Steki z antrykotu
Stek z antrykotu doceniany jest przez koneserów wołowiny za pełnię smaku, którą daje bogaty śródmięśniowy przerost tłuszczowy zwany popularnie „marmurkiem”. Zapewnia on fantastyczną soczystość steka po poddaniu go obróbce termicznej. Marmurkowość steka z antrykotu sprawia, że jest on bezsprzecznie daniem numer jeden w steakhousach na całym świecie.
CO TO JEST STEK Z ANTRYKOTU I Z JAKIEGO ELEMENTU TUSZY POCHODZI
Stek z antrykotu wołowego, inaczej Rib eye steak pochodzi z przedniej części grzbietu, mięśnia longissimus dorsi (po łacinie najdłuższego). Element ten przebiega po obu stronach kręgosłupa okalając od zewnątrz „klatkę” z żeber. Ma to bardzo duże znaczenie, ponieważ usytuowane tam mięśnie grzbietowe nie wykonują prawie pracy motorycznej w trakcie ruchu zwierzęcia. Dzięki temu należą one do grupy mięśni najbardziej kruchych i delikatnych w tuszy.
JAK INACZEJ NAZYWAMY STEKA Z ANTRYKOTU?
Stek z antrykotu jako jeden z najlepszych steków doczekał się wielu nazw i tak najczęściej spotkamy go pod nazwą Ribeye steak, ale występuje także pod nazwami takimi jak Delmonico Steak, Spencer steak, Schotch steak, Prime steak, Saragota steak i Beauty stek. W restauracjach we francuskim stylu, może być również nazywany L'Entrecôte lub Entrecôte.
JAKIE SĄ RODZAJE STEKA Z ANTRYKOTU?
Stek z antrykotu występuje także w kilku wariantach. Najbardziej popularnym jest po prostu stek z antrykotu bez kości. Innym wariantem jest stek z antrykotu z krótką kością żebrową, który nazywamy najczęściej Cowboy steak. Stek z antrykotu z długą opcją żebrową to natomiast Tomahowk. Jedno jest pewne, w każdej z tych odsłon stek z antrykotu będzie smakował znakomicie.
DLACZEGO RIBEYE JEST TAK DELIKATNY I SMACZNY?
Stek z antrykotu bez kości lub z kością są uważane za najlepsze mięso na steki. Zawdzięczają to głównie swojej obfitej marmurkowości, a wiadome jest, że im wyższa marmurkowość tym wyższa jakość naszego steka. Charakterystyczny, mięsisty smak rzeczywiście pochodzi z tłuszczu. Oczywiście ogromne znaczenie ma także to, że antrykot należy do grupy mięśni niemotorycznych. Aby był doskonały stek z antrykotu musi dodatkowo pochodzić od młodego bydła odpowiednich ras mięsnych, karmionych naturalnymi paszami, hodowanych bezstresowo. Mięso po uboju musi być odpowiednio długo sezonowane. W naszym sklepie prowadzimy selekcję wołowiny tak aby spełniała wszystkie kryteria gwarantujące perfekcyjną jakość i satysfakcję kulinarną naszych Klientów.
CZY RIBEYE Z KOŚCIĄ JEST LEPSZY NIŻ BEZ KOŚCI?
Prawda jest taka, że jest to wyłącznie kwestia preferencji. Ponieważ w obu przypadkach chodzi przede wszystkim o najwyższą jakość mięsa element występowania kości lub nie będzie już tylko dodatkiem. Oczywiście wielu smakoszy jest w stanie prowadzić wielogodzinne dyskusje na ten temat twierdząc, iż mięso przy kości jest smaczniejsze i ma w sobie więcej aromatu. Kryje to w sobie trochę prawdy, jednak przy mięsie naprawdę wysokiej jakości obie opcje są jak najbardziej korzystnym wyborem, a kość może tylko wzbogacić kulinarną paletę smaków.
JAK NAJLEPIEJ PRZYGOTOWAĆ STEKA Z ANTRYKOTU?
Istnieje niezliczona liczba sposobów na przyrządzenie steka z antrykotu wołowego. Nadaje się on wręcz idealnie do smażenia i grillowania. W naszej zakładce Kulinarne inspiracje znajdują się liczne przepisy, ale także informacje odnośnie sposobów uzyskiwania preferowanego poziomu wysmażenia, wskazówki dotyczące marynowania i inne praktyczne porady. Naszym zdaniem stek z antrykotu dobrej jakości najlepszy bez marynowania (tylko sól i pieprz) oraz w wydaniu wysmażenia medium lub medium rare.
JAKIE WINA NAJLEPIEJ DOBIERAĆ DO STEKA Z ANTRYKOTU?
Zazwyczaj bardzo marmurkowe steki, takie jak stek z antrykotu najlepiej komponują się z pełnymi, bardzo wyrazistymi w smaku winami, takimi jak na przykład Cabernet Sauyvignon. Dla tych, którzy nie przepadają jednak za tak intensywnymi winami polecamy lżejsze wino Zinfandel, Malbec z Chile lub Argentyny czy Pinot Noir. Jak zawsze wszystko zależy od naszego indywidualnego gustu.
Polski stek z antrykotu z młodego bydła
dojrzewający 21 dni
Polska wołowina jest doskonała o czym wiadomo nie od dziś. Delikatny, polski stek z antrykotu z młodego bydła oferowany w naszym sklepie, jest tego niezaprzeczalnym dowodem.
- Cena PLN za 1 kg: 73,13
- Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
- Obsługa wyróżnika WMS: Tak
- Kraj pochodzenia: Polska
- Waga opakowania [kg]: 0,45
Polski marmurkowy stek z antrykotu
Wyselekcjonowany pod kątem wysokiego marmuru
Zdaniem wielu miłośników wołowiny najlepszy na steki. Spróbuj polskiego, znakomitego steka z antrykotu od najlepszych polskich hodowców, wyselekcjonowanego specjalnie dla Ciebie.
- Cena PLN za 1 kg: 137,66
- Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
- Obsługa wyróżnika WMS: Tak
- Kraj pochodzenia: Polska
- Waga opakowania [kg]: 0,45
Argentyński stek z antrykotu Angus
*Argentine Quality Beef grass fed
Wybierając argentyński stek z antrykotu grass fed Argentine Quality Beef jesteś o krok od tego, by przeżyć niesamowitą kulinarną przygodę.
- Cena PLN za 1 kg: 170,25
- Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
- Obsługa wyróżnika WMS: Tak
- Kraj pochodzenia: Argentyna
- Waga opakowania [kg]: 0,4
Amerykański stek z antrykotu w klasie USDA CHOICE
Rasa Black Angus
Amerykański stek z antrykotu Black Angus ma zachwycający smak i marmur. Najczęściej wybierany element stekowy przez pasjonatów wołowiny. Dołącz do grona fanów tego fenomenalnego steka już dziś!
- Cena PLN za 1 kg: 245,9
- Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
- Obsługa wyróżnika WMS: Tak
- Waga opakowania [kg]: 0,5
Amerykański stek z antrykotu w klasie USDA PRIME
Rasa Black Angus
Amerykański stek z antrykotu w klasie PRIME, to dosłownie rozkosz dla podniebienia. Dzięki perfekcyjnemu marmurowi dosłownie rozpływa się w ustach. Dołącz do wyznawców boga wśród steków.
- Cena PLN za 1 kg: 281,56
- Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
- Obsługa wyróżnika WMS: Tak
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Waga opakowania [kg]: 0,3
Australijski stek z antrykotu Wagyu
Klasa jakości MSA 6+
Wyjątkowo marmurkowy najwyższej jakości antrykot idealny na grilla czy shabu shabu.
- Cena PLN za 1 kg: 576,36
- Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
- Obsługa wyróżnika WMS: Tak
- Kraj pochodzenia: Australia
- Waga opakowania [kg]: 0,55