Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.
0 Ulubione
Filtrowanie
Techniki kulinarne:
Kraj pochodzenia:
Trudność przygotowania:
Okazja:
Cena:
-

Steki z krokodyla

( prod.)

Krokodyle to gady prowadzące wodno-lądowy tryb życia. W Polsce można zobaczyć je w zoo lub coraz częściej na talerzu. Dostępne w naszej ofercie steki z krokodyla zaskoczą cię zarówno smakiem jak i konsystencją. A goście, którym je zaserwujesz z pewnością nie będą wiedzieli co jedzą (o ile im tego nie zdradzisz). Steki z krokodyla są niezwykłe pod wieloma względami. W pierwszym momencie sam wygląd mięsa wprawia w konsternację. Nazwa stek przywołuje w wyobraźni obraz czerwonego mięsa. Tymczasem mięso z krokodyla jest białe. Każdy kto je widzi spodziewa się więc ryby lub drobiu. Następnie przychodzi kolejne zaskoczenie jakim jest konsystencja i smak tego mięsa. I tutaj faktycznie mamy wrażenie, że jemy coś na kształt kurczaka o smaku ryby lub odwrotnie. Bardzo ciekawe mięso. Warto samemu sprawdzić ten oryginalny smak.

176,61 zł
  • Kraj pochodzenia: RPA
Eye filet z krokodyla to bardzo ciekawa, egzotyczna propozycja na grilla dla wszystkich, którzy kochają eksperymentować w kuchni. Jest łagodny w smaku, o jędrnej i delikatnej konsystencji soczystego białego mięsa....
178,50 zł
Waga opakowania
  • Kraj pochodzenia: RPA
Stek z krokodyla tail fillet to egzotyczne mięso, którego smak z pewnością zaskoczy każdego kulinarnego odkrywcę. Filet z ogona jest najbardziej delikatną częścią jaką można uzyskać, dlatego idealnie nadaje się na...

Mięso z krokodyla pełne niespodzianek

Ustaliliśmy już, że steki z krokodyla mają bardzo oryginalny smak i konsystencję. To mieszanka smaków ryb i owoców morza ze smakiem drobiu. Jeśli chodzi o konsystencję mięsa to jest bardzo przyjemna podczas jedzenia. Mięso jest bardzo delikatne i zwarte, nie rozpada się. 

Smak jest dosyć kontrowersyjny, ale znajduje wielu amatorów. Jest prawdziwym przysmakiem w USA czy Afryce, gdzie jest hodowany na mięso.

Jak przygotować steki z krokodyla

Przygotowanie steka z krokodyla jest bardzo proste. Można go usmażyć na domowej patelni lub przygotować na grillu. Rekomendujemy do niego przyprawy do ryb lub drobiu. Najlepsze będą lekkie i cytrusowe, które dobrze podkreślą smak mięsa, ale go nie zdominują.

Z jakiej części są steki z krokodyla

W niektórych częściach świata krokodyle przygotowywane są jak pieczeń w całości na grillu lub nad ogniskiem. Dostępne w naszym sklepie steki pochodzą z grzbietu lub ogona. To właśnie tam znajduje się najwięcej delikatnych mięśni idealnych do smażenia.  

Mięso z krokodyla bardzo zdrowe i sycące

Steki z krokodyla są nie tylko zdrowe i dietetyczne. Dzięki dużej ilości łatwo przyswajalnego białka można się nimi najeść. Ten egzotyczny rarytas jest źródłem wielu witamin, przede wszystkim tych z grupy B i minerałów np. fosforu i potasu. Co w połączeniu z niską zawartością kalorii stanowi bardzo ciekawą propozycję dla osób restrykcyjnie pilnujących diety. Tym bardziej, że zawartość tłuszczu w porcji jest minimalna, co ma znaczenie dla osób skarżących się na problemy z cholesterolem. Ale to nie koniec wyjątkowych właściwości. Krokodyle mięso zawiera także kwasy omega-3, których suplementacja jest zalecana każdemu.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się