Stek z rostbefu z warzywami

2022-03-20Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Grillowanie, Smażenie
Do ulubionych
1586
1586
Do ulubionych
Stek z rostbefu z warzywami
2022-03-20Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Grillowanie, Smażenie

Stek z rostbefu z warzywami

Wyobraź sobie grillowaną sałatkę caprese. Następnie dodaj do niej soczyste steki z rostbefu, świeżą cukinię i chrupiącą żółtą paprykę. Umysł i kubki smakowe eksplodują!

Składniki

  • 2 steki wołowe z rostbefu bez kości
  • 1 opakowanie (od 255g do 450g) marynowanych w ziołach małych, świeżych kulek mozzarelli (bocconcini)
  • 1 średnia cukinia, krojona po przekątnej na plastry o grubości 60 mm
  • 1 duża żółta papryka, pokrojona na paski o szerokości ok. 1,9 cm
  • 240 ml małych pomidorków
  • Sól

Użyty sprzęt

  • grill gazowy lub węglowy
  • szczypce
  • termometr do mięsa

Sposób przygotowania

  • Odcedzić bocconcini, odkładając 80 ml marynaty. Połączyć odłożoną marynatę z octem w małej miseczce. Cukinię i paprykę wrzucić do dużej miseczki z 2 łyżkami mieszanki marynaty; przykryć i schłodzić do momentu, gdy będzie gotowa do użycia. Umieścić steki wołowe i pozostałą mieszankę marynaty w pojemniku do żywności; obrócić steki aby w całości pokryły się marynatą. Marynować w lodówce od 15 minut do 2 godzin.
  • Wyjąć steki z marynaty; usunąć marynatę. Wyjąć warzywa z marynaty; umieścić w koszu grillowym. Umieścić steki na jednej połowie kratki na średniej wysokości, nad pokrytymi popiołem węglami; umieścić kosz grillowy na drugiej połowie kratki. Steki grillować, pod przykryciem od 7 do 10 minut (na średnim ogniu na grillu gazowym, czasy pozostają takie same) dla średnio krwistych (63°C) do średnio wysmażonych (71°C), obracając od czasu do czasu. Zdjąć steki; ogrzać. Grillować warzywa od 10 do 13 minut lub do momentu, aż staną się chrupiące, mieszając od czasu do czasu. Dodać pomidory podczas ostatnich 2 minut grillowania.
  • Połączyć grillowane warzywa i bocconcini w dużej misce; podrzucić delikatnie do połączenia. Steki pokroić w plastry; doprawić solą, według uznania. Podawać z mieszanką warzyw.
Typ dania: outdoor grill, obiad, kolacja
Typ kuchni: kuchnia europejska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się