- Cena za 100g: 22,27 zł
- Kraj pochodzenia: Węgry
Filtrowanie
Gęś
Jak przygotować gęś
Jest mnóstwo przepisów jak przygotować gęś. Jest to mięso idealne na klasyczną pieczeń. Jeśli chodzi o praktyczne wskazówki przygotowania przed pieczeniem na pewno warto oczyścić ją z nadmiaru tłuszczu. Tłuszcz ten możesz wykorzystać do wielu dań. Możesz polać nim dodatki do gotowej pieczeni lub przygotować doskonały, aromatyczny sos pieczeniowy. Skórę gęsi nakłuwamy na całej powierzchni, aby umożliwić wydostanie się tłuszczu podczas pieczenia. Wytapiający się nadmiar, usuwaj za pomocą łyżki co ok. 30 minut.
Zwróć uwagę, że podobnie jak w innych przypadkach drobiu, podczas pieczenia pierś będzie dochodzić jako pierwsza i może się przesuszać, podczas gdy np. uda nie będą jeszcze gotowe. Można temu zapobiec przez częste podlewanie piersi wytopionym tłuszczem, by utrzymać jej soczystość.
Gęś jest gotowa, gdy mięso ma ok. 70°C. Ważne jest także to czy robimy pieczeń z nadzieniem czy nie. Na każdy kg pieczeni bez nadzienia potrzebujemy od 20 do 30 minut. Dla pieczeni z nadzieniem odpowiednio od 35 do 45 minut.