Terrine z foie gras – francuska uczta, którą zrobisz w domu!

Do ulubionych
205
205
Do ulubionych
Terrine z foie gras – francuska uczta, którą zrobisz w domu!
2025-04-11Kategoria: Przepisy i artykuły, Techniki kulinarne, Drób, Pieczenie

Francuska elegancja na Twoim stole

Jeśli myślisz, że terrine z foie gras to coś zarezerwowanego dla wyrafinowanych restauracji i szefów kuchni z Paryża – czas to zmienić. Ten klasyczny francuski przysmak nie tylko olśniewa smakiem i teksturą, ale też świetnie prezentuje się na stole, robiąc piorunujące wrażenie na gościach. I choć jego przygotowanie wymaga kilku dni, nie jest to wcale trudne. Wystarczy dobrej jakości gęsie foie gras (zamówisz oczywiście u nas na www.bbq.pl!), trochę cierpliwości i... kieliszek koniaku.

Gotowy/a? Przed Tobą trzy dni kulinarnej przygody, która zakończy się mistrzowskim daniem godnym najlepszych kuchni świata.

Składniki:

  • ok. 800g gęsiego foie gras – dostępne na www.bbq.pl
  • 7 g drobnej soli niejodowanej
  • 3 łyżki koniaku (lub porto)
  • 4 g świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta cukru
  • lód (do kąpieli foie gras)

Przygotuj też te naczynia i akcesoria:

  • miska na lód (do kąpieli foie gras)
  • sitko lub pęseta (do usuwania żyłek)
  • szczelna foremka do pieczenia (np. forma do terrine, pasztetu lub keksówka)
  • większe naczynie do kąpieli wodnej (żaroodporne lub metalowe)
  • folia spożywcza
  • folia aluminiowa
  • termometr kuchenny (obowiązkowy – temperatura wnętrza ma znaczenie!)
  • mały ciężarek do dociśnięcia foie gras
  • nóż o cienkim ostrzu
  • deska do krojenia
  • lodówka (przyda się kilka razy!)

Jak zrobić terrine z foie gras? Krok po kroku:

  • Dzień 1: Przygotowanie foie gras
    Upewnij się, że foie gras ma temperaturę pokojową. Przekrój każdy płat wzdłuż, usuń delikatnie żyłki. Zanurz oczyszczone kawałki w misce z lodem i solą na kilka minut. Osusz, przełóż do naczynia. Dodaj alkohol, pieprz i cukier – wymieszaj. Przykryj folią i odstaw do lodówki na 24 godziny.

  • Dzień 2: Pieczenie terrine
    Wyjmij foie gras, by się ociepliło. Ułóż ściśle w foremce (najlepiej podłużnej). Umieść foremkę w większym naczyniu z gorącą wodą (kąpiel wodna). Przykryj folią aluminiową i piecz w 100°C przez 60–70 minut, aż w środku osiągnie 48°C. Odlej tłuszcz (zachowaj go!), schłódź, dociśnij czymś ciężkim i włóż na noc do lodówki.

  • Dzień 3: Finał!
    Zdejmij obciążenie, odlej stężały tłuszcz z wierzchu. Wstaw ponownie do lodówki, aż terrine całkowicie się zetnie.

Video

Typ dania: Przystawka, Danie na zimno
Typ kuchni: kuchnia francuska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się