- Kraj pochodzenia: Francja
Przepiórka
Porcja dla jednej osoby
Pierwszą rzeczą, którą zauważysz to bardzo mały rozmiar jednego ptaka. Warto serwować dwie przepiórki na osobę.
Jak przygotować przepiórkę
Istnieje bardzo wiele sposobów przygotowania mięsa przepiórczego. Przepiórkę możesz smażyć, piec, grillować, wędzić lub dusić. Ważne, żeby nie „przeciągnąć” mięsa, bo jest bardzo delikatne, a chcemy żeby było soczyste. Rekomendujemy znacznie krótszy czas przygotowania niż w przypadku ptactwa o większym rozmiarze.
Przepiórkę można zamarynować, ale wystarczy krótkie marynowanie. Również sama marynata nie powinna być zbyt intensywna. Przepiórka ma bardzo delikatne mięso i trzeba uważać, żeby marynata go nie zdominowała. Wtedy uzyskamy znakomity, naturalny smak.
Sprawdź przepisy na naszym blogu.
Wartości odżywcze mięsa przepiórek
Mięso przepiórek zapewnia wiele korzyści dla zdrowia i jest świetnym dodatkiem do diety. Przepiórki mają wysoką zawartość białka (21g na 100g mięsa), które jest podstawowym budulcem mięśni. Przepiórki są również bogate w witaminę B12, z ponad 500% dziennego zapotrzebowania. Zawierają również witaminę A i E. Przeciętna osoba powinna spożywać 455 miligramów żelaza każdego dnia. Mięso przepiórek zawiera 4-8% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.