Sarna
Mimo, że sarna jest najliczniej występującą grupą zwierząt jeleniowatych w Europie, jej mięso nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Klienci o wiele częściej sięgają po: porcje z dzika czy jelenia. Tymczasem sarnina to najbardziej soczysty rodzaj dziczyzny.
SARNA ZASKAKUJE SMAKIEM
W każdym rodzaju dziczyzny odnajdziesz leśny aromat. Mięso żyjących na wolności i odżywiających się w naturalny sposób zwierząt bardzo różni się od tych pochodzących z przemysłowych hodowli. Ale w przypadku sarniny pożywienie ma szczególne znaczenie. Bowiem posmak lekko słodkiego mięsa z sarny zmienia się w zależności od pory roku i tego, czym w danym okresie żywiło się zwierzę. Latem aromat potraw będzie najmocniejszy. Z kolei wiosną i jesienią bardziej korzenny lub orzechowy.
NIEDOCNIONY SMAK SARNINY
Nieoczywisty smak w połączeniu z miękkością wynikającą z braku twardych ścięgien powodują, że jest ona bardzo wdzięcznym do serwowania mięsem i stosunkowo łatwym do przyrządzenia. Do tego jak każda dziczyzna ma niską zawartość tłuszczu. Co może zaskakiwać, pomimo tej cechy, po przygotowaniu jest o bardzo soczysta. Sarnina to źródło witamin, szczególnie tych z grupy B i mikroelementów takich jak: fosfor czy magnez. Poza tym każda porcja zawiera łatwo przyswajalne białko.
CO PRZYGOTOWAĆ Z TEGO MIĘSA?
Mięsa pochodzącego z młodych okazów nie trzeba nawet marynować. Kawałki pochodzące z dorosłych osobników lepiej uprzednio zapeklować, by mieć pewność, że przygotowane z nich danie będzie delikatne i miękkie.
Sarnę można przygotować na wiele sposobów. Znakomicie wypadnie solo, natarta majerankiem, solą i pieprzem jak i w towarzystwie. Owoce leśne, grzyby, a nawet wino podkreślą jej walory smakowe. W zależności od rodzaju kupionego kawałka można przygotować: gulasz, pasztet, steki lub upiec porcję w całości i podawać jako pieczeń.
Przepisy można znaleźć w zakładce Kulinarne Inspiracje lub na naszym mięsnym blogu Stekopedia.pl.
Gulasz z sarny
Gulasz z sarny w wadze - produkt mrożony
Mrożony gulasz z sarny świetnie nada się zarówno do gotowania, duszenia jak i smażenia. Podaruj sobie lub swoim bliskim chwilę przyjemności.
- Cena PLN za 100 g:
- 4,8
- Kraj pochodzenia:
- Waga opakowania [kg]:
- 2,5
Udziec z sarny
Delikatny i pełny aromatu udziec z sarny o gramaturze - produkt mrożony
Udziec z sarny to bardzo smaczne i delikatne mięso, które świetnia nada się na pieczeń lub do gotowania.
- Cena PLN za 100 g:
- 6,6
- Kraj pochodzenia:
- Waga opakowania [kg]:
- 0,95