Stek T-Bone i Porterhouse

POEZJA SMAKU NA TALERZU

Porterhouse i T-bone są przykładami steków, które cieszą szeroką gamą tekstur i smaków w zależności od wybranej strony kości. Niezamierzenie wyszedł rym, ale prawdą jest, że te steki należą do ukochanych przez stekożerców właśnie za doznania kulinarne, które śmiało można nazwać po prostu poezją smaku.

Z JAKIEJ CZĘŚCI POCHODZĄ STEKI T-BONE I PORTERHOUSE?

Stek Porterhouse i T-bone jest wycinany ze środkowej części grzbietu krowy (tzw. shortloina). Ma on charakterystyczną kość w kształcie litery T, która dzieli go na dwie części. Z jednej strony kości znajduje się rozpływająca się w ustach polędwica, uważana za najdelikatniejszy ze wszystkich elementów tuszy. Natomiast po drugiej stronie znajduje się rostbef. Połączenie tych dwóch wybitnie smacznych i jednocześnie tak różnych, jeśli chodzi o teksturę mięsa elementów, nadaje temu stekowi legendarną sławę.       

JAKA JEST ICH HISTORIA?

Pochodzenie tych steków może zostać uznane za dość kontrowersyjne, ponieważ miasta takie jak Nowy York, Londyn i Boston jako pierwsze wsławiły się w ich serwowaniu. W każdym z miast były one jednak serwowane w różny sposób. Różnice stanowił nawet nie sam sposób przygotowania, ale sposób cięcia shortloina. Porcje w każdym z wyżej wymienionych miast były o wiele większe niż obecnie i stanowiły nie lada wyzwanie dla gości ówczesnych restauracji. Jeśli chodzi o Porterhouse’a jedna z teorii mówi, że nazwa wywodzi się jeszcze z początków rewolucji przemysłowej (XVIII wiek), kiedy „Porter house” był znanym lokalem w Anglii, serwującym steki oraz ciemne piwo typu porter. Natomiast nazwa T-bone podobno powstała około roku 1814 przy Pearl Street na Manhattanie, gdzie serwowano duże steki z kością w kształcie litery „T”. Jednak bez względu na to czy te teorie są prawdziwe, składamy ukłon w stronę pomysłodawców za obdarzenie przyszłych pokoleń tak znakomitym smakiem

CZYM SIĘ RÓŻNI STEK T-BONE OD STEKA PORTERHOUSE?

Porterhouse jest stekiem bardzo podobnym do T-bona, ponieważ stanowi kombinację dwóch i tych samych mięśni (rostbefu i polędwicy). Jednak ten pierwszy, jako że jest wycinany z shortloina w miejscu, gdzie oko polędwicy w przekroju jest największe, zawiera znacznie więcej tego cennego elementu. Jest przez to też większy, cięższy i droższy.  Najedzą się nim nawet dwie osoby.  

JAK PRZYRZĄDZIĆ?

Nie ma nic lepszego niż wysokiej jakości, profesjonalnie wysezonowany i perfekcyjnie przygotowany Porterhouse lub T-bone. Takiego steka bez trudu znajdziesz w ofercie naszego sklepu natomiast jeśli chodzi o sposób przygotowania polecamy przepisy z zakładki Kulinarne Inspiracje. Generalnie powinniśmy dążyć do poziomu wysmażenia medium rare. Nie jest to takie proste, ponieważ grillowanie lub smażenie elementów z kością wymaga pewnego doświadczenia. Miejsce przy kości utrudnia równomierne przechodzenie ciepła w mięśniu. Jeśli jednak się uda otrzymamy prawdziwe kulinarne dzieło sztuki. Aby dobrze przyrządzić stek samemu w domu potrzebujemy dwóch rzeczy, dużej mocy i dużo ciepła. Pamiętaj, że jeśli będzie zbyt krwisty, zawsze możesz poddać go dłuższej obróbce termicznej (np. wykończyć grillowanie lub smażenie w piekarniku), jednak zwróć szczególną uwagę, aby mięsa nadmiernie nie przeciągnąć. Weź też pod uwagę to, że temperatura w mięsie może wzrastać nawet w trakcie odpoczynku (gorące soki pracują w środku cały czas), w przypadku większych kawałków może to oznaczać, że temperatura po wyjęciu z piekarnika wzrośnie nawet do 10-15oC.     

 

Cena

Etykiety

Pokaż wyniki (3)
Stek T-Bone i Porterhouse
Widok:
Dostępność:
Na stronie:
Sortuj po:

Porterhouse - polska wołowina

Waga steka to 0,48kg - produkt mrożony

Indeks katalogowy: Woł000523

  • Cena PLN za 100 g:
    • 8,06
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,48
9,80 USD brutto
Mało
Realizacja standardowa

Amerykański stek T-bone Black Angus to klasyka gatunku. Fantastyczna kombinacja rostbefu, polędwicy i kości podbijającej dodatkowo znakomity smak i aromat mięsa wołowego.

30,56 USD brutto
Dostępne
Realizacja do 2 dni

Porterhouse - wołowina USA

Black Angus w klasie USDA CHOICE 500g - produkt mrożony

Indeks katalogowy: Woł000273

Amerykański stek Porterhouse Black Angus to propozycja dla prawdziwych mężczyzn. Duży rostbef i pełna polędwica otoczona kością to jest konkretny przepis na pełnię mięsnej satysfakcji.

39,03 USD brutto
Dostępne
Realizacja do 2 dni