- Kraj pochodzenia: Polska
Filtrowanie
Wieprzowina
- Kraj pochodzenia: Polska
- Kraj pochodzenia: Polska
- Kraj pochodzenia: Hiszpania
- Kraj pochodzenia: Hiszpania
- Kraj pochodzenia: Hiszpania
- Kraj pochodzenia: Hiszpania
- Kraj pochodzenia: Hiszpania
- Kraj pochodzenia: Polska
- Kraj pochodzenia: Hiszpania
- Kraj pochodzenia: Hiszpania
- Kraj pochodzenia: Hiszpania
- Kraj pochodzenia: Hiszpania
- Kraj pochodzenia: Polska
- Kraj pochodzenia: Polska
Wartości odżywcze fakty i mity
Decydując, co ugotować na obiad, często sięgamy po ten gatunek mięsa. Jest ono smaczne i możemy przygotować z niego wiele dań. Jednak tak jak wspomnieliśmy wcześniej, wieprzowina charakteryzuje się sporą zawartością tłuszczu. Dla wielu może być to przesłanka do tego, aby uznać ją za niezdrową. Czy jest tak w istocie?
Wszystko zależy od jakości. Mięso premium to wysoka zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonienasyconych, które uznawane są za najzdrowsze. Znajdziemy w nim także kwasy omega-9. Są to te same kwasy, które obecne są w oliwie z oliwek, czy też tłustych rybach. Zdrowe tłuszcze są niezbędne w dobrze zbilansowanej diecie.
Niezbędnym elementem, odgrywającym kluczową rolę przy rozwoju, oraz prawidłowym funkcjonowaniu organizmu jest również białko. Musimy pamiętać, że wieprzowina w porównaniu z mięsem wołowym lub drobiowym nie może się równać, w tej kategorii. Zawiera ona jednak wystarczającą ilość cennego białka, oraz aminokwasów egzogennych, których ludzki organizm nie może wytworzyć samodzielnie.
Jest także źródłem witamin B1, B12, A, D, E oraz K. Wieprzowina jest najprawdziwszą skarbnicą żelaza. Ludzki organizm zdecydowanie lepiej przyswaja żelazo z tkanek zwierzęcych, niż to z warzyw czy owoców.
Mięso wieprzowe jest zatem zdrowe, choć podobnie jak każdy rodzaj mięsa czerwonego, zaleca się je spożywać raz w tygodniu. Wybierając produkty najwyższej jakości mamy pewność, że dostarczamy sobie w ten sposób nie tylko niezbędnych składników odżywczych, ale także maksimum smaku.
Ile kalorii ma wieprzowina?
Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, wieprzowina nie jest mięsem dietetycznym. Porcja 100 gram, to około 242 kalorie. Ilość 242 kalorii można porównać do 2 plastrów żółtego sera, 12 łyżeczek cukru, czy 5 jabłek. Czy to dużo? Wieprzowina klasyfikuje się mniej więcej w połowie listy mięs, pod względem kaloryczności. Nie jest ona wcale najbardziej tuczącym spośród wszystkich mięs. W rankingu pokonują ją np. baranina, czy gęsina, która to w 100 gramach mieści ponad 300 kalorii.
Który element wybrać?
W naszej ofercie znajdziesz między innymi wyśmienite żeberka wieprzowe. Jest to mięso, które można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Żeberka sprawdzą się doskonale na grillu. Upieczone na ruszcie będą z jednej strony soczyste, a z drugiej chrupiące. Warto uzupełnić je dodatkami w postaci świeżych warzyw. Innym sposobem na przyrządzenie żeberek jest ich uduszenie (możemy je wcześniej obsmażyć), razem z warzywami. Staną się wtedy miękkie i delikatne.
Smakoszom proponujemy również niezrównane, marmurkowe steki wieprzowe takie jak secreto czy plume. Są one wyjątkowo soczyste, ze względu na obecność tłuszczu pomiędzy włóknami mięśniowymi. Dzięki temu po obróbce termicznej mięso staje się miękkie i smakowite. Nie trzeba ich marynować, a po zgrillowaniu będą bardzo miękkie.
Polecamy także policzki wieprzowe do duszenia.
Mamy także wysokiej jakości burgery wieprzowe. Są one formowane ze starannie wyselekcjonowanego mięsa rasy Iberico. Oznacza to, że w ręce klienta trafia produkt klasy premium. Burgery są pakowane po 2 sztuki. Pamiętaj! Najniższy poziom wysmażenia burgera wieprzowego to medium-well.