na co najmniej 30 minut do lodówki.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180-190°C (160-170°C z termoobiegiem).
  3. Umieść jagnięcinę na dużej tacy do smażenia i polej olejem. Piecz, aż do upływu określonej ilości czasu. Jeśli mięso za szybko się smaży, przykryj je folią.
  4. 40 minut przed zakończeniem pieczenia wyjmij tacę z pieca i ułóż ziemniaki, marchewkę, paprykę i tymianek wokół mięsa. Lekko potrząśnij.
  5. Podawaj jagnięcinę w całości lub w plastrach ze smażonymi warzywami

 

Źródło: simplybeefandlamb.co.uk

Sprawdź stan połączenia z internetem