- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA PRIME
Steki
- Kraj pochodzenia: Polska
- Kraj pochodzenia: Polska
- Kraj pochodzenia: Argentyna
- Klasa jakości: Argentine Quality Beef
- Kraj pochodzenia: Australia
- Klasa jakości: Wagyu MSA 6+
- Kraj pochodzenia: Australia
- Klasa jakości: MSA BMS 4
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA PRIME
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
- Kraj pochodzenia: Polska
- Kraj pochodzenia: Polska
- Kraj pochodzenia: Polska
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: BMS 7-8
- Kraj pochodzenia: Hiszpania
- Klasa jakości: BIO
Jakie są rodzaje steków?
Oprócz jakości stawiamy na szeroki wybór oferowanych steków i różnorodność. Jakie są rodzaje steków? Steki, które znajdziesz w naszym sklepie można podzielić według różnych parametrów takich jak:
- z jakiego elementu tuszy pochodzi dany stek
- jaką ma klasę jakości
- z jakiej rasy bydła
- jakiego typu żywienie grass fed czy grain fed
- kraj pochodzenia
- rodzaj i długość sezonowania
Wybierz swojego ulubionego steka określając najważniejsze dla Ciebie parametry. W ten sposób łatwiej odnajdziesz swój idealny stek w naszej bogatej ofercie.
W tej kategorii oferujemy najszerszą gamę cięć stekowych jaka jest dostępna na rynku. Liczymy, że taka różnorodność zapewni, że na Twoim grillu nigdy nie będzie nudno.
Klasyczne rodzaje steków:
- Stek z antrykotu (Ribeye) – intensywnie marmurkowaty, soczysty i pełen smaku – numer jeden na grilla
- Stek z rostbefu – szlachetny i uniwersalny, idealny do grillowania i smażenia - stek z charakterem
- T-bone – dwa w jednym: połączenie rostbefu z delikatną polędwicą
- Porterhouse- tak jak T-bone składa się z polędwicy i rostbefu, ale ma znacznie większy kawałek polędwicy
- Tomahawk– spektakularny, antrykot z kością – robi wrażenie na każdym stole
- Stek z polędwicy – najdelikatniejszy stek wołowy, idealny na wyjątkowe okazje
Steki mniej oczywiste dla prawdziwych koneserów:
- Flank steak
- Hanger steak
- Flat iron
- Tri -tip
- Teres major
- Skirt steak
Pochodzenie mięsa – najlepsza wołowina na świecie!
Nasz sklep internetowy powstał po to, żebyś miał gwarancję, że Twój stek będzie zawsze kruchy, soczysty i pełny smaku. Nasza selekcja dostawców i wybór steków to gwarancja powtarzalności i najwyższej jakości za każdym razem. W BBQ.pl stawiamy na jakość potwierdzoną pochodzeniem.
- Wołowina rasy Wagyu – japońska legenda, najwyższa marmurkowatość, smak umami na najwyższym światowym poziomie
- Jakość gwarantowana krajowymi systemami klasyfikacji liderów w produkcji wołowiny premium np. USDA Prime / Choice – amerykańska klasyfikacja, gwarancja soczystości i głębi smaku
- Wołowina rasy Black Angus najbardziej renomowanych marek z USA, Australii, Argentyny czy Urugwaju – wołowina z charakterem, idealnie marmurkowa, krucha i soczysta
- Ręczna selekcja polskiej wołowiny premium - ścisła współpraca z najlepszymi polskimi zakładami oraz rolnikami!
Nasze steki zawsze robią różnicę – niezależnie, czy szukasz mięsa super premium na specjalną okazję, czy po prostu dobrego steka w bardziej przystępnej cenie.
1. Jaki stek wybrać?
Wybór steka zależy przede wszystkim od Twoich preferencji smakowych. Zależy też oczywiście od okazji oraz budżetu jaki masz ochotę przeznaczyć na steka w danym dniu.
Dzięki temu, że masz dostępny tak duży wybór steków w naszym sklepie codziennie możesz wybrać innego steka. Masz wybór od steków bardzo dobrej, codziennej jakości, aż po steki super premium na bardzo wyjątkowe okazje.
Ponadto możesz wybierać:
- W ramach tego samego cięcia. Wśród steków z antrykotu masz wiele propozycji, z których każdą charakteryzuje unikalny smak.
- Wśród różnych cięć stekowych, które są mocno zróżnicowane pod względem intensywności smaku, struktury mięsa itd.
Oto najpopularniejsze steki, od których warto zacząć przygodę z grillowaniem:
- Ribeye (stek z antrykotu): bardzo soczysty, z wysoką marmurkowatością. Tłuszcz pięknie się wytapia na ruszcie, nadając stekowi głębię smaku.
- T-Bone / Porterhouse: dwa w jednym – rostbef i polędwica oddzielone kością w kształcie litery T. Idealne na efektowne grillowanie.
- Tomahawk: antrykot z długą kością – doskonały na pokazowe grillowanie. Intensywny, masywny, widowiskowy.
- New York: pełny mięsnego, wyrazistego aromatu
Najdelikatniejszy stek:
Stek z polędwicy: najczęściej niemal pozbawiony tłuszczu, ale bardzo miękki. Kobiety go kochają. Nieco łagodniejszy w smaku i niezwykle delikatny.
2. Jak zrobić idealnego steka - przygotowanie w kilku prostych krokach?
Podstawową sprawą w procesie robienia idealnego steka jest zaopatrzenie się w wysokiej jakości mięso. Jeśli kupiłeś dobrą wołowinę to na 99% wyjdzie Ci bardzo dobrze. Dobrej jakości mięso trudno jest zepsuć. Jeśli kupiłeś słabe mięso nawet jeśli jesteś mistrzem kuchni nic z tego nie będzie! Więc jakość mięsa jest najważniejsza!
Wstępne przygotowanie steka:
- Wyjmij stek z lodówki na 30–60 minut przed smażeniem.
- Osusz ręcznikiem papierowym.
- Posól przed smażeniem, pieprz dodaj po smażeniu.
Czas smażenia (dla 2,5–3 cm grubości):
- Rare: 1,5–2 min z każdej strony
- Medium rare: 2,5–3 min
- Medium: 3–3,5 min
- Well done: 5–6 min
Technika przygotowania:
- Dla klasycznych steków najlepiej technika "constant flip" czyli często obracaj na grillu czy patelni żeby powstał piękny crust ;)
- Po usmażeniu pozwól odpocząć mięsu przez 3-5 minut w zależności od grubości steka – soki się rozprowadzą i stek będzie soczysty.
Powyższy opis jest dosyć uproszczony. Sprawdź przepisy i temperatury idealnego poziomu wysmażenia na naszym blogu BBQ.pl !
Sposoby przygotowania:
- Grill: najlepszy smak, dym i chrupiąca skórka
- Patelnia żeliwna: intensywny kolor i aromat
- Sous-vide + grill/patelnia: pełna kontrola nad stopniem wysmażenia
- Stir-fry: szybkie smażenie na woku lub patelni
3. Jak przechowywać steki?
W lodówce:
- Świeże steki w opakowaniu próżniowym: do 3–5 dni
- Steki pakowane tradycyjnie: do 2 dni
- Najlepiej przechowywać na najniższej półce w lodówce (0–2°C)
Jak rozmrozić stek?
W lodówce przez 24 godziny – najbezpieczniej i najlepiej dla struktury mięsa. Nie rozmrażaj w mikrofalówce ani na blacie – to prowadzi do utraty soków i smaku.
4. Skąd pochodzi najlepsza wołowina?
Wagyu (Japonia, Australia, USA, Namibia):
- Najbardziej luksusowa wołowina na świecie
- Niesamowicie wysoka marmurkowatość
- Smak umami, delikatna tekstura, tłuszcz, który rozpływa się w ustach
Angus (USA, Australia, Argentyna, Urugwaj):
- Zrównoważona między kruchością, socystością, a intensywnością smaku
- Mniej tłuszczu niż Wagyu, ale wyraźniejszy profil mięsa
Wołowina polska:
- Doskonała jakość dzięki specjalnym programom żywieniowym, hodowli w zgodzie z naturą oraz coraz lepszej genetyce
- Doskonała relacja ceny do jakości
- Ręczna selekcja
5. Co to znaczy marmurkowatość mięsa?
Marmurkowatość to ilość i rozmieszczenie drobnych żyłek tłuszczu śródmięśniowego. To one:
- Zwiększają soczystość
- Nadają głęboki smak
- Poprawiają teksturę mięsa
- Im wyższa marmurkowatość (np. Wagyu A5 lub USDA Prime), tym mięso jest bardziej luksusowe i delikatne.
6. Czy stek jest zdrowy?
Tak! – o ile spożywany z umiarem i w dobrej jakości, stek może być cennym elementem diety.
Wartości odżywcze steka (100 g):
- Białko: ok. 20–26 g
- Tłuszcz: 5–15 g (w zależności od rodzaju)
- Kaloryczność: 150–300 kcal
- Żelazo, cynk, witaminy B12 i B6
Wpływ na zdrowie:
- Stek dostarcza pełnowartościowego białka i mikroskładników ważnych dla układu krwionośnego i odpornościowego
- Wołowina zrównoważona tłuszczowo (np. Angus) może być lepszym wyborem niż przetworzona żywność
- Najlepiej wybierać mięso bez antybiotyków i hormonów – np. certyfikowane USDA, QMP, Wagyu