Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.
0 Ulubione

Wołowina Wagyu

( prod.)

Wołowina Wagyu to najbardziej ekskluzywne mięso na świecie. Jest to mięso dla prawdziwych koneserów smaku. Wołowina ta charakteryzuje się niebywałą marmurkowością dzięki predyspozycji tej rasy bydła do "otłuszczania" oraz dzięki intensywnemu opasowi grain fed minimum 600dni. Ta cecha sprawia, że mięso jest niesamowicie maślane, soczyste, rozpływające się w ustach. Zdecydowanie mięso na bardzo wyjątkową okazję. Najbardziej legendarna wołowina z rasy bydła Wagyu pochodzi z Japonii. To właśnie tam powstaje najwyższej jakości mięso wołowe na świecie. W ofercie naszego sklepu znajdziesz japońskie wagyu z regionu Kagoshima i Miyazaki w najwyższych klasach jakości. W naszym sklepie znajdziesz także wołowinę Wagyu z Australii. Najwyższa i unikalna jakość wołowiny Wagyu to droga do niezapomnianych doznań kulinarnych. 

38,89 zł
  • Cena za 100g: 15,56 zł
  • Cena za 100g:
    15,56 zł
  • Kraj pochodzenia: Australia
Polecamy najwyższej jakości burgery ze szlachetnej wołowiny rasy bydła Wagyu. Burgery marki The Frozen Butcher zachwycą cię genialnym smakiem i soczystością. Australia jest jednym z wiodących producentów bydła Wagyu....
740,60 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 26,45 zł
  • Cena za 100g:
    26,45 zł
  • Kraj pochodzenia: Australia
  • Klasa jakości: Wagyu MSA 5
Nareszcie mamy fantastyczne żebra wołowe Wagyu. Są one znane z ekstremalnej marmurkowości nadającej soczystości. Za smak i kruchość mięsa odpowiada rasa Wagyu, najlepsza na świecie do produkcji kulinarnej wołowiny...
577,20 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 57,72 zł
  • Cena za 100g:
    57,72 zł
  • Kraj pochodzenia: Australia
  • Klasa jakości: Wagyu MSA 6+
Australijski Tomahawk Wagyu jakości MSA 6+ to niesamowicie marmurkowy stek z antrykotu przymocowany do długiej, odsłoniętej kości żebrowej. Pyszny tłuszcz śródmięśniowy uwalnia mnóstwo smakowitości podczas...
692,56 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 86,57 zł
  • Cena za 100g:
    86,57 zł
  • Kraj pochodzenia: Australia
  • Klasa jakości: Wagyu MSA 5
Stek Tomahawk Wagyu o jakości MSA 5 definiowany jest przez jego wspaniałą marmurkowatość i soczysty smak, łącząc wszystkie atrybuty legendarnej wołowiny z tej rasy. O tym, że antrykot jest znakomity na grilla wie...
535,46 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 152,99 zł
  • Cena za 100g:
    152,99 zł
  • Kraj pochodzenia: Japonia
  • Klasa jakości: Wagyu A5+ MBS 10-12
Stek z rostbefu Wagyu w najwyższej klasie jakości w japońskiej skali, to najlepsze doświadczenie kulinarne (eating experience), jakiego możesz zaznać jedząc wołowinę. Kupując steka z prefektury Miyazaki, wiesz, że...
339,99 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 113,33 zł
  • Cena za 100g:
    113,33 zł
  • Kraj pochodzenia: Australia
  • Klasa jakości: Wagyu MSA 6+
Australia obok Japonii i USA jest producentem najlepszej wołowiny na świecie. Doskonale marmurkowy stek z antrykotu Wagyu w klasie jakości MSA 6+ to propozycja dla najbardziej wymagających.
485,04 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 161,68 zł
  • Cena za 100g:
    161,68 zł
  • Kraj pochodzenia: Japonia
  • Klasa jakości: Wagyu A5 MBS 8-9
Ekskluzywna, japońska wołowina Wagyu z prefektur Kagoshima i Miyazaki znana jest na całym świecie z unikalnego smaku i delikatności. Stek z antrykotu w klasie jakości A5 MBS 8-9 dostarczy ci niezwykłych wrażeń...
626,33 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 122,81 zł
  • Cena za 100g:
    122,81 zł
  • Kraj pochodzenia: Japonia
  • Klasa jakości: Wagyu A4 MBS 6-7
New York steak z oryginalnego japońskiego wagyu w klasie jakości A4 MBS 6-7 rozpływa się w ustach i jest pełen wykwintnego smaku. To propozycja dla najbardziej wymagających fanów wołowiny super premium. Doskonały do...
786,84 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 196,71 zł
  • Cena za 100g:
    196,71 zł
  • Kraj pochodzenia: Japonia
  • Klasa jakości: Wagyu A4 MBS 6-7
Japońskie Wagyu słynie na całym świecie z doskonałej marmurkowatości, maślanej tekstury i dekadenckiego smaku. Stek z antrykotu w klasie jakości A4 MBS 6-7 pozwoli ci wejść na zupełnie nowy poziom grillowania.
505,50 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 219,78 zł
  • Cena za 100g:
    219,78 zł
  • Kraj pochodzenia: Japonia
  • Klasa jakości: Wagyu A5+ MBS 10-12
Japońska wołowina Wagyu gwarantuje unikalne kulinarne doświadczenie. Steki z antrykotu czystej krwi Wagyu w klasie jakości A5+ MBS 10-12 to najwyższa półka na świecie. Top skali w japońskiej klasyfikacji. Nie ma...
1 859,46 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 109,38 zł
  • Cena za 100g:
    109,38 zł
  • Kraj pochodzenia: Japonia
  • Klasa jakości: Wagyu A5+ MBS 10-12
Dzięki autentycznemu, japońskiemu antrykotowi Wagyu klasy A5+ MBS 10 możesz doświadczyć prawdziwej kulinarnej podróży w inny wymiar smaku. Antrykot jest najlepszym elementem stekowym. A ten konkretnie antrykot jest z...
1 391,00 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 107,00 zł
  • Cena za 100g:
    107,00 zł
  • Kraj pochodzenia: Japonia
  • Klasa jakości: Wagyu A5 MBS 8-9
Rozsmakuj się jednym z najbardziej wykwintnych mięs na świecie. Antrykot z japońskiego Wagyu klasy A5 MBS 8 odmieni twoje dotychczasowe postrzeganie wołowiny. Autentyczna japońska wołowina Wagyu jest znana na całym...
1 312,48 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 100,96 zł
  • Cena za 100g:
    100,96 zł
  • Kraj pochodzenia: Japonia
  • Klasa jakości: Wagyu A4- MBS 4-5
Nasz antrykot z japońskiego Wagyu klasy A4 jest przysmakiem uznanym i podawanym wyłączenie w najbardziej ekskluzywnych restauracjach na świecie. Teraz możesz przyrządzić go we własnym domu dla swoich gości. Chociaż...
1 562,11 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 156,21 zł
  • Cena za 100g:
    156,21 zł
  • Kraj pochodzenia: Australia
  • Klasa jakości: MSA 9+
Tomahawk Wagyu z wołowiny w najwyższej klasie jakości w australijskiej skali MSA 9+ to prawdziwy imperator smaku w naszej ofercie tomahawków. Nie da się opisać słowami jego smaku, soczystości i kruchości. Tego steka...

Czym charakteryzuje się wołowina wagyu

Zawiera ona bardzo wysoki poziom zdrowych tłuszczy (jednonienasyconych), które układają się w gęstą sieć, podobną do pajęczyny i zwaną popularnie „marmurkowością”, „marmurkowatością”, bądź bardziej potocznie „marmurkiem”. To właśnie zawarte w dużej ilości niteczki białego tłuszczu w mięsie nadają mu nadzwyczajnej smakowitości, kruchości i soczystości, dzięki czemu po poddaniu obróbce termicznej dosłownie rozpływa się w ustach.

Skąd bierze się legendarna marmurkowość wołowiny wagyu

Genetyka tej właśnie rasy bydła powoduje, że bardzo łatwo zawiązuje ona tłuszcz przy odpowiednim żywieniu i hodowli (minimum 600 dni intensywnego opsau grain fed). W procesie chowu producenci żywca używają specjalnych narzędzi oceny genetycznej danego osobnika, aby wytypować te zwierzęta, które mają największy potencjał do otłuszczania i na tych sztukach koncentrują wysiłki, aby osiągnąć najlepsze uzyski z produkcji. Jest to bardzo prosty mechanizm. Za bydło najwyższej jakości uzyskają najwyższe ceny, więc o swoje zwierzęta dbają w sposób wyjątkowy. Na jakość wołowiny wpływa nie tylko idealne przystosowanie genetyczne. Ma na nią również ogromny wpływ tradycja produkcji, połączenia odpowiedniego klimatu, paszy i pielęgnacji. Te wszystkie czynniki przekładają się na smak, konsystencję oraz jakość mięsa. W celu określenia marmurkowatości powstała skala w zakresie od 0 do 9+, gdzie 0 oznacza najniższą, a 9+ najwyższą i najcenniejszą.

Skąd pochodzi rasa wagyu

Rasa bydła wagyu pochodzi z Japonii, a słowo „Wagyu” oznacza „japońską krowę” (Wa oznacza japoński, a gyu krowę). Termin ten grupuje cztery najlepsze rasy bydła w Japonii:

  • Wagyu: Kuroge Washu
  • Mukaku Washu
  • Akage Washu
  • Nihon Tankaku Washu

Wszystkie wyżej wymienione rasy prezentują fantastyczną genetykę, a w odpowiednich warunkach hodowli uzyskuje się produkt pożądany przez największych smakoszy wołowiny na całym świecie. Japońska wołowina jest bardzo droga, w rezultacie czego Australijczycy i Amerykanie, a także wielu innych hodowców w innych krajach postanowiło rozwijać lokalną produkcję. Japończycy chcą jednak, aby produkt był jak najbardziej ekskluzywny. Dlatego niechętnie dzielą się genetyką swojego bydła, a nasienie dobrego rasowego buhaja osiąga astronomiczne kwoty, o ile w ogóle jest dopuszczone do wyjazdu poza granice kraju kwitnącej wiśni.

Często zdarza się także, że na mięso wołowe pochodzące z Japonii mówimy wołowina Kobe. Otóż jest to nazwa mięsa produkowanego z rasy Wagyu jednak w regionie, który nazywa się Kobe. To tak jak potocznym określaniem wszystkich białych win musujących jest szampan, a taka nazwa odnosi się wyłącznie do produckji trunku w prowincji Francji Szampanii.

Wagyu poza Japonią

W latach 1976-1997 z Japonii wywieziono około 225 żywych sztuk bydła tej rasy. Ich potomkowie skutecznie stworzyli nową odmianę „Wagyu”, która jest zbliżona do japońskiej, ale nie do końca jest to tożsama rasa. Wynika to z faktu, że w 1997 roku japoński rząd oficjalnie ogłosił Wagyu skarbem narodowym i zakazał dalszego eksportu żywych zwierząt i kopii genetycznych. Potomkowie tych oryginalnych 225 osobników są uważane za "wagyu pełnej krwi". Samice zostały ponownie zapłodnione pełną krwią, utrzymując żywą linię pełnej krwi. Pełnokrwiste bydło jest niezwykle rzadkie i bardzo drogie. Bydło „pełnej krwi” musi zostać przebadane genetycznie poprzez testy DNA, aby udowodnić, że zwierzęta te są powiązane genetycznie z bydłem urodzonym i wychowanym w Japonii. Jest to regulowane przez Amerykańskie Stowarzyszenie Wagyu w USA i podobne organizacje w innych krajach.

Kto jest najbardziej znaczącym producentem po Japonii

Australijskie Stowarzyszenie Hodowców Wagyu powstało 1 lutego 1989 roku. Głównymi celami Stowarzyszenia w tamtym czasie było rejestrowanie i klasyfikowanie bydła tej rasy, wyhodowanego w Australii, informowanie hodowców i konsumentów wołowiny o jakości żywieniowej, dostarczanie członkom Stowarzyszenia informacji i badań na temat rasy, oraz zwiększenie liczby członków Stowarzyszenia i rejestracje bydła. Australia ustanowiła światowej klasy stado, największe poza Japonią, oparte na trzech głównych czarnych szczepach z regionów Tajima, Fujioshi i Kedaka, a także dwóch szczepach czerwonych Kochi i Kumamoto. Eksport australijskiej wołowiny Wagyu w latach 90. ograniczał się zaledwie do Japonii, ale obecnie rozciąga się w wielu krajach Azjatyckich, Europy, Bliskiego Wschodu i USA. Obecnie ponad 90% wołowiny jest eksportowane na różnorodne międzynarodowe rynki premium.

Menu

Menu

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się