- Kraj pochodzenia: RPA
Filtrowanie
Steki z krokodyla
- Kraj pochodzenia: Zimbabwe
- Kraj pochodzenia: RPA
Mięso z krokodyla pełne niespodzianek
Ustaliliśmy już, że steki z krokodyla mają bardzo oryginalny smak i konsystencję. To mieszanka smaków ryb i owoców morza ze smakiem drobiu. Jeśli chodzi o konsystencję mięsa to jest bardzo przyjemna podczas jedzenia. Mięso jest bardzo delikatne i zwarte, nie rozpada się.
Smak jest dosyć kontrowersyjny, ale znajduje wielu amatorów. Jest prawdziwym przysmakiem w USA czy Afryce, gdzie jest hodowany na mięso.
Jak przygotować steki z krokodyla
Przygotowanie steka z krokodyla jest bardzo proste. Można go usmażyć na domowej patelni lub przygotować na grillu. Rekomendujemy do niego przyprawy do ryb lub drobiu. Najlepsze będą lekkie i cytrusowe, które dobrze podkreślą smak mięsa, ale go nie zdominują.
Z jakiej części są steki z krokodyla
W niektórych częściach świata krokodyle przygotowywane są jak pieczeń w całości na grillu lub nad ogniskiem. Dostępne w naszym sklepie steki pochodzą z grzbietu lub ogona. To właśnie tam znajduje się najwięcej delikatnych mięśni idealnych do smażenia.
Mięso z krokodyla bardzo zdrowe i sycące
Steki z krokodyla są nie tylko zdrowe i dietetyczne. Dzięki dużej ilości łatwo przyswajalnego białka można się nimi najeść. Ten egzotyczny rarytas jest źródłem wielu witamin, przede wszystkim tych z grupy B i minerałów np. fosforu i potasu. Co w połączeniu z niską zawartością kalorii stanowi bardzo ciekawą propozycję dla osób restrykcyjnie pilnujących diety. Tym bardziej, że zawartość tłuszczu w porcji jest minimalna, co ma znaczenie dla osób skarżących się na problemy z cholesterolem. Ale to nie koniec wyjątkowych właściwości. Krokodyle mięso zawiera także kwasy omega-3, których suplementacja jest zalecana każdemu.