Hanger Steak USA Black Angus
2022-04-27category: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Wołowina, Grillowanie, BBQ, Smażenie, Aktualności
Love
5607
5607
Love
Hanger Steak USA Black Angus
2022-04-27category: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Wołowina, Grillowanie, BBQ, Smażenie, Aktualności
Grillowamy Teres major
Mało znane w Polsce alternatywne cięcie stekowe u nas z rasy bydła Black Angus,, dające niesamowite doznania kulinarne.
Użyty sprzęt
-
Ostry nóż
-
Szczypce do mięsa
-
grill
-
szklana miska
Składniki
- 2 sztuki Teres Major Black Angus
- 4 ziemniaki
- 100 g sera typu blue
- 4 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 limonki
- 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
- sól morska gruboziarnista
- olej
- pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania
-
Mięso osusz i oczyść z błon za pomocą ostrego noża. W miedzy czasie przygotuj grill dwustrefowo – grillowanie bezpośrednie ok. 200 st. C i pośrednie w lekkiej odległości od żaru.
-
Ziemniaki możesz przygotować na dwa sposoby: – podgotowane ziemniaki krótko grilluj – zawinięte w folię aluminiową ziemniaki grilluj do miekkości
-
Ser typu blue pokrusz do miski, dodaj śmietanę lub jogurt, majonez, sok wyciśniety z połowy limonki i wymieszaj. Dodaj marynowanego pieprzu w ilości według własnych upodobań. Delikatnie wymieszaj.
-
Oczyszczone z błon mięso nasmaruj olejem i oprósz solą.
-
Steki ułóż na ruszcie bezpośrednio nad żarem i grilluj do momentu, w którym mięso przestanie przywierać do ruszta. Przełóż na drugą stronę i grilluj do uzyskania temperatury 47 st. C wewnątrz steka. Następnie przełóż steki w strefę pośrednią. TIP: Jeśli jesteś zapalonym grillowcem możesz pokusić się o uzyskanie diamond bar marks czyli kultowej kratki na steku poprzez odpowiednie ułożenie go względem ruszta.
-
Po uzyskaniu temperatury 54 st. C zdejmij mięso z ruszta i odłóż do odpoczynku (odpowiednia temperatura do serwowania steków to ok. 57 st. C )
-
Steki po odpoczynku pokrój w plastry. Serwuj z ziemniakami z sosem pieprzowo -serowym.
Customer comments (1)
Customer comments reply (1)
Please login to post a comment.
Ma*** ******ak 2022-10-20
Super przepis. Mój ulubiony stek. Pan Adam Mistrz!