- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA PRIME
Oryginalna wołowina z USA
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: USDA CHOICE
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA PRIME
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Tradycja hodowli przekazywana z pokolenia na pokolenie
Z rodzinnych, tradycyjnych farm pochodzi 90% bydła w USA. Jest ono hodowane w zgodzie z naturą na rozległych pastwiskach i preriach stanowiących naturalny krajobraz USA (pastwiska te stanowią gwarancję, że tereny zamieszkane przez liczne rodzime gatunki roślin i zwierząt nie zostaną wyparte przez industrializację lub monokulturę rolniczą).
Większość stad znajdujących się w centralnych, nizinnych stanach USA takich jak Nebraska oparta jest o rasę Black Angus oraz Herreford. To właśnie z tych terenów sprowadzamy dla Państwa nasze produkty ponieważ wiemy, że te rasy gwarantują najwyższą jakość kulinarną mięsa. Możemy bez wahania powiedzieć, że oferujemy wołowinę z prawdziwego Black Angusa.
Klasyfikacja jakości amerykańskiej wołowiny
Bydło w USA wypasane jest przez około 24 miesiące, a następnie trafia na 120 dni do tak zwanych feedlot’ów, gdzie karmione jest słodką kukurydzą. Ta dieta powoduje, że mięso uzyskuje legendarny marmurek (przerosty tłuszczu śródmięśniowego dodającego smakowitości, kruchości i soczystości) . W Stanach Zjednoczonych urzędnicy USDA (Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) przebywający w zakładach mięsnych badają każdą tuszę i przyznają odpowiednią klasę jakości. Wołowina najwyższej jakości, cechująca się największym „marmurem” jest klasyfikowana jako USDA PRIME (tylko ok. 5% produkcji). Kolejna klasa to USDA CHOICE (dzielony odpowiednio na wyższy oraz niższy 40% produkcji). Kolejne, niższe klasy jakości to SELECT, STANDARD, COMMERCIAL, UTILITY, ale one nie są eksportowane do Unii Europejskiej. Na naszym rynku mamy tylko amerykańską wołowinę super premium (PRIME) oraz premium (CHOICE). Do UE dociera mięso produkowane w dedykowanych zakładach, w specjalnym programie bez hormonów NHTC i zgodnie z restrykcyjnymi regulacjami narzuconymi przez Unię. Mięso wołowe z USA zawdzięcza swoją wyjątkową kruchość także długiemu okresowi dojrzewania mięsa (min. 4-5 tygodni zanim trafi do konsumentów).
Perfekcyjny smak wołowiny USDA PRIME
Oferowana przez nas wołowina w klasie jakości USDA PRIME, czyli najwyższej w amerykańskiej skali klasyfikacji, dostarczy ci niesamowitych wrażeń kulinarnych. Jest ona starannie wyselekcjonowana pod kątem jakości i wyjątkowej marmurkowości mięsa. W całej produkcji mięsa wołowego w USA stanowi zaledwie ok 3%. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, dlaczego twój stek sprawi, że przeżyjesz niezapomniane doświadczenie kulinarne, zapoznaj się z dalszą częścią naszego opisu dotyczącego systemu klasyfikacji USDA poniżej.
Jeśli będzie to twoje pierwsze doświadczenie z mięsem USDA PRIME „zapnij pasy”. Z pewnością na długo zapamiętasz to fantastyczne kulinarne doznanie. Jeśli potem zaczniesz zastanawiać się, dlaczego nie każdy stek z antrykotu, z rostbefu czy polędwicy, który do tej pory jadłeś miał tak cudowny smak przeczytaj nasz krótki artykuł na temat systemu klasyfikacji jakości wołowiny oraz w szczególności o klasie jakości USDA PRIME.
Najogólniej rzecz ujmując Departament Rolnictwa USA (USDA) klasyfikuję całą produkcję w oparciu o poziom marmurkowości mięsa oraz dojrzałości (szacowanego wieku) zwierzęcia w czasie uboju. Trzy najwyższe klasy jakości USDA to patrząc kolejno od najwyższego USDA PRIME, USDA CHOICE, USDA SELECT.
System klasyfikacji jakości każdej tuszy wołowej w USA obowiązuje od 1927 roku. Od tamtego czasu oznaczenie na etykiecie odpowiednim poziomem jakości daje konsumentom gwarancję, że kupują produkt o określonym poziomie jakości od super premium USDA PRIME, przez bardzo wysoką jakość na specjalne okazje USDA CHICE, do dobrej codziennej jakości USDA SELECT.
Na początku system klasyfikacji został opracowany jako narzędzie marketingowe w walce z recesją rynku rolnego. Producenci chcieli, żeby klienci docenili mięso wyższej jakości z większym marmurkiem i z lepszych ras.
Klasyfikacja wołowiny USDA to właśnie przede wszystkim ocena poziomu marmurkowości. Im większa jest marmurkowość antrykotu oceniana w przekroju tego mięśnia, tym wyższa ocena klasy jakości danej sztuki.
W sumie jest aż osiem klas jakości w amerykańskim systemie. W każdym zakładzie produkującym wołowinę w USA przebywają oddelegowani urzędnicy departamentu rolnictwa (wysoko wykwalifikowani „grejderzy”), którzy mają za zadanie oceniać i klasyfikować każdą sztukę. Nie jest to więc rola zakładu mięsnego, żeby metkować poziomem jakości swoje produkty, ale zadnie agendy rządowej. Ma to gwarantować obiektywizm oceny i powtarzalność w danej klasie jakości.
Wołowina USDA PRIME jest produkowana z młodego bydła, najczęściej młodych wolców (czyli wykastrowanych byków), u których obserwujemy bardzo duży poziom marmurkowości (od 8 do 13 procent tłuszczu śródmięśniowego). Wiek bydła oscyluje między 9 a 32 miesiącem życia. Bydło karmione jest na końcu procesu hodowlanego wysokoenergetycznym ziarnem, głównie opartym na kukurydzy (grain fed). Ta dieta powoduje jeszcze ładniejsze przyrosty i jeszcze większą marmurkowość mięsa. Bydło hodowane wyłącznie na diecie z traw dostępnych na pastwiskach tzw. grass fed nie osiąga tak marmurkowego mięsa jednak ono też może być znakomite i pełne smaku.
USDA PRIME tak jak wspominaliśmy stanowi tylko ok 3% całej produkcji. Jest ona doskonała do przyrządzenia w domowych warunkach na patelni grillowej lub na własnym grillu w ogrodzie. Jej smak jest tak doskonały, że nie trzeba jej marynować. Wystarczy pieprz i sól i będzie doskonała. Przygotowanie steka zajmie dosłownie kilka minut. Takiej wołowiny lepiej nie wysmażyć zbyt intensywnie, aby zachowała swój wspaniały mięsny smak i soczystość. Jednak nawet w wyższym stopniu wysmażenia nadal będzie bardzo delikatna i krucha. Polędwicę tej klasy można z powodzeniem wykorzystać także na tatara, ale znakomicie będzie nadawała się także do sushi z wołowiną.
W naszym sklepie oferujemy klasykę gatunku grill mastera, czyli stek z antrykotu, z rostbefu oraz polędwicę wołową w elemencie lub stekach. Są to najbardziej delikatne i najbardziej kruche elementy w tuszy. Tego mięsa nie da się zepsuć. Nawet jeśli ktoś nie posiada absolutnie żadnych umiejętności w grillowaniu wołowiny, będzie musiał się bardzo postarać, żeby źle ją przyrządzić. Ten poziom jakości mięsa musi gwarantować sukces kulinarny i satysfakcję z jedzenia. Więc nie ma na co czekać. Zapraszamy do zamawiania 😊.
Klasa jakości USDA CHOICE klasa sama w sobie
Klasa USDA CHOICE to druga po USDA PRIME najwyższa klasa jakości amerykańskiego mięsa. Charakteryzuje się odrobinę mniejszą marmurkowością niż PRIME. Jest to jednak również mercedes wśród wołowin świata.
Wołowina USDA Choice gwarantuje rewelacyjne walory smakowe. Występujący w stekach charakterystyczny marmurek przecinający pasma mięsa, topi się pod wpływem wysokiej temperatury. Co powoduje, że każdy kawałek jest miękki, soczysty i aromatyczny. W burgerach tłuszcz dodatkowo spaja mięso, które zachowuje swój kształt mimo wielokrotnego przewracania na ruszcie.