Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.
0 Ulubione
Kategorie

Steki

( prod.)

Steki to specjalność naszego internetowego sklepu mięsnego. Wołowiną premium idealną na steki, zarówno polską jak i importowaną zajmujemy się już ponad 30 lat. Doświadczenie jakie udało nam się zdobyć w tym czasie, pozwoliło nam na przygotowanie unikatowej na polskim rynku oferty. Tak szerokiego wachlarza steków najwyższej jakości nie znajdziesz nigdzie indziej. Znajdziesz u nas steki z najróżniejszych zakątków świata. Nie tylko steki wołowe czy steki jagnięce, ale nawet te z mięs egzotycznych.  Nasz sklep internetowy powstał po, żebyś miał gwarancję, że Twój stek będzie zawsze kruchy, soczysty i pełny smaku. Nasza selekcja dostawców i wybór steków to gwarancja powtarzalności i najwyższej jakości za każdym razem. 

74,13 zł
Waga opakowania
  • Kraj pochodzenia: Polska
Stek z antrykotu z młodej jałówki charakteryzujący się marmurkowatością premium to jeden z naszych najlepszych polskich steków. Starannie wyselekcjonowany przez ekspertów, a następnie wysezonowany czeka na wyjątkową...
59,33 zł
Waga opakowania
  • Kraj pochodzenia: Polska
Stek z antrykotu z polskiej wołowiny z młodego bydła trafił do nas od najlepszych polskich hodowców. Polska wołowina jest doskonała o czym wiadomo nie od dziś. Delikatny, polski stek z antrykotu oferowany w naszym...
147,21 zł
Waga opakowania
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: Black Angus USDA PRIME
Amerykański stek z antrykotu w klasie USDA PRIME, to dosłownie rozkosz dla podniebienia. Jeśli chodzi o amerykańską wołowinę ten fantastyczny stek zdecydowanie znajduje się na szczycie podium. Ten stek to wizytówka...
44,94 zł
Waga opakowania
  • Kraj pochodzenia: Hiszpania
  • Klasa jakości: BIO
Steki z polędwicy ekologicznej to delikatne, kruche, niebywale pyszne mięso. Polecamy każdemu, kto szuka produktów z certyfikatem rolnictwa ekologicznego i jednocześnie ceni sobie wspaniały smak wołowiny. Wołowina,...
Stek z rostbefu Black Angus USA USDA PRIME Stek z rostbefu Black Angus USA USDA PRIME
-8%
101,53 zł 110,36 zł
Waga opakowania
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: Black Angus USDA PRIME
Amerykański, sezonowany stek z rostbefu Black Angus USA USDA PRIME cechuje się niezrównaną smakowitością, kruchością i soczystością. Jest to stek dla najbardziej wymagających koneserów wołowiny. PRIME to najwyższa...
100,07 zł
Waga opakowania
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Niesamowicie marmurkowy, sezonowany stek z rostbefu Black Angus to prawdziwy rarytas prosto z amerykańskich prerii. Charakteryzuje go intensywnie mięsny smak dzięki tradycyjnej hodowli grass fed oraz końcowemu opasowi...
103,11 zł
Waga opakowania
  • Kraj pochodzenia: Polska
Delikatny, kruchy i soczysty stek z rostbefu sucho dojrzewający to spełnienie marzeń każdego grillmastera. Dzięki selekcji elementów do dojrzewania z najlepszych tusz, mamy pewność, że po 21 dniach sezonowania na...
Stek z rostbefu Angus z argentyńskiej wołowiny Stek z rostbefu Angus z argentyńskiej wołowiny
-8%
40,09 zł 43,58 zł
Waga opakowania
  • Kraj pochodzenia: Argentyna
  • Klasa jakości: Argentine Quality Beef
Stek z rostbefu z argentyńskiej wołowiny to najwyższa jakość mięsa gwarantowana znakiem Argentine Quality Beef grass fed. Nie bez przyczyny argentyńska wołowina uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie. Spróbuj...
Porterhouse sezonowany na sucho Porterhouse sezonowany na sucho
-5%
130,67 zł 137,55 zł
Waga opakowania
  • Kraj pochodzenia: Polska
Porterhouse sezonowany na sucho to stek, o którym marzy każdy stekożerca. Spójrz na tą wielką polędwicę i doskonały rostbef. To prawdziwe połączenie "made in heaven" ;). O kruchość i smakowitość polędwicy nie musisz...
42,84 zł
Waga opakowania
  • Kraj pochodzenia: Hiszpania
  • Klasa jakości: BIO
Stek z rostbefu BIO z hiszpańskiej wołowiny to przepyszny kawałek mięsa z młodego bydła ras mięsnych. Idealny produkt dla wszystkich, w którzy szukają ekologicznego steka, który będzie smaczny, a jednocześnie zdrowy,...
37,59 zł
Waga opakowania
  • Kraj pochodzenia: Polska
Baweta wołowa młoda jałówka z naszej oferty zwana inaczej flank steak to prawdziwy przysmak fanów wołowiny. Wiele osób mówi, że ten właśnie stek ma w sobie najwięcej mięsnego, wołowego smaku spośród wszystkich...
Porterhouse młoda jałówka premium marmur Porterhouse młoda jałówka premium marmur
-8%
111,38 zł 121,07 zł
Waga opakowania
  • Kraj pochodzenia: Polska
Stek Porterhouse młoda jałówka selekcjonowany pod kątem mamrurkowości premium zachwyca pod każdym względem. Po pierwsze urodą, po drugie strukturą mięsa (kruchością i soczystością) i po trzecie, najważniejsze wybitnym...
62,90 zł
Waga opakowania
  • Kraj pochodzenia: Argentyna
  • Klasa jakości: Argentine Quality Beef
Stek z antrykotu Angus z Argentyny to pełnia smaku i aromatu mięsa wołowego gwarantowana przez Argentine Quality Beef. Stek idealny zarówno na grilla jak i do smażenia na patelni. Pochodzi od bydła karmionego...
43,26 zł
Waga opakowania
  • Kraj pochodzenia: Hiszpania
  • Klasa jakości: BIO
Stek z antrykotu BIO z hiszpańskiej wołowiny to zdrowa i bardzo smaczna propozycja na grilla. Ten delikatny stek został pozyskany z bydła ras mięsnych, pasącego się przez cały rok na zielonych pastwiskach hiszpańskich...
Stek z antrykotu Black Angus USA USDA CHOICE Stek z antrykotu Black Angus USA USDA CHOICE
-10%
103,19 zł 114,66 zł
Waga opakowania
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Jeśli masz ochotę na wyjątkowe doznanie kulinarne wybierz stek z antrykotu USA Black Angus w klasie jakości USDA CHOICE. Najwyższa jakość mięsa, kruchość i niesamowita soczystość gwarantowana. Zawdzięcza to...

Jak wybierać steki?

Nie jest to proste zadanie, szczególnie, że o jakości mięsa decyduje bardzo wiele czynników w procesie produkcji. Czasami na pierwszy rzut oka nie widać, że stek będzie słabszej jakości. Pozornie pięknie wyglądający kawałek może być kulinarnie rozczarowujący. Dlatego w pierwszej kolejności najlepiej postawić na sprawdzonego sprzedawcę, który dzięki ścisłej selekcji dostawców gwarantuje powtarzalny produkt o wyrównanym, sprawdzonym poziomie jakości. Mniej doświadczony nabywca może się wtedy czuć w pełni bezpiecznie i komfortowo planując już spokojnie ulubione dodatki do swojego ulubionego steka takie jak sosy i marynaty. My zawsze stawialiśmy na jakość. Ręczymy za każdy produkt, który trafia do sklepu BBQ.PL. Satysfakcja kulinarna naszych drogich stekożerców jest numer 1 na liście naszych priorytetów.

Które steki są najlepsze na grilla?

Na grilla polecamy steki z najbardziej delikatnych elementów tuszy wołowej. Wszystkie poniższe pochodzą z grupy mięśni grzbietowych. Mięśnie te wykonują najmniej pracy motorycznej. Dlatego idealnie nadają się do smażenia i grillowania, czyli krótkiej obróbki termicznej w wysokiej temperaturze. Oczywiście te steki są kruche i delikatne tylko jeśli są z wołowiny wysokiej jakości. Z niskiej jakości mięsa poniższe steki mogą być twarde. Może z wyjątkiem polędwicy. 

W jaki sposób powstają steki wysokiej jakości?

W zależności od rodzaju mięsa różne czynniki mają wpływ na jakość steka. Zawsze za jakość odpowiada proces produkcji począwszy od sposobu hodowli, poprzez wszystkie kolejne etapy łańcucha produkcji. Kluczowa jest zawsze hodowla. To na tym etapie (w gospodarstwie) powstaje "magia". To wysiłek, doświadczenie i miłość farmera buduje fundament wysokiej jakości steków. Kolejne etapy łańcucha produkcji nie polepszą już parametrów jakości surowca wejściowego. Mogą je niestety pogorszyć. Dlatego tak ważna jest ścisła kontrola, powtarzalność procesu i wysokie standardy opracowane przez światowych liderów produkcji mięsa kulinarnego na każdym etapie łańcucha. 

W przypadku dziczyzny ten pierwszy etap jest kreowany przez matkę naturę. Dzięki temu steki z dziczyzny z natury mają bardzo dobre, zdrowe mięso. W naszym sklepie oprócz steków z dziczyzny, znajdziesz też steki wołowe oraz steki jagnięce, które w zdecydowanej większości także hodowane w rytmie natury. Czołowi hodowcy bydła w USA, Australii oraz Ameryce Południowej dysponują ogromnymi powierzchniami pastwisk, na których zwierzęta przez większość życia pasą się półdziko. Dzięki temu ich mięso przeniknięte jest dodatkowo smakami i aromatami soczystych traw, ziół i liści krzewów. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku jagnięciny irlandzkiej, brytyjskiej i nowozelandzkiej. Tam zwierzęta również pasą się wolno na pastwiskach czerpiąc pełnymi garściami z wolności i smaków natury. 

Po czym poznać steki wysokiej jakości?

Mięso na steki wysokiej jakości powinno być jędrne i mieć ładny kolor oraz zapach. To pierwsze cechy organoleptyczne z jakimi spotykamy się w kontakcie ze świeżym mięsem. Mięso z młodych zwierząt powinno mieć jasny, intensywny kolor. Mięso ciemne prawdopodobnie będzie ze starych zwierząt bądź ze zbyt wysokim Ph, które oznacza, że zwierzę było przed ubojem zestresowane. Takie zakwaszone mięso nie będzie dojrzewało, będzie twarde i szybko się popsuje.

Pozostałe czynniki trudno ustalić za pomocą zmysłu wzroku bo dotyczą już struktury molekularnej mięśnia mięsa. W przypadku wołowiny dochodzi jeszcze parametr marmurkowatości. Czyli sieci drobnych, białych siateczek tłuszczu, które pokrywają powierzchnię steka. Przyjęło się, że marmurkowatość gwarantuje jakość steków wołowych. Nie jest to jednak do końca prawda. W wołowinie oprócz marmurkowości bardzo ważne jest jeszcze bardzo wiele czynników, które kształtują smak, soczystość i kruchość. Czasami wołowina bez marmurku rozpływa się w ustach.

Aby mięso na steki było kruche niezbędne jest sezonowanie. Bez względu na to czy na sucho czy na mokro wołowina stekowa musi być wysezonowana. Jest to niezbędne dla kruchości i delikatności. Inne rodzaje mięsa takie jak dziczyzna również muszą skruszeć zanim będą nadawały się do spożycia. Wołowina sezonowana ma nieco ciemniejszy kolor, zależy jeszcze od wieku bydła i typu sezonowania, ale to już dłuższy temat na odrębny artykuł.

Tego czego nie da się zobaczyć bez użycia specjalistycznego mikroskopu to właśnie molekularna struktura mięsa. Kruche i delikatne mięso na steki będzie miało długie, rozciągnięte włókna mięśniowe. Mięso takie będzie doskonałe na steki. Mięso ze skurczonymi włóknami (efekt spowodowany złym, zbyt szybkim procesem wychładzania - skurczem chłodniczym) będzie twarde i zawsze skończy się rozczarowaniem kulinarnym chociaż "na oko" może wyglądać ładnie.

Jak przyrządzać steki?

Przede wszystkim steki trzeba przyrządzać z radością i miłością. Najlepiej w dobrym towarzystwie przyjaciół i znajomych. Steki wysokiej jakości trudno popsuć kulinarnie. Dlatego jeśli kupisz mięso na BBQ.PL z pewnością będzie to już połowa sukcesu :). Możesz przyrządzić je na wiele sposobów. Oczywiście najpowszechniejszą metodą jest smażenie i grillowanie. Czyli poddawanie krótkiej, acz intensywnej obróbce termicznej. Wiele przepisów i videoprzepisów znajdziesz na naszym blogu Stekopedia.

Przygotowanie steków jest dużo prostsze niż się wydaje. Jeśli do tej pory nie miałeś sukcesu to prawdopodobnie była to kwestia złego surowca. Pamiętaj oszczędzanie na jakości mięsa boli potrójnie. Tracisz czas, pieniądze i to nie małe bo nawet słabej jakości stek nie jest wcale tani, a smakowo stanowi totalne rozczarowanie kulinarne i zniechęca do grillowania w ogóle. Zainwestuj trochę w jakość, a będziesz mieć pełną satysfakcję smaku i wspaniale spędzonego czasu.

Gdzie kupić steki?

Steki zawsze najlepiej kupić u sprawdzonego, specjalistycznego sprzedawcy takiego jak sklep mięsny online www.bbq.pl. Teraz najwygodniej jest zamawiać steki w internecie. Szybko dostajesz przesyłkę do domu. Nie musisz się niczym martwić. Przesyłka będzie idealnie zabezpieczona chłodniczo na cały czas transportu. Steki przychodzą świeże, w idealnym stanie, dokładnie wtedy kiedy będziesz ich potrzebować. Pamiętaj, żeby imprezę grillową zaplanować z lekkim wyprzedzeniem żeby kurier miał szansę dotrzeć z dostawą na czas. 

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się