- Kraj pochodzenia: Hiszpania
- Klasa jakości: BIO
Filtrowanie
Wołowina Ekologiczna
- Kraj pochodzenia: Urugwaj
- Klasa jakości: BIO
- Kraj pochodzenia: Hiszpania
- Klasa jakości: BIO
- Kraj pochodzenia: Hiszpania
- Klasa jakości: BIO
- Kraj pochodzenia: Hiszpania
- Klasa jakości: BIO
- Kraj pochodzenia: Hiszpania
- Klasa jakości: BIO
- Kraj pochodzenia: Hiszpania
- Klasa jakości: BIO
- Kraj pochodzenia: Hiszpania
- Klasa jakości: BIO
- Kraj pochodzenia: Hiszpania
- Klasa jakości: BIO
Na czym polega certyfikat wołowiny ekologicznej?
Tylko najwyższej jakości mięso pozyskiwane według określonych norm, może być oznaczone jako wołowina ekologiczna. Nie wystarczy, żeby gospodarstwo miało certyfikat BIO, każda sztuka bydła objęta programem chowu ekologicznego musi być „wciągnięta” na certyfikat przez specjalną jednostkę certyfikującą. W jej paszporcie będzie widniała informacja o tym, wraz z unikalnym numerem kolczyka. Zwierzęta od początku muszą być hodowane według określonych zasad. Kontrolę nad tym czy zasady są przestrzegane w danym gospodarstwie sprawuje wspomniana jednostka certyfikująca, a dzieje się to podczas licznych audytów w gospodarstwach.
Standardy dotyczą przede wszystkim zasad dbania o zdrowie zwierząt, karmienie (pasze muszą posiadać certyfikat BIO), wolny wybieg i wiele innych szczegółowych wymogów uwzględniających potrzeby gatunków na każdym etapie chowu, aż do uboju.
Mięso, które spełnia wszystkie wymogi, uzyskuje certyfikat poświadczający, że jest to mięso BIO. W Unii Europejskiej takim logo jest „ekoliść”, unijny znak ekologiczności umieszczany na etykiecie.
Szlachetny smak wołowiny
Wołowina to jedno z najszlachetniejszych i najzdrowszych mięs. Doskonale nadaje się do grillowania, zarówno w formie apetycznych steków, jak i burgerów. Smakuje świetnie smażona, pieczona czy duszona. Wołowina BIO to dodatkowa szlachetność smaku płynąca z naturalnych pasz i dbałości o zdrowy rozwój bydła.
Kupuj świadomie.