Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.
0 Ulubione

Stek Flank (baweta wołowa)

( prod.)

Flank steak to nasz kolejny ukochany stek. Ten aromatyczny element wołowy jest bardzo chudy i prawie nie zawiera tłuszczu. Prawidłowo przyrządzony jest genialny. Jego przygotowanie jest stosunkowo proste, a smak zdecydowanie nie ma sobie równych. W świecie steków jest jednym z najlepszych. To o czym warto pamiętać, to że flank steak najlepiej smakuje po wcześniejszym zamarynowaniu (2-3 godziny wystarczą). Idealna będzie lekko tenderyzująca marynata np. zawierająca kwaśny sok z limonki lub ananasa. Żeby wzbogacić smak mięsa możesz użyć sosów takich jak sos sojowy, musztarda czy sos Worcestershire. Flank steak to kolejny stek idealny na grilla lub do smażenia na domowej patelni grillowej. Doskonale będzie pasował jako dodatek do sałatek. Poprzez niską zawartość tłuszczu znakomity dla osób na diecie, w tym na diecie paleo.

268,03 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 22,34 zł
  • Cena za 100g:
    22,34 zł
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Flank Steak Black Angus USA Creekstone Farms to genialny kawałek wołowiny idealny na grilla. Intensywny w smaku i jednocześnie niezwykle delikatny. Piękną obróbkę i jakość gwarantuje legendarna amerykańska marka...
238,07 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 26,45 zł
  • Cena za 100g:
    26,45 zł
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Flank Steak Black Angus USA Star Ranch Angus znany jest na całym świecie z wyrazistego smaku. Jest to idealna kombinacja soczystości i smakowitości wołowiny. Stek Bavette jest popularnym kawałkiem mięsa zwłaszcza we...
37,59 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 9,40 zł
  • Cena za 100g:
    9,40 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
Baweta wołowa młoda jałówka z naszej oferty zwana inaczej flank steak to prawdziwy przysmak fanów wołowiny. Wiele osób mówi, że ten właśnie stek ma w sobie najwięcej mięsnego, wołowego smaku spośród wszystkich...

Skąd się bierze flank steak

Jest on mięśniem wycinanym z łaty wołowej (z podbrzusza w tuszy bydła), znany także pod nazwą bawety małej. Prawidłowo przygotowany stek jest dokładnie „obrobiony na czerwono” z tłuszczu i ścięgien. Charakteryzuje się intensywnym smakiem wołowiny, delikatnością i soczystością. Włókna w tym steku ustawione są ponownie horyzontalnie (jak w flat iron, skirt steak czy hanging tender) – oznacza to, że ciepło podczas przyrządzania rozchodzi się wolniej niż w pozostałych stekach, o podobnej grubości z włóknami ustawionymi wertykalnie. Dlatego na początku swojej przygody z tym stekiem dobrze, jeśli będziesz polegać na czasach przygotowania z przepisów.

Jak serwować steka flank steak

Jako stek o bardzo małej zawartości tłuszczu będzie doskonałym dodatkiem do sałatek. Idealnie też pasuje do dań kuchni meksykańskiej podawany w stylu fajitas. Znakomity także w daniach kuchni azjatyckiej przyrządzany techniką stir-fry.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się