- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Filtrowanie
Żebra wołowe
- Kraj pochodzenia: Polska
- Klasa jakości: Quality Meat Program (QMP)
- Kraj pochodzenia: Hiszpania
- Klasa jakości: BIO
- Kraj pochodzenia: Australia
Z jakiej części tuszy pozyskiwane są żebra wołowe
Istnieją 3 rodzaje żeber wołowych:
- plate short ribs
- chuck short ribs
- back ribs
W naszym sklepie znajdziesz plate short ribs ponieważ są one najlepsze do techniki bbq naszym zdaniem. Mają one największe kości i najwięcej cennego mięsa na nich i odpowiednią okrywę tłuszczu. To one biorą udział w zawodach bbq. Są najsmaczniejsze. Short ribs z definicji, nie stanowią całej długości kości. Kość żebrowa jest ucięta na długość od 7 do 15 cm. Element jest wycięty z okolicy podbrzusza (na wysokości łaty wołowej) i zawiera trzy lub cztery żebra. Ten element może być także pocięty na pojedyncze żebra wzdłuż kości. My tak tniemy nasze elementy. W naszym zakładzie przygotowujemy ok 1kg porcje z jednym żebrem, jest to tak zwane cięcie angielskie (English cut).
Jak przyrządzić żebra wołowe
Wysokiej jakości żebro wołowe jest pełne smaku (nigdy nie zapominaj, że tłuszcz = smak). Przypraw je bardzo prosto. Wystarczy sól i pieprz. Piecz je w niskiej temperaturze przez 6-7 godzin. Będzie gotowe, kiedy mięso samo zacznie odchodzić od kości. Ta cudowna kość, tak jak w innych przypadkach elementów z kością, dopełnia paletę smaków gotowego dania. Duża ilość tkanki łącznej zawarta w żebrach uzyskuje fantastycznie maślaną strukturę, niespotykaną w innych elementach wołowych. Przygotowanie żeber jest dziecinnie proste. Jeśli nie wiesz jak się do niego zabrać, zapoznaj się z przepisami z naszego bloga na początek, a także z filmami na naszym kanale you tube, gdzie znajdziesz pełną instrukcję ich przyrządzania.