Steki T-Bone i Porterhouse

POEZJA SMAKU NA TALERZU

Porterhouse i T-bone są przykładami steków, które cieszą szeroką gamą tekstur i smaków w zależności od wybranej strony kości. Niezamierzenie wyszedł rym, ale prawdą jest, że te steki należą do ukochanych przez stekożerców właśnie za doznania kulinarne, które śmiało można nazwać po prostu poezją smaku.

Z JAKIEJ CZĘŚCI POCHODZĄ STEKI T-BONE I PORTERHOUSE?

Stek Porterhouse i T-bone jest wycinany ze środkowej części grzbietu krowy (tzw. shortloina). Ma on charakterystyczną kość w kształcie litery T, która dzieli go na dwie części. Z jednej strony kości znajduje się rozpływająca się w ustach polędwica, uważana za najdelikatniejszy ze wszystkich elementów tuszy. Natomiast po drugiej stronie znajduje się rostbef. Połączenie tych dwóch wybitnie smacznych i jednocześnie tak różnych, jeśli chodzi o teksturę mięsa elementów, nadaje temu stekowi legendarną sławę.       

JAKA JEST HISTORIA STEKA T-BONE I PORTERHOUSE?

Pochodzenie steka T-bone i Porterhouse może zostać uznane za dość kontrowersyjne, ponieważ miasta takie jak Nowy York, Londyn i Boston jako pierwsze wsławiły się w serwowaniu tych steków. W każdym z miast były one jednak serwowane w różny sposób. Różnice stanowił nawet nie sam sposób przygotowania, ale sposób cięcia shortloina na steki. Porcje w każdym z wyżej wymienionych miast były o wiele większe niż obecnie i stanowiły nie lada wyzwanie dla gości ówczesnych restauracji. Jeśli chodzi o Porterhouse’a jedna z teorii mówi, że nazwa wywodzi się jeszcze z początków rewolucji przemysłowej (XVIII wiek), kiedy „Porter house” był znanym lokalem w Anglii, serwującym steki oraz ciemne piwo typu porter. Natomiast nazwa T-bone podobno powstała około roku 1814 przy Pearl Street na Manhattanie, gdzie serwowano duże steki z kością w kształcie litery „T”. Jednak bez względu na to czy te teorie są prawdziwe, składamy ukłon w stronę pomysłodawców tego steka za obdarzenie przyszłych pokoleń tak znakomitym stekiem jakim jest zarówno T-bone jak i Porterhouse.

CZYM SIĘ RÓŻNI STEK T-BONE OD STEKA PORTERHOUSE?

Pomyśl o idealnym połączeniu polędwicy i rostbefu i otrzymasz stek T-bone lub Porterhouse. Porterhouse jest stekiem bardzo podobnym do T-bona, ponieważ stanowi kombinację dwóch i tych samych mięśni. Jednak Porterhouse, jako że jest wycinany z shortloina w miejscu, gdzie oko polędwicy w przekroju jest największe, zawiera znacznie więcej tego cennego elementu. Jest przez to też większy, cięższy i droższy.  Najedzą się nim nawet dwie osoby.  

JAK PRZYRZĄDZIĆ PERFEKCYJNEGO STEKA T-BONE LUB PORTERHOUSE?

Nie ma nic lepszego niż wysokiej jakości, profesjonalnie wysezonowany i perfekcyjnie przygotowany stek Porterhouse lub T-bone. Takiego steka bez trudu znajdziesz w ofercie naszego sklepu natomiast jeśli chodzi o sposób przygotowania polecamy przepisy z zakładki Kulinarne Inspiracje. Generalnie powinniśmy dążyć do poziomu wysmażenia medium rare. Nie jest to takie proste, ponieważ grillowanie lub smażenie elementów z kością wymaga pewnego doświadczenia. Miejsce przy kości utrudnia równomierne przechodzenie ciepła w mięśniu. Jeśli jednak się uda otrzymamy prawdziwe kulinarne dzieło sztuki. Aby dobrze przyrządzić stek samemu w domu potrzebujemy dwóch rzeczy, dużej mocy i dużo ciepła. Pamiętaj, że jeśli stek będzie zbyt krwisty, zawsze możesz poddać go dłuższej obróbce termicznej (np. wykończyć grillowanie lub smażenie w piekarniku), jednak zwróć szczególną uwagę, aby mięsa nadmiernie nie przeciągnąć. Weź też pod uwagę to, że temperatura steka może wzrastać nawet w trakcie odpoczynku (gorące soki pracują w mięsie cały czas), w przypadku większych kawałków mięsa może to oznaczać, że temperatura po wyjęciu z piekarnika wzrośnie nawet do 10-15oC.     

 

Cena

Etykiety

Pokaż wyniki
Widok:
Dostępność:
Na stronie:
Sortuj po:

Amerykański stek T-bone Black Angus to klasyka gatunku. Fantastyczna kombinacja rostbefu, polędwicy i kości podbijającej dodatkowo znakomity smak i aromat mięsa wołowego.

  • Cena PLN za 1 kg: 268,24
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Waga opakowania [kg]: 0,45
120,71 zł brutto
Dostępne
Realizacja do 2 dni

Amerykański stek Porterhouse Black Angus to propozycja dla prawdziwych mężczyzn. Duży rostbef i pełna polędwica otoczona kością to jest konkretny przepis na pełnię mięsnej satysfakcji.

  • Cena PLN za 1 kg: 308,36
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Waga opakowania [kg]: 0,5
154,18 zł brutto
Dostępne
Realizacja do 2 dni
Sprawdź stan połączenia z internetem