- Kraj pochodzenia: Polska
Burgery
- Kraj pochodzenia: Hiszpania
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: USDA CHOICE
- Kraj pochodzenia: Argentyna
- Kraj pochodzenia: Urugwaj
- Klasa jakości: BIO
- Kraj pochodzenia: Hiszpania
- Klasa jakości: BIO
- Kraj pochodzenia: Nowa Zelandia
- Kraj pochodzenia: Kanada
- Kraj pochodzenia: Australia
Czy burgery są daniem zdrowym?
No cóż zależy z jakich pysznych dodatków stworzymy naszego burgera. Mięso samo w sobie jest zdecydowanie bardzo zdrowe. Chociaż zawiera sporo tłuszczów dających soczystość i smakowitość, to są to zdrowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Mięso burgera zawiera także mnóstwo białka, które jest budulcem komórek i mięśni a także wielu witamin i składników odżywczych. Mięso czerwone jest niezwykle bogate w cynk, łatwo przyswajalne żelazo, a także niezbędną dla odżywienia naszego mózgu witaminę B12. Jest także bardzo istotnym źródłem kreatyny odżywiającej nasz cały układ nerwowy. Stanowi niezastąpione np. dietą roślinną źródło jodu oraz łatwo przyswajalnych pozostałych witamin z grupy B. Niedobór kreatyny oraz witamin z grupy B nie tylko wpływa negatywnie na naszą kondycję fizyczną, ale obniża także płynną inteligencję i pamięć operacyjną. Dlatego zdecydowanie rekomendujemy burgery jako źródło tych wszystkich wartości odżywczych dla naszego organizmu.
To co w burgerze jest mniej fit to dodatki czyli bułka i sosy. Tutaj już sami możemy stworzyć kompozycję mniej lub bardziej "zdrową". Można ograniczyć ilość sosu bądź wybrać bułkę z odpowiedniej mąki itd. dając znacznie więcej warzyw.
W wersji najzdrowszej wystarczą same warzywa z mięsem. Nasze burgery są tak soczyste, że nawet bez bułki i sosu rozpływają się w ustach z dodatkiem tylko soli i pieprzu.
Jak przyrządzić idealnego burgera?
Klasyczny skład burgera to dobry kawałek mięsa, pyszna bułka, ulubione sosy i oczywiście świeże, chrupiące warzywa, te które najbardziej lubimy. Polecamy przepisy oraz video-przepisy dotyczące burgerów z naszego bloga, na którym znajduje się wiele inspiracji jak przyrządzić idealnego burgera. Generalnie wszystko jest kwestią gustu i eksperymentowania. Nie ważne czy przyrządzisz go na grillu czy na patelni. Dobre mięso to już 80% sukcesu. A reszta to tylko kwestia wyobraźni i kreatywności. Pamiętaj, że idealny poziom wysmażenia dla burgera to medium. To jest mięso mielone i dobrze żeby przeszło temperaturą w całym swoim przekroju, a dzięki odpowiedniej zawartości tłuszczu i tak będzie soczyste. Pamiętaj żeby dobrze doprawić swojego burgera solą i pieprzem. Dobry burger zawiera ok. 30% tłuszczu więc nie musisz dodawać już dodatkowego do smażenia. Proces przygotowania jest bardzo szybki więc pamiętaj też o kolejności. Najpierw trzeba naszykować dodatki, pokroić warzywa itp. bo burger nie musi za bardzo odpoczywać, a nie chcemy żeby mięso wystygło. Na ostatnie 2 min smażenia połóż na patelni czy na ruszcie grilla także przekrojoną na pół bułkę żeby lekko ją podpiec i nadać jej chrupkości.