Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.
0 Ulubione

Stek Hanger (świeca wołowa)

( prod.)

Poezja smaku dla prawdziwych koneserów to Hanger steak znany też jako hanging tender, inaczej butcher steak, czyli stek rzeźnika. Dobrze przyrządzony będzie delikatny, maślany, rozpływający się w ustach. Po polsku nazwa nie brzmi za bardzo „sexi”. Nazywany jest świecą wołową. Wszyscy, którzy go znają wiedzą doskonale, że to „brzydkie kaczątko” zgrillowane smakowo „nie bierze jeńców”. Świeca wołowa jest niesamowicie poprzerastana, co daje jej nieziemski smak, soczystość i kruchość. Z uwagi na to, że mięsień ten nie wykonuje praktycznie żadnej pracy motorycznej w czasie ruchu zwierzęcia, jest jednym z najdelikatniejszych i najpyszniejszych steków na grilla.

Stek Hanger (świeca wołowa) Black Angus USA USDA CHOICE Stek Hanger (świeca wołowa) Black Angus USA USDA CHOICE
-5%
345,46 zł 363,64 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 15,70 zł
  • Cena za 100g:
    15,70 zł
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Ten stek nazywany także Hanging tender lub Butcher steak. W Polsce znany jest także pod nazwą świeca wołowa. Stek rzeźnika to jeden z najpyszniejszych i najdelikatniejszych steków. Idealny na grilla lub do smażenia na...
83,97 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 8,40 zł
  • Cena za 100g:
    8,40 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
Świeca wołowa i to jeszcze z młodej jałówki. Trzeba przyznać, że już zapowiada się doskonała uczta i jest to jeden z naszych najpyszniejszych steków. Może nie wygląda bardzo atrakcyjnie wizualnie ale smakowo to...

Jak przyrządzić hanger steak

Można go przyrządzić na wiele sposobów. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Należy jednak przed grillowaniem wykonać pewną drobną pracę rzeźniczą. Składa się on z dwóch części. Centralnie przez środek przebiega ścięgno, które należy wyciąć. Można też delikatnie oczyścić go z nadmiarowego tłuszczu. Precyzyjną instrukcję jak go przygotować zamieściliśmy w naszym filmie Jak grillować hanger steak.

Należy też pamiętać, żeby go nie przeciągnąć, ponieważ zbyt wypieczony straci wiele na delikatności. Najlepszy będzie dla niego stopień wysmażenia medium rare. Podobnie jak w przypadku flat irona, skirt steaka i flank steaka włókna mięśnia układają się horyzontalnie. Więc pamiętamy, aby prawidłowo go pociąć w poprzek włókien. Po grillowaniu wyraźnie widać jak te włókna biegną więc nie ma z tym problemu. Wszystkie wymienione, to steki idealne na grilla, ale z powodzeniem przygotujesz je także na domowej patelni grillowej.

Tego steka warto też spróbować w wersji tatara. Ma niesamowity, mięsny smak i w tym wydaniu również będzie doskonały.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się