Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.
0 Ulubione

Sarna

( prod.)

Mimo, że sarna jest najliczniej występującą grupą zwierząt jeleniowatych w Europie, jej mięso nadal stanowi pewną tajemnicę. Klienci o wiele częściej sięgają po porcje z dzika czy jelenia. Tymczasem sarnina to najbardziej soczysty i delikatny rodzaj dziczyzny. W każdym rodzaju dziczyzny odnajdziesz leśny aromat. Mięso żyjących na wolności i odżywiających się w naturalny sposób zwierząt zawiera bardzo wiele ciekawych nut smakowych. Ale w przypadku sarniny pożywienie ma szczególne znaczenie. Bowiem posmak lekko słodkiego mięsa z sarny zmienia się w zależności od pory roku i tego, czym w danym okresie żywiło się zwierzę. Latem aromat sarniny będzie charakteryzował ziołowy, delikatny posmak. Z kolei wiosną i jesienią bardziej korzenny lub orzechowy.

99,33 zł
Waga opakowania
  • Kraj pochodzenia: Polska
Gulasz z sarny to fantastyczne mięso, którego smak oddaje wszystko to co najlepsze z polskich lasów. Sarnina jest uznawana za najbardziej delikatną spośród wszystkich gatunków mięs z dziczyzny. Dodatkowo...
379,68 zł
Waga opakowania
  • Kraj pochodzenia: Polska
Udziec z sarny z polskiej dziczyzny jest wprost idealny na pieczeń. Delikatne i pełne aromatu mięso sprawi, że twoi goście się nim zachwycą. Sarnina oferowana w naszym sklepie pochodzi wyłącznie od zwierząt z polskich...

Niedoceniony smak sarniny

Nieoczywisty smak w połączeniu z miękkością mięsa powodują, że jest ona bardzo wdzięcznym mięsem do serwowania podczas najróżniejszych okazji. Jak każda dziczyzna również sarnina ma niską zawartość tłuszczu. Pomimo tej cechy jest bardzo krucha i soczysta po przygotowaniu. Jest także stosunkowo łatwa do przyrządzenia. To doskonały pomysł, żeby sprawdzić swoje umiejętności kulinarne i zaskoczyć najbliższych oryginalnym smakiem podczas codziennego obiadu, ważnej kolacji, a nawet grilla. Polska dziczyzna jest jedną z najlepszych w Europie i warto poznawać to zdrowe i smaczne mięso w różnych odsłonach.

Walory zdrowotne sarniny

Sarnina to źródło witamin, szczególnie tych z grupy B i mikroelementów takich jak: fosfor czy magnez. Poza tym każda porcja zawiera łatwo przyswajalne białko.  

Jak przygotować mięso z sarniny

Mięsa pochodzącego z młodych okazów nie trzeba nawet marynować. Kawałki pochodzące z dorosłych osobników lepiej uprzednio zapeklować, by mieć pewność, że przygotowane z nich danie będzie delikatne i miękkie. Sarnę można przygotować na wiele sposobów. Znakomicie wypadnie z prostą ziołową marynatą np. natarta majerankiem, solą i pieprzem. Owoce leśne, grzyby, a nawet wino, podkreślą jej walory smakowe. W zależności od rodzaju kupionego kawałka można przygotować: gulasz, pasztet, steki lub upiec porcję w całości i podawać jako pieczeń. 

Przepisy można znaleźć na naszym blogu.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się