Terrine z foie gras – francuska uczta, którą zrobisz w domu!
Francuska elegancja na Twoim stole
Jeśli myślisz, że terrine z foie gras to coś zarezerwowanego dla wyrafinowanych restauracji i szefów kuchni z Paryża – czas to zmienić. Ten klasyczny francuski przysmak nie tylko olśniewa smakiem i teksturą, ale też świetnie prezentuje się na stole, robiąc piorunujące wrażenie na gościach. I choć jego przygotowanie wymaga kilku dni, nie jest to wcale trudne. Wystarczy dobrej jakości gęsie foie gras (zamówisz oczywiście u nas na www.bbq.pl!), trochę cierpliwości i... kieliszek koniaku.
Gotowy/a? Przed Tobą trzy dni kulinarnej przygody, która zakończy się mistrzowskim daniem godnym najlepszych kuchni świata.
Składniki:
- ok. 800g gęsiego foie gras – dostępne na www.bbq.pl
- 7 g drobnej soli niejodowanej
- 3 łyżki koniaku (lub porto)
- 4 g świeżo mielonego pieprzu
- szczypta cukru
- lód (do kąpieli foie gras)
Przygotuj też te naczynia i akcesoria:
- miska na lód (do kąpieli foie gras)
- sitko lub pęseta (do usuwania żyłek)
- szczelna foremka do pieczenia (np. forma do terrine, pasztetu lub keksówka)
- większe naczynie do kąpieli wodnej (żaroodporne lub metalowe)
- folia spożywcza
- folia aluminiowa
- termometr kuchenny (obowiązkowy – temperatura wnętrza ma znaczenie!)
- mały ciężarek do dociśnięcia foie gras
- nóż o cienkim ostrzu
- deska do krojenia
- lodówka (przyda się kilka razy!)
Jak zrobić terrine z foie gras? Krok po kroku:
-
Dzień 1: Przygotowanie foie gras
Upewnij się, że foie gras ma temperaturę pokojową. Przekrój każdy płat wzdłuż, usuń delikatnie żyłki. Zanurz oczyszczone kawałki w misce z lodem i solą na kilka minut. Osusz, przełóż do naczynia. Dodaj alkohol, pieprz i cukier – wymieszaj. Przykryj folią i odstaw do lodówki na 24 godziny. -
Dzień 2: Pieczenie terrine
Wyjmij foie gras, by się ociepliło. Ułóż ściśle w foremce (najlepiej podłużnej). Umieść foremkę w większym naczyniu z gorącą wodą (kąpiel wodna). Przykryj folią aluminiową i piecz w 100°C przez 60–70 minut, aż w środku osiągnie 48°C. Odlej tłuszcz (zachowaj go!), schłódź, dociśnij czymś ciężkim i włóż na noc do lodówki. -
Dzień 3: Finał!
Zdejmij obciążenie, odlej stężały tłuszcz z wierzchu. Wstaw ponownie do lodówki, aż terrine całkowicie się zetnie.