Steki z antrykotu

Stek z antrykotu doceniany jest przez koneserów wołowiny za pełnię smaku, którą daje bogaty śródmięśniowy przerost tłuszczowy zwany popularnie „marmurkiem”. Zapewnia on fantastyczną soczystość steka po poddaniu go obróbce termicznej. Marmurkowość steka z antrykotu sprawia, że jest on bezsprzecznie daniem numer jeden w steakhousach na całym świecie.

CO TO JEST STEK Z ANTRYKOTU I Z JAKIEGO ELEMENTU TUSZY POCHODZI

Stek z antrykotu wołowego, inaczej Rib eye steak pochodzi z przedniej części grzbietu, mięśnia longissimus dorsi (po łacinie najdłuższego). Element ten przebiega po obu stronach kręgosłupa okalając od zewnątrz „klatkę” z żeber. Ma to bardzo duże znaczenie, ponieważ usytuowane tam mięśnie grzbietowe nie wykonują prawie pracy motorycznej w trakcie ruchu zwierzęcia. Dzięki temu należą one do grupy mięśni najbardziej kruchych i delikatnych w tuszy.

JAK INACZEJ NAZYWAMY STEKA Z ANTRYKOTU?

Stek z antrykotu jako jeden z najlepszych steków doczekał się wielu nazw i tak najczęściej spotkamy go pod nazwą Ribeye steak, ale występuje także pod nazwami takimi jak Delmonico Steak, Spencer steak, Schotch steak, Prime steak, Saragota steak i Beauty stek. W restauracjach we francuskim stylu, może być również nazywany L'Entrecôte lub Entrecôte.

JAKIE SĄ RODZAJE STEKA Z ANTRYKOTU?

Stek z antrykotu występuje także w kilku wariantach. Najbardziej popularnym jest po prostu stek z antrykotu bez kości. Innym wariantem jest stek z antrykotu z krótką kością żebrową, który nazywamy najczęściej Cowboy steak.  Stek z antrykotu z długą opcją żebrową to natomiast Tomahowk. Jedno jest pewne, w każdej z tych odsłon stek z antrykotu będzie smakował znakomicie.

DLACZEGO RIBEYE JEST TAK DELIKATNY I SMACZNY?

Stek z antrykotu bez kości lub z kością są uważane za najlepsze mięso na steki. Zawdzięczają to głównie swojej obfitej marmurkowości, a wiadome jest, że im wyższa marmurkowość tym wyższa jakość naszego steka. Charakterystyczny, mięsisty smak rzeczywiście pochodzi z tłuszczu. Oczywiście ogromne znaczenie ma także to, że antrykot należy do grupy mięśni niemotorycznych. Aby był doskonały stek z antrykotu musi dodatkowo pochodzić od młodego bydła odpowiednich ras mięsnych, karmionych naturalnymi paszami, hodowanych bezstresowo. Mięso po uboju musi być odpowiednio długo sezonowane. W naszym sklepie prowadzimy selekcję wołowiny tak aby spełniała wszystkie kryteria gwarantujące perfekcyjną jakość i satysfakcję kulinarną naszych Klientów.

CZY RIBEYE Z KOŚCIĄ JEST LEPSZY NIŻ BEZ KOŚCI?

Prawda jest taka, że jest to wyłącznie kwestia preferencji. Ponieważ w obu przypadkach chodzi przede wszystkim o najwyższą jakość mięsa element występowania kości lub nie będzie już tylko dodatkiem.  Oczywiście wielu smakoszy jest w stanie prowadzić wielogodzinne dyskusje na ten temat twierdząc, iż mięso przy kości jest smaczniejsze i ma w sobie więcej aromatu. Kryje to w sobie trochę prawdy, jednak przy mięsie naprawdę wysokiej jakości obie opcje są jak najbardziej korzystnym wyborem, a kość może tylko wzbogacić kulinarną paletę smaków.       

JAK NAJLEPIEJ PRZYGOTOWAĆ STEKA Z ANTRYKOTU?

Istnieje niezliczona liczba sposobów na przyrządzenie steka z antrykotu wołowego. Nadaje się on wręcz idealnie do smażenia i grillowania. W naszej zakładce Kulinarne inspiracje znajdują się liczne przepisy, ale także informacje odnośnie sposobów uzyskiwania preferowanego poziomu wysmażenia, wskazówki dotyczące marynowania i inne praktyczne porady. Naszym zdaniem stek z antrykotu dobrej jakości najlepszy bez marynowania (tylko sól i pieprz) oraz w wydaniu wysmażenia medium lub medium rare.

JAKIE WINA NAJLEPIEJ DOBIERAĆ DO STEKA Z ANTRYKOTU?

Zazwyczaj bardzo marmurkowe steki, takie jak stek z antrykotu najlepiej komponują się z pełnymi, bardzo wyrazistymi w smaku winami, takimi jak na przykład Cabernet Sauyvignon. Dla tych, którzy nie przepadają jednak za tak intensywnymi winami polecamy lżejsze wino Zinfandel, Malbec z Chile lub Argentyny czy Pinot Noir. Jak zawsze wszystko zależy od naszego indywidualnego gustu.

 

Cena

Etykiety

Pokaż wyniki
Widok:
Dostępność:
Na stronie:
Sortuj po:

Polska wołowina jest doskonała o czym wiadomo nie od dziś. Delikatny, polski stek z antrykotu z młodego bydła oferowany w naszym sklepie, jest tego niezaprzeczalnym dowodem.

  • Cena PLN za 1 kg: 73,13
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Kraj pochodzenia: Polska
  • Waga opakowania [kg]: 0,45
Od
17,37 zł brutto
do
31,26 zł brutto

Polski marmurkowy stek z antrykotu

Wyselekcjonowany pod kątem wysokiego marmuru

Zdaniem wielu miłośników wołowiny najlepszy na steki. Spróbuj polskiego, znakomitego steka z antrykotu od najlepszych polskich hodowców, wyselekcjonowanego specjalnie dla Ciebie.

  • Cena PLN za 1 kg: 137,66
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Kraj pochodzenia: Polska
  • Waga opakowania [kg]: 0,45
Od
39,24 zł brutto
do
58,85 zł brutto

Argentyński stek z antrykotu Angus

*Argentine Quality Beef grass fed

Wybierając argentyński stek z antrykotu grass fed Argentine Quality Beef jesteś o krok od tego, by przeżyć niesamowitą kulinarną przygodę.

  • Cena PLN za 1 kg: 170,25
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Kraj pochodzenia: Argentyna
  • Waga opakowania [kg]: 0,4
Od
40,41 zł brutto
do
64,70 zł brutto

Amerykański stek z antrykotu Black Angus ma zachwycający smak i marmur. Najczęściej wybierany element stekowy przez pasjonatów wołowiny. Dołącz do grona fanów tego fenomenalnego steka już dziś!

  • Cena PLN za 1 kg: 245,9
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Waga opakowania [kg]: 0,5
Od
73,77 zł brutto
do
122,95 zł brutto

Amerykański stek z antrykotu w klasie PRIME, to dosłownie rozkosz dla podniebienia. Dzięki perfekcyjnemu marmurowi dosłownie rozpływa się w ustach. Dołącz do wyznawców boga wśród steków.

  • Cena PLN za 1 kg: 281,56
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Waga opakowania [kg]: 0,3
Od
84,49 zł brutto
do
140,78 zł brutto

Australijski stek z antrykotu Wagyu

Klasa jakości MSA 6+

Wyjątkowo marmurkowy najwyższej jakości antrykot idealny na grilla czy shabu shabu.

  • Cena PLN za 1 kg: 576,36
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Kraj pochodzenia: Australia
  • Waga opakowania [kg]: 0,55
Od
164,26 zł brutto
do
301,15 zł brutto
Sprawdź stan połączenia z internetem