Wołowina USDA PRIME

PERFEKCYJNY SMAK WOŁOWINY USDA PRIME

Oferowana przez nas wołowina w klasie jakości USDA PRIME, czyli najwyższej w amerykańskiej skali klasyfikacji, dostarczy ci niesamowitych wrażeń kulinarnych. Jest ona starannie wyselekcjonowana pod kątem jakości i wyjątkowej marmurkowości mięsa. W całej produkcji mięsa wołowego w USA stanowi zaledwie ok 3%. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, dlaczego twój stek sprawi, że przeżyjesz niezapomniane doświadczenie kulinarne, zapoznaj się z dalszą częścią naszego opisu dotyczącego systemu klasyfikacji USDA poniżej.

DLACZEGO TA WOŁOWINA GWARANTUJE NAJWYŻSZĄ JAKOŚĆ?

Jeśli będzie to twoje pierwsze doświadczenie z mięsem USDA PRIME „zapnij pasy”. Z pewnością na długo zapamiętasz to fantastyczne kulinarne doznanie. Jeśli potem zaczniesz zastanawiać się, dlaczego nie każdy stek z antrykotu, z rostbefu czy polędwicy, który do tej pory jadłeś miał tak cudowny smak przeczytaj nasz krótki artykuł na temat systemu klasyfikacji jakości wołowiny oraz w szczególności o klasie jakości USDA PRIME.

Najogólniej rzecz ujmując Departament Rolnictwa USA (USDA) klasyfikuję całą produkcję w oparciu o poziom marmurkowości mięsa oraz dojrzałości (szacowanego wieku) zwierzęcia w czasie uboju. Trzy najwyższe klasy jakości USDA to patrząc kolejno od najwyższego USDA PRIME, USDA CHOICE, USDA SELECT.

System klasyfikacji jakości każdej tuszy wołowej w USA obowiązuje od 1927 roku. Od tamtego czasu oznaczenie na etykiecie odpowiednim poziomem jakości daje konsumentom gwarancję, że kupują produkt o określonym poziomie jakości od super premium USDA PRIME, przez bardzo wysoką jakość na specjalne okazje USDA CHICE, do dobrej codziennej jakości USDA SELECT.

Na początku system klasyfikacji został opracowany jako narzędzie marketingowe w walce z recesją rynku rolnego. Producenci chcieli, żeby klienci docenili mięso wyższej jakości z większym marmurkiem i z lepszych ras.

Klasyfikacja wołowiny USDA to właśnie przede wszystkim ocena poziomu marmurkowości. Im większa jest marmurkowość antrykotu oceniana w przekroju tego mięśnia, tym wyższa ocena klasy jakości danej sztuki.

W sumie jest aż osiem klas jakości w amerykańskim systemie. W każdym zakładzie produkującym wołowinę w USA przebywają oddelegowani urzędnicy departamentu rolnictwa (wysoko wykwalifikowani „grejderzy”), którzy mają za zadanie oceniać i klasyfikować każdą sztukę. Nie jest to więc rola zakładu mięsnego, żeby metkować poziomem jakości swoje produkty, ale zadnie agendy rządowej. Ma to gwarantować obiektywizm oceny i powtarzalność w danej klasie jakości.

Z JAKIEGO BYDŁA?

Wołowina USDA PRIME jest produkowana z młodego bydła, najczęściej młodych wolców (czyli wykastrowanych byków), u których obserwujemy bardzo duży poziom marmurkowości (od 8 do 13 procent tłuszczu śródmięśniowego). Wiek bydła oscyluje między 9 a 32 miesiącem życia. Bydło karmione jest na końcu procesu hodowlanego wysokoenergetycznym ziarnem, głównie opartym na kukurydzy (grain fed). Ta dieta powoduje jeszcze ładniejsze przyrosty i jeszcze większą marmurkowość mięsa. Bydło hodowane wyłącznie na diecie z traw dostępnych na pastwiskach tzw. grass fed nie osiąga tak marmurkowego mięsa jednak ono też może być znakomite i pełne smaku.

JAK PRZYGOTOWYWAĆ?

USDA PRIME tak jak wspominaliśmy stanowi tylko ok 3% całej produkcji. Jest ona doskonała do przyrządzenia w domowych warunkach na patelni grillowej lub na własnym grillu w ogrodzie. Jej smak jest tak doskonały, że nie trzeba jej marynować. Wystarczy pieprz i sól i będzie doskonała. Przygotowanie steka zajmie dosłownie kilka minut. Takiej wołowiny lepiej nie wysmażyć zbyt intensywnie, aby zachowała swój wspaniały mięsny smak i soczystość. Jednak nawet w wyższym stopniu wysmażenia nadal będzie bardzo delikatna i krucha. Polędwicę tej klasy można z powodzeniem wykorzystać także na tatara, ale znakomicie będzie nadawała się także do sushi z wołowiną.

OFERTA WOŁOWINY USDA PRIME W SKLEPIE BBQ.PL

W naszym sklepie oferujemy klasykę gatunku grill mastera, czyli stek z antrykotu, z rostbefu oraz polędwicę wołową w elemencie lub stekach. Są to najbardziej delikatne i najbardziej kruche elementy w tuszy. Tego mięsa nie da się zepsuć. Nawet jeśli ktoś nie posiada absolutnie żadnych umiejętności w grillowaniu wołowiny, będzie musiał się bardzo postarać, żeby źle ją przyrządzić. Ten poziom jakości mięsa musi gwarantować sukces kulinarny i satysfakcję z jedzenia. Więc nie ma na co czekać. Zapraszamy do zamawiania 😊.

 

Cena

Etykiety

Pokaż wyniki
Widok:
Dostępność:
Na stronie:
Sortuj po:

Amerykański stek z rostbefu w klasie PRIME ma niezrównany marmur i jest to stek dla najbardziej wymagających koneserów wołowiny. Już wkrótce może znaleźć się także na Twoim grillu.

od
20,71 USD brutto
do
31,07 USD brutto

Amerykański stek z antrykotu w klasie PRIME, to dosłownie rozkosz dla podniebienia. Dzięki perfekcyjnemu marmurowi dosłownie rozpływa się w ustach. Dołącz do wyznawców boga wśród steków.

od
23,94 USD brutto
do
39,89 USD brutto

Idealna na steki oraz do pieczenia w całości.

od
185,47 USD brutto
do
236,06 USD brutto