Filtrowanie
Steki z zebry
- Kraj pochodzenia: RPA
- Kraj pochodzenia: Zimbabwe
Jak przygotować steki z zebry
Steki z zebry są bardzo proste w przygotowaniu. Najlepiej przyrządzić je na grillu lub usmażyć na patelni. To zajmie tylko kilka minut. Należy jednak pamiętać, że jest to mięso bardzo chude i lepiej go nie przesmażyć. Najlepszy dla tych steków będzie poziom wysmażenia medium lub medium rare.
Jak smakuje zebra
Mięso z zebry jest zbliżone smakiem do dziczyzny. Ten smak może być trochę zaskakujący. Smak mięsa jest dosyć intensywny, dlatego nie musimy obawiać się zastosowania najróżniejszych marynat. Nawet bardzo aromatyczne przyprawy nie zdominują smaku mięsa tylko go podkreślą. Steki z zebry możesz marynować nawet przez kilka godzin w lodówce.
Steki z zebry to samo zdrowie
Steki z zebry są idealne dla sportowców i dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i zdrową dietę. Jak wiele wysokobiałkowych mięs, mięso zebry jest bardzo bogate w cynk i kwasy tłuszczowe omega 3, które przyczyniają się do prawidłowej pracy mięśni, utrzymania układu odpornościowego i zdrowego krążenia. Według badań chude mięso może pomóc w obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi.