Steki alternatywne

Oprócz oferty klasyków takich jak stek z antrykotu, z rostbefu, z polędwicy czy T-bone przygotowaliśmy dla was kilka propozycji z elementów alternatywnych. Wymagają one chwili refleksji, jeśli chodzi o przygotowanie. Ich przewagą jest oryginalny smak i atrakcyjniejsza cena. Poniżej znajduje się wybór sezonowanych steków Black Angus, które zaskakują fantastycznym smakiem.

TRI TIP STEAK

Stekami, które na pewno warte są spróbowania jest oferowany przez nas tri tip. Jest on wycinany z krzyżowej (mięśnia udźca). Kawałek ten jest bardzo kruchy i jednocześnie niesamowicie smakowity, jego smak jest znacznie bardziej intensywny niż np. rostbefu.

SKIRT STEAK

Ciekawą propozycją jest także skirt steak wycinany z łaty wołowej (w smaku i strukturze włókien bardzo podobny do bawety). Doskonale nadaje się na grilla jednak przed samym smażeniem warto potrzymać go kilka godzin w marynacie, żeby jeszcze trochę skruszał.

MEDALIONY WOŁOWE

Stekami naszym zdaniem fascynującymi są medaliony wołowe. Wycinamy je z ligawy Black Angus USA. Ligawa jest mięśniem uznawanym za jeden z bardziej twardych w tuszy, w opinii wielu na pewno nie nadaje się do smażenia, a wyłącznie na carpaccio. Jest zbyt chuda na pieczeń i zbyt twarda do grillowania. Generalnie możemy przyznać rację w tej kwestii w przypadku większości ligaw wołowych świata 😊 jednak amerykańska ligawa, wysezonowana i marmurkowa o dziwo nadaje się do grillowania i jest bardzo pyszna. Można ją też dodatkowo trochę rozbić przed samym przyrządzeniem i zamarynować, zachęcamy do eksperymentowania. Zapewniamy, że efekty bardzo pozytywnie was zaskoczą.

INNE STEKI 

Wśród innych propozycji alternatywnych znajdują się flat iron (z mięśnia podgrzebieniowego łopatki, drugi najbardziej delikatny mięsień w tuszy po polędwicy), świeca wołowa (hanging tender), teres major, flank steak, baweta, denver, sierra czy delmonico. Każdy z tych steków fantastycznie nadaje się na grilla i każdy zachwyca ciekawym, nowym smakiem, a przy tym otwiera nowe możliwości eksperymentowania z grillowaniem i sztuką bbq!

Cena

Etykiety

Pokaż wyniki (7)
Steki alternatywne
Widok:
Dostępność:
Na stronie:
Sortuj po:

Flat Iron Black Angus USDA CHOICE

Sezonowane steki USA pakowane vacuum po 2 sztuki

Z mięśnia drugiego pod względem kruchości po polędwicy w tuszy. Stek idealnie kruchy, marmurkowy i bogaty w żelazo. UWAGA charakterystyczna błona w jego środku jest bardzo twarda i nie do spożycia.

od
5,67 USD brutto
do
11,34 USD brutto

Medaliony z ligawy BLACK ANGUS USA

w klasie USDA CHOICE pakowane po 2 szt - produkt mrożony

Indeks katalogowy: Woł0003061

Ciekawa propozycja na steka. Amerykańska wołowina jest tak delikatna, że nawet z ligawy można przygotować pysznego steka. W opisie zamieściliśmy linki do przepisów. Zaskocz znajomych takim stekiem.

8,92 USD brutto
Dostępne
Realizacja standardowa

Stek Tri tip BLACK ANGUS - wołowina USA

w klasie USDA CHOICE pakowane po 2 szt. - produkt mrożony

Indeks katalogowy: Woł0003051

Marmurkowy stek pochodzący z ogonka krzyżowej wołowej. Jest to nieregularny, trójkątny mięsień, dlatego steki mają również dosyć nieregularne kształty i wielkości. Są natomiast zawsze bardzo smakowite. Warto zamarynować przed przygotowaniem.

12,74 USD brutto
Dostępne
Realizacja standardowa

Teres major Black Angus USA

w klasie USDA CHOICE pakowane po 1 szt. - produkt mrożony

Indeks katalogowy: Woł000521

13,68 USD brutto
Dostępne
Realizacja standardowa

Ten stek jest bardzo podobny jeśli chodzi o strukturę do bawety lub flank steak'a. Bardzo prosty w przygotowaniu. Bardzo soczysty dzięki wysokiemu marmurkowi.

13,92 USD brutto
Brak
Realizacja standardowa

Flank Steak Black Angus USA 0,9kg

Marka Star Angus, jakość USDA CHOICE, baweta mała - produkt mrożony

Indeks katalogowy: Woł000502

37,00 USD brutto
Dostępne
Realizacja standardowa

Flank Steak Black Angus USA Creekstone Farms

Jakość USDA CHOICE, baweta mała pakowana w vacuum po dwie sztuki po ok 700-800g każda - produkt chłodzony

Indeks katalogowy: Woł000447

To genialny choć mniej popularny kawałek wołowiny idealny na grilla. Intensywny w smaku i jednocześnie niezwykle delikatny. Piękną obróbkę i jakość gwarantuje legendarna amerykańska marka Creekstone Farms Premium Beef.

64,66 USD brutto
Średnio
Realizacja standardowa