Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.
0 Ulubione

Zając

( prod.)

Zając to dziko żyjące zwierzę leśne. Dlatego mięso z zająca to niebywały rarytas, niestety pojawiający się na stołach niezwykle rzadko.  Szkoda, ponieważ ten rodzaj dziczyzny kryje w sobie ogromny potencjał smakowy i zdrowotny. Uważany jest za produkt luksusowy i naszym zdaniem zdecydowanie częściej powinien gościć w polskich domach. Zwłaszcza, że wiąże się z nim cała historia fantastycznej, tradycyjnej kuchni polskiej. Często zdarza się, że jest on mylony z królikiem. Mimo fizycznych podobieństw, mięso zająca jest o wiele zdrowsze od hodowlanego królika. Żyjący na wolności zając odżywia się w sposób naturalny, w zgodzie z naturą, co ma ogromny wpływ na jakość i walory smakowe i zdrowotne mięsa. 

147,42 zł
Waga opakowania
  • Kraj pochodzenia: Argentyna
Mięso zająca jest lekkie, chude i bardzo delikatne. Jest to przysmak tradycyjnej kuchni europejskiej z wielu powodów. Doskonały jest pieczony w całości, ale także duszony w postaci aromatycznej potrawki. W smaku mięsa...
73,92 zł
Waga opakowania
  • Kraj pochodzenia: Argentyna
Skoki zająca to idealna porcja mięsa na wyjątkową kolację dla dwojga. Możesz je upiec lub udusić z dużą ilością aromatycznych przypraw, warzyw korzennych i odrobiną białego wina, by uzyskać jeszcze delikatniejszą...

Walory zdrowotne

Niekwestionowaną zaletą zająca jest znikoma ilość tłuszczu. Jednocześnie każdy kawałek stanowi solidną porcję łatwo przyswajalnego białka. Co ważne, nie powoduje wzrostu poziomu cholesterolu. Jest więc odpowiedni dla osób cierpiących na choroby układu trawiennego czy tak popularne obecnie schorzenia cywilizacyjne np. miażdżycę.

Wygląd i smak dziczyzny

Zając to jeden z wielu dostępnych w naszym sklepie rodzajów dziczyzny. W każdym kawałku wyczuwalna jest subtelna słodycz. Jego mięso przed obróbką termiczną jest bardziej czerwone i wymaga więcej czasu, by skruszeć. Dlatego zalecanym jest trzymanie go przez parę godzin w marynacie.  

Jak przygotować mięso z zająca

Pierwszym skojarzeniem jest pasztet. Danie to ma ugruntowaną pozycję w historii kulinarnej naszego kraju. Pasztetem z zająca zajadała się szlachta podczas licznych biesiad. Serwowano go królom, a także odwiedzającym Polskę dyplomatom. Oferowane przez nas elementy nie są jednak przeznaczone do pasztetów. Dla nich zdecydowanie rekomendujemy takie techniki kulinarne jak pieczenie i duszenie. Te techniki kulinarne idealnie wydobędą szlachetny smak tego mięsa. Jak każda dziczyzna, zając idealnie komponuje się z leśnymi dodatkami takimi jak grzyby czy owoce leśne. Bardzo dobrze aromatyzuje się i kruszeje w winie. Gwarantujemy, że delikatne i kruche mięso zająca podawane z sosem z jagód, jeżyn lub maślanym sosem grzybowym, zachwyci najbardziej wymagające kubki smakowe. Przepisy można znaleźć na naszym blogu.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się