Szaszłyki jagnięce w sosie Teriyaki

2021-07-06

Grilowane szaszłyki w sosie Teriyaki

Sezon grillowy ruszył już pełną parą dlatego przychodzimy do was z idealnym przepisem na ten czas. Nie ma to jak połączenie delikatnego mięsa jagnięcego z wyrazistym sosem teryaki.

Proponowane składniki:

Pozostałe Składniki:

  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
  • 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
  • 1 średni ananas
  • 8 kapeluszy pieczarek

Marynata:

  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 50 ml czerwonego wina
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki stołowe sosu Teriyaki
  • 2 łyżki stołowe wytrawnego cherry
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Nadziewać na szpadkę mięso na zmianę z warzywami i ananasem.
  2. Połączyć wszystkie składniki marynaty i zalać przełożone do płytkiego naczynia przygotowane szaszłyki.
  3. Odstawić do lodówki na 8 godzin.
  4. Na godzinę przed grilowaniem wyjąć z lodówki.
  5. Wyjąć mięso z marynaty i osuszyć.
  6. Zachować pozostałą marynatę do polewania podczas grilowania.
  7. Grilować szaszłyki nad średnio rozgrzanymi węglami przez 3-5 minut po każdej stronie polewając marynatą do uzyskania wewnętrznej temperatury 54-57oC.
  8. Przed podaniem odstawić jagnięcinę na 5 minut.