Tri tip, skirt steak, medaliony wołowe
STEKI WOŁOWE Z ELEMENTÓW ALETERNATYWNYCH
Oprócz oferty klasycznych steków takich jak stek z antrykotu, stek z rostbefu, stek z polędwicy czy T-bone przygotowaliśmy dla was kilka propozycji stekowych z elementów alternatywnych. Te steki wymagają chwilki refleksji, jeśli chodzi o przygotowanie. Wołowina, którą oferujemy jest zawsze bardzo wysokiej jakości, z takiej wołowiny można wycinać z elementów typowo niestekowych bardzo pyszne, kruche steki. Ich przewagą jest oryginalny smak i atrakcyjniejsza cena. Stekami, które na pewno warte są spróbowania jest oferowany przez nas tri tip. Jest to stek wycinany z krzyżowej (mięśnia udźca). Kawałek ten jest bardzo kruchy i jednocześnie niesamowicie smakowity, jego smak jest znacznie bardziej intensywny niż np. rostbefu. Ciekawą propozycją jest także skirt steak wycinany z łaty wołowej (w smaku i strukturze włókien bardzo podobny do bawety). Doskonale nadaje się na grilla jednak przed samym smażeniem warto potrzymać go kilka godzin w marynacie, żeby jeszcze trochę skruszał. Stekami naszym zdaniem fascynującymi są medaliony wołowe. Wycinamy je z ligawy Black Angus USA. Ligawa jest mięśniem uznawanym za jeden z bardziej twardych w tuszy, w opinii wielu na pewno nie nadaje się na steki, a wyłącznie na carpaccio. Jest zbyt chuda na pieczeń i zbyt twarda do grillowania. Generalnie możemy przyznać rację w tej kwestii w przypadku większości ligaw wołowych świata 😊 jednak amerykańska ligawa, wysezonowana i marmurkowa o dziwo nadaje się do grillowania i jest bardzo pyszna. Można ją też dodatkowo trochę rozbić przed samym grillowaniem i zamarynować, zachęcamy do eksperymentowania. Zapewniamy, że efekty bardzo pozytywnie was zaskoczą. Wśród innych steków alternatywnych znajdują się takie propozycje jak flat iron (stek z mięśnia podgrzebieniowego łopatki, drugi najbardziej delikatny mięsień w tuszy po polędwicy), świeca wołowa (hanging tender), teres major, flank steak, baweta, denver, sierra czy delmonico. Każdy z tych steków fantastycznie nadaje się na grilla i każdy zachwyca ciekawym, nowym smakiem, a przy tym otwiera nowe możliwości eksperymentowania z grillowaniem i sztuką bbq!
Medaliony z ligawy BLACK ANGUS USA
w klasie USDA CHOICE pakowane po 2 szt.
Indeks katalogowy: Woł0003061
Ciekawa propozycja na steka. Amerykańska wołowina jest tak delikatna, że nawet z ligawy można przygotować pysznego steka. W opisie zamieściliśmy linki do przepisów. Zaskocz znajomych takim stekiem.
- Cena PLN za 1 kg:
- 117,36
- Kraj pochodzenia:
- Waga opakowania [kg]:
- 0,3
Ten stek jest bardzo podobny jeśli chodzi o strukturę do bawety lub flank steak'a. Bardzo prosty w przygotowaniu. Bardzo soczysty dzięki wysokiemu marmurkowi.
- Cena PLN za 1 kg:
- 121,83
- Kraj pochodzenia:
- Waga opakowania [kg]:
- 0,3
Amerykański stek Tri tip BLACK ANGUS
w klasie USDA CHOICE pakowane po 2 szt.
Indeks katalogowy: Woł0003051
Pełny smaku stek pochodzący z ogonka krzyżowej wołowej. Niezwykle marmurkowy i delikatny z warstwą tłuszczyku zewnętrznego, który po wytopieniu podczas smażenia dodaje soczystości.
- Cena PLN za 1 kg:
- 167,56
- Kraj pochodzenia:
- Waga opakowania [kg]:
- 0,3