Steki z rostbefu

Stek z rostbefu to jedyny w swoim rodzaju prawdziwie „męski stek”. Kruchość mięsa ustępuje być może stekowi z antrykotu czy z polędwicy, ale za to struktura mięsa stawia przyjemny opór na zębie jak twierdzą miłośnicy tego steka.  Zresztą kruchość w pełni rekompensuje niepowtarzalny smak i pełnia aromatu wołowego mięsa, która dla stekowych koneserów ma największe znaczenie.

FANTASTYCZNY POMYSŁ NA OBIAD

Znajdziemy go we wszystkich najbardziej renomowanych restauracjach serwujących steki. Stek z rostbefu można przyrządzić jednak w bardzo prosty sposób we własnym domu.  Nie wymaga on dodatkowego marynowania przed poddaniem obróbce termicznej. Doskonale czuje się w towarzystwie wyłącznie soli i pieprzu. Jeśli mamy dobrej jakości steka, takiego jak np. oferowane w naszym sklepie to już 95% sukcesu kulinarnego pozostałe 5% zostaje na zabieg lewa-prawa na patelni grillowej i genialny obiad gotowy. Wiele propozycji na przyrządzenie steka z rostbefu znajdziecie w naszej zakładce Kulinarne Inspiracje.

JAK INACZEJ NAZYWA SIĘ STEK Z ROSTBEFU?

Stek z rostbefu znany jest na całym świecie pod kilkoma podstawowymi nazwami. W steak housach spotkamy się najczęściej z nazwami takimi jak: strip steak, new york steak lub club steak. Mniej popularne nazwy dla tego steka to: Kansas City strip steak, contré filet, strip loin steak, hotel steak, ambassador steak.

Z JAKIEJ CZĘŚCI POCHODZI STEK Z ROSTBEFU?

Rostbef rozciąga się od kości biodrowej do łopatki. Jest częścią mięśnia najdłuższego grzbietu i górnej części mięśnia skośnego brzucha. To właśnie z tego miejsca wycinamy ukochane przez stekożerców steki z rostbefu. Podobnie jak antrykot mięsień rostbefu wykonuje niewielką pracę (grupa mięśni niemotorycznych), dlatego tkanka mięsna jest dosyć krucha i delikatna przez strukturę przerośniętą marmurkiem, drobnowłóknistą. Pomimo, że nie cechuje się on aż tak wysoką zawartością tłuszczyku śródmięśniowego co mięso z antrykotu wołowego, jest to wciąż element o wysokiej marmurkowości.

SKĄD WZIĘŁA SIĘ NAZWA NEW YORK STEAK?

W 1820 w Nawym Jorku została otwarta na dolnym Manhattanie restauracja Delmonico's Restaurant, której flagowym daniem był stek z charakterystycznym paskiem. Dzisiaj do końca nie wiadomo czy faktycznie był to stek z rostbefu, a na domiar wszystkiego liczne restauracje naśladowały nowojorską restaurację używając innych elementów czasem antrykotu, czasem krzyżowej. Tak czy inaczej ze względu na historyczne miejsce, w którym potrawa ta była serwowana, zaczęto nazywać steki z rostbefu New York Steak. Jakkolwiek faktyczny element, z którego wycinany był stek w kultowej restauracji może być dyskusyjny, na pewno nie podlega dyskusji to, że steka New Yorka z rostbefu przyrządzimy niezwykle łatwo i szybko, a smak będzie powalający dzięki aromatycznej, maślanej konsystencji uzyskanej podczas smażenia.

CZY STEK Z ROSTBEFU JEST ZDROWY?

Wołowina generalnie jest bardzo zdrowa i niezwykle ważna dla zrównoważonej diety człowieka. Więc zarówno stek z rostbefu jak z stek antrykotu będzie fantastycznym źródłem witamin i wartości odżywczych dla naszego organizmu. Można tutaj jednak pokusić się o pytanie, który kawałek jest zdrowszy. Z badań wynika, że stek z rostbefu można uznać za zdrowszy. Po poddaniu analizie tych dwóch kawałków mięsa o jednakowej wadze wykryto, iż stek z rostbefu ma mniej kalorii i tłuszczów nasyconych, a jednocześnie dostarcza więcej białka niż stek z antrykotu. Poniższe tabele zawierają informacje, ile kalorii przypada poszczególnej gramaturze.

Ile kalorii przypada na 340 gram steka z rostbefu

Kalorie 811

3394 kJ

Cholesterol

197 mg 66%

Sód

540 mg 23%

Węglowodany

0.5 g %

Błonnik

0.1 g 0%

   

Ile kalorii przypada na 230 gram steka z rostbefu

Kalorie 551

2306 kJ

Cukier

0 g

Białko

49.9 g

Wapń

58 mg

Potas

757 mg

Cena

Etykiety

Pokaż wyniki
Widok:
Dostępność:
Na stronie:
Sortuj po:

Polski stek z rostbefu z młodego bydła ras mięsnych to doskonała propozycja dla wszystkich ceniących wyjątkowy smak mięsa wołowego.

  • Cena PLN za 1 kg: 74,2
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Waga opakowania [kg]: 0,4
Od
17,62 zł brutto
do
28,20 zł brutto

Jeśli szukasz steka, który ma świetną relację ceny do jakości mięsa, to brazylijski stek z rostbefu będzie idealnym rozwiązaniem.

  • Cena PLN za 1 kg: 104,07
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Kraj pochodzenia: Brazylia
  • Waga opakowania [kg]: 0,25
26,02 zł -5% 24,72 zł brutto
Dostępne
Realizacja do 2 dni

Argentyński stek z rostbefu Angus

*Argentine Quality Beef grass fed

Wybierz dzisiaj znakomitego steka z rostbefu z najlepszej argentyńskiej wołowiny *Argentine Quality Beef. Przekonaj się sam dlaczego smakosze wołowiny uwielbiają mięso z tego kraju.

  • Cena PLN za 1 kg: 151,28
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Waga opakowania [kg]: 0,4
Od
35,93 zł brutto
do
57,48 zł brutto

Polski marmurkowy stek z rostbefu

Wyselekcjonowany pod kątem wysokiej marmurkowości

Nazywany czasem „prawdziwym męskim stekiem”, selekcjonowany rostbef z najlepszych polskich hodowli charakteryzuje się znakomitym, pełnym smakiem mięsa, który pokochasz! Wypróbuj go już dzisiaj!

  • Cena PLN za 1 kg: 144,26
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Kraj pochodzenia: Polska
  • Waga opakowania [kg]: 0,4
Od
41,12 zł brutto
do
54,82 zł brutto

Amerykański stek z rostbefu Black Angus nie bierze jeńców. Jeśli raz go spróbujesz zakochasz się bez pamięci w tym intensywnie mięsnym i jednocześnie tak soczystym smaku.

  • Cena PLN za 1 kg: 235,2
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Waga opakowania [kg]: 0,5
Od
70,55 zł brutto
do
117,60 zł brutto

Amerykański stek z rostbefu w klasie PRIME ma niezrównany marmur i jest to stek dla najbardziej wymagających koneserów wołowiny. Już wkrótce może znaleźć się także na Twoim grillu.

  • Cena PLN za 1 kg: 258,86
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Waga opakowania [kg]: 0,3
Od
77,66 zł brutto
do
116,48 zł brutto

Amerykański stek z rostbefu Black Angus z kością to pełny smaku kawałek mięsa na Twojego grilla. Idealna propozycja dla prawdziwego stekożercy.

  • Cena PLN za 1 kg: 213,51
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Waga opakowania [kg]: 0,45
96,08 zł brutto
Dostępne
Realizacja do 2 dni
Sprawdź stan połączenia z internetem