- Kraj pochodzenia: Anglia
Filtrowanie
Szaszłyki i gulasz jagnięcy
- Kraj pochodzenia: Bułgaria
Orzeźwiający smak i lekkość szaszłyków jagnięcych z grilla
W miesiącach letnich dieta się zmienia. Chętniej jemy warzywa i owoce, unikamy tłustych, ciężkich potraw. Żar lejący się z nieba powoduje, że z przyjemnością raczymy się orzeźwiającymi smakami. Jagnięcina w letnim klimacie odnajduje się znakomicie. Wiedzą o tym wszyscy, którzy kochają podróże. Po pierwsze jest chuda. Po drugie jest delikatna. Po trzecie uwielbia towarzystwo świeżych dodatków. Z miętowym sosem tworzy obłędną parę. Nie powinno więc zabraknąć jej podczas letnich imprez BBQ.
Stając naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów, przygotowaliśmy dwie możliwości przygotowania tego specjału. Dla niecierpliwych i zabieganych mamy gotowe szaszłyki. Wystarczy je tylko położyć na grillu. Ci, którzy wolą sami dopracować smak mięsa, ewentualnie je zamarynować lub piec w towarzystwie warzyw, mają do dyspozycji gulasz jagnięcy. Nazwa sugeruje co prawda inne przeznaczenie. Ale zapewniamy, że szaszłyki z pociętego udźca jagnięcego wyjdą rewelacyjne. A fakt, że mięso jest już pokrojone tylko ułatwi pracę.
Mamy także ciekawą propozycję z kuchni orientalnej. Jest to klasyczny adana kebab z jagnięciny. Mięso mielone z przyprawami, które przeniosą nas kulinarnie w fantastyczny świat smaków orientu.
Jagnięcina jest lekkostrawna, nie powoduje uczucia ciężkości. A niski poziom kalorii pozwala na urozmaicenie przygotowanych z niej dań dodatkami. To lekka alternatywa dla mięs i wyrobów, które zazwyczaj trafiają na grilla.
Gulasz jagnięcy na chłodniejszy dzień lub jako aromatyczna odsłona kuchni azjatyckiej
Generalnie w naszej kuchni coraz częściej eksperymentujemy z różnymi, międzynarodowymi kuchniami i smakami. Coraz popularniejsza jest u nas kuchnia azjatycka. Jagnięcina w formie gulaszu z udźca będzie doskonała do dań kuchni indyjskiej.
Osoby preferujące bardziej tradycyjne smaki mogą z powodzeniem wykorzystać gulasz jagnięcy w kuchni europejskiej. Jest to jedno z najpopularniejszych i najbardziej ukochanych dań w kuchni irlandzkiej czy angielskiej.