- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Podkategorie
Filtrowanie
Pokaż więcej (3)
Picanha okrywa krzyżowej
( prod.)
248,22 zł
Picanha Black Angus USA jest najlepszą częścią udźca wołowego. Jest ukochanym elementem w Ameryce Południowej i jest tam droższa niż polędwica. Na jej powierzchni znajduje się ok. 1,5 cm warstwa tłuszczu, która...
325,40 zł
- Kraj pochodzenia: Polska
Picanha młoda jałówka to jeden z naszych ulubionych elementów zarówno na steki jak i do techniki BBQ. To przepyszny kawałek mięsa z krzyżowej wołowej. Bardzo popularny i uznawany za jeden z najlepszych w Ameryce...
Z jakiej części tuszy pochodzi picanha
Picanha to inaczej okrywa krzyżowej (M. gluteobiceps). Jest to jeden z mięśni udźca (krzyżowej). Element jest dosyć chudym mięśniem samym w sobie, natomiast zostawiona jest na nim około półtora centymetrowa warstwa tłuszczu, która podczas przyrządzania wytapia się i dodaje smakowitości oraz soczystości. Element ten jest najbardziej doceniany przez miłośników wołowiny w Argentynie i Brazylii za intensywny, pełny smak mięsa.
Przygotuj ją w stekach lub grilluj na szpadach. Możesz też upiec ją w całości. W każdej formie będzie smakować genialnie.