Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.
0 Ulubione

Stek z rostbefu

( prod.)

Stek z rostbefu (New York Steak) to jedyny w swoim rodzaju prawdziwie męski stek. Kruchość mięsa ustępuje być może stekom z antrykotu czy z polędwicy, ale za to struktura mięsa stawia przyjemny opór na zębie jak twierdzą jego fani.  Zresztą kruchość w pełni rekompensuje niepowtarzalny smak i pełnia aromatu wołowego mięsa, która dla stekowych koneserów ma największe znaczenie.

736,86 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 122,81 zł
  • Cena za 100g:
    122,81 zł
  • Kraj pochodzenia: Japonia
  • Klasa jakości: Wagyu A4 MBS 6-7
Stek z rostbefu (new york steak) z oryginalnego japońskiego wagyu w klasie jakości A4 MBS 6-7 rozpływa się w ustach i jest pełen wykwintnego smaku. To propozycja dla najbardziej wymagających fanów wołowiny super...
59,64 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 19,88 zł
  • Cena za 100g:
    19,88 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
Nazywany czasem „stekiem dla prawdziwych mężczyzn". Selekcjonowany stek z rostbefu z polskiej marmurkowej wołowiny z naszej oferty pochodzi z najlepszych polskich hodowli. Charakteryzuje się znakomitym, pełnym smakiem...
49,63 zł
  • Cena za 100g: 19,85 zł
  • Cena za 100g:
    19,85 zł
  • Kraj pochodzenia: Brazylia
Stek z rostbefu z brazylijskiej wołowiny grass fed to pełnia wytrawnego, naturalnego smaku mięsa. Jeśli szukasz steka, który ma świetną relację ceny do jakości będzie idealny. Jest doskonały na co dzień. Z łatwością...
67,82 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 27,13 zł
  • Cena za 100g:
    27,13 zł
  • Kraj pochodzenia: Argentyna
  • Klasa jakości: Argentine Quality Beef
Stek z rostbefu z argentyńskiej wołowiny to najwyższa jakość mięsa gwarantowana znakiem Argentine Quality Beef grass fed. Nie bez przyczyny argentyńska wołowina uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie. Spróbuj...
37,29 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 21,94 zł
  • Cena za 100g:
    21,94 zł
  • Kraj pochodzenia: Hiszpania
  • Klasa jakości: BIO
Stek z rostbefu BIO z hiszpańskiej wołowiny to przepyszny kawałek mięsa z młodego bydła ras mięsnych. Idealny produkt dla wszystkich, w którzy szukają ekologicznego steka, który będzie smaczny, a jednocześnie zdrowy,...
84,78 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 28,26 zł
  • Cena za 100g:
    28,26 zł
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Niesamowicie marmurkowy, sezonowany stek z rostbefu Black Angus to prawdziwy rarytas prosto z amerykańskich prerii. Charakteryzuje go intensywnie mięsny smak dzięki tradycyjnej hodowli grass fed oraz końcowemu opasowi...
611,99 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 153,00 zł
  • Cena za 100g:
    153,00 zł
  • Kraj pochodzenia: Japonia
  • Klasa jakości: Wagyu A5+ MBS 10-12
Stek z rostbefu z japońskiego Wagyu w klasie A5+ MBS 10-12, czyli w najwyższym stopniu jakości w japońskiej skali, to definicja smaku najlepszej wołowiny na świecie. Jeśli go spróbujesz bez wątpienia będzie to twoje...
132,63 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 44,21 zł
  • Cena za 100g:
    44,21 zł
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: Black Angus USDA PRIME
Amerykański, sezonowany stek z rostbefu Black Angus USA USDA PRIME cechuje się niezrównaną smakowitością, kruchością i soczystością. Jest to stek dla najbardziej wymagających koneserów wołowiny. PRIME to najwyższa...
Stek z rostbefu z młodego bydła z polskiej wołowiny Stek z rostbefu z młodego bydła z polskiej wołowiny
-5%
45,87 zł 48,28 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 18,35 zł
  • Cena za 100g:
    18,35 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
Stek z rostbefu z młodego bydła z polskiej wołowiny to synonim znakomitego smaku wołowiny za przystępną cenę. Doskonała propozycja dla wszystkich ceniących wyjątkowy, lekko wytrawny smak rodzimego mięsa wołowego. Stek...
35,80 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 17,90 zł
  • Cena za 100g:
    17,90 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
Delikatny, kruchy i soczysty stek z rostbefu sucho dojrzewający to spełnienie marzeń każdego grillmastera. Dzięki selekcji elementów do dojrzewania z najlepszych tusz, mamy pewność, że po 21 dniach sezonowania na...

Fantastyczny pomysł na obiad

Znajdziemy go we wszystkich najbardziej renomowanych restauracjach serwujących wołowinę. Stek z rostbefu można przyrządzić jednak w bardzo prosty sposób we własnym domu.  Nie wymaga on dodatkowego marynowania przed poddaniem obróbce termicznej. Doskonale czuje się w towarzystwie wyłącznie soli i pieprzu. Jeśli mamy dobrej jakości mięso, takie jak np. oferowane w naszym sklepie to już 95% sukcesu kulinarnego pozostałe 5% zostaje na zabieg lewa-prawa na patelni grillowej i genialny obiad gotowy. Wiele propozycji jak przyrządzić znajdziecie w naszej zakładce Kulinarne Inspiracje.

Jakie są inne nazwy

Stek z rostbefu znany jest na całym świecie pod kilkoma podstawowymi nazwami. W steak housach spotkamy się najczęściej z nazwami takimi jak: strip steak, new york steak lub club steak. Mniej popularne nazwy to: Kansas City strip steak, contré filet, strip loin steak, hotel steak, ambassador steak.

Z jakiej części wołowej pochodzi

Rostbef rozciąga się od kości biodrowej do łopatki. Jest częścią mięśnia najdłuższego grzbietu i górnej części mięśnia skośnego brzucha. To właśnie z tego miejsca wycinamy ukochane przez stekożerców steki z rostbefu. Podobnie jak antrykot mięsień rostbefu wykonuje niewielką pracę (grupa mięśni niemotorycznych), dlatego tkanka mięsna jest dosyć krucha i delikatna przez strukturę przerośniętą marmurkiem, drobnowłóknistą. Pomimo, że nie cechuje się on aż tak wysoką zawartością tłuszczyku śródmięśniowego co mięso z antrykotu wołowego, jest to wciąż element o wysokiej marmurkowości.

Skąd wzięła się nazwa New York Steak

W 1820 w Nawym Jorku została otwarta na dolnym Manhattanie restauracja Delmonico's Restaurant, której flagowym daniem był stek z charakterystycznym paskiem. Dzisiaj do końca nie wiadomo czy faktycznie był to stek z rostbefu, a na domiar wszystkiego liczne restauracje naśladowały nowojorską restaurację używając innych elementów czasem antrykotu, czasem krzyżowej. Tak czy inaczej ze względu na historyczne miejsce, w którym potrawa ta była serwowana, zaczęto nazywać steki z rostbefu New York Steak. Jakkolwiek faktyczny element, z którego wycinany był stek w kultowej restauracji może być dyskusyjny, na pewno nie podlega dyskusji to, że steka New York przyrządzimy niezwykle łatwo i szybko, a smak będzie powalający dzięki aromatycznej, maślanej konsystencji uzyskanej podczas smażenia.

Jakie ma walory zdrowotne

Wołowina generalnie jest bardzo zdrowa i niezwykle ważna dla zrównoważonej diety człowieka. Więc zarówno stek z rostbefu jak z stek antrykotu będzie fantastycznym źródłem witamin i wartości odżywczych dla naszego organizmu. Można tutaj jednak pokusić się o pytanie, który kawałek jest zdrowszy. Po poddaniu analizie tych dwóch kawałków mięsa o jednakowej wadze wykryto, iż New York Steak ma mniej kalorii i tłuszczów nasyconych, a jednocześnie dostarcza więcej białka niż stek z antrykotu. 

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się