- Kraj pochodzenia: Anglia
Filtrowanie
Bażant
Bażant dla cierpliwych
Zdecydowanie nie polecamy osobom, które lubią łatwe w przygotowaniu dania ekspresowe. Mięso z bażanta posiada wszystkie pułapki, w które może wpaść niedoświadczony kucharz. Przede wszystkim zawiera znikomą ilość tłuszczu i łatwo je przesuszyć. Zamiast wspomnianego tłuszczu ma pewną ilość twardszych błon i ścięgien, co stanowi pewne wyzwanie, by umiejętnie je zmiękczyć za pomocą odpowiednio dobranych technik kulinarnych. Polecamy przepisy z naszego bloga, które powinny być pomocne dla początkujących adeptów sztuki kulinarnej.
Pigułka zdrowia
Pomimo, iż bażant nie jest banalny w przygotowaniu, jego mięso to prawdziwa pigułka zdrowia. Doskonały dla ludzi na diecie, ponieważ mięso z bażanta jest chude i ma mało kalorii. Dodatkowo jest bogate w łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, fosfor, magnez i żelazo.
Wykwintny smak
Jeśli zamierzamy zaserwować bażanta w czasie ważnej imprezy lepiej skorzystać z przepisu, który już wcześniej przećwiczyliśmy. Ponadto nie każdemu mięso z bażanta będzie smakowało, nawet jeśli zostanie właściwie przygotowane. Ma ono charakterystyczny, wyrafinowany zapach i smak (lekko cierpki). Znawcy i smakosze rozpoznają mięso bażanta z zamkniętymi oczami. Z całą pewnością docenią pyszną, aromatyczną pieczeń z tego wykwintnego ptaka.