Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.
0 Ulubione

Stek z antrykotu

( prod.)

Stek z antrykotu (rib-eye) doceniany jest przez koneserów wołowiny za pełnię smaku, którą daje bogaty śródmięśniowy przerost tłuszczowy zwany popularnie „marmurkiem”. Zapewnia on fantastyczną soczystość po poddaniu go obróbce termicznej. Smak i kruchość mięsa sprawiają, że steki te są bezsprzecznie daniem numer jeden w steakhousach na całym świecie. Rozpoznajemy go po charakterystycznym białym oku tłuszczu umieszczonym w centralnej części, lekko z boku. Sprawdź naszą szeroką kolekcję steków z antrykotu najwyższej jakości i ciesz się ich niepowtarzalnym smakiem.

164,42 zł
  • Cena za 100g: 54,81 zł
  • Cena za 100g:
    54,81 zł
  • Kraj pochodzenia: Australia
  • Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Znakomity smak sezonowanego, australijskiego steka z antrykotu dostarczonego przez jednego z najlepszych producentów wołowiny na świecie AACo’s Premium Beef Products docenią najbardziej wymagający smakosze wołowiny....
505,50 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 219,78 zł
  • Cena za 100g:
    219,78 zł
  • Kraj pochodzenia: Japonia
  • Klasa jakości: Wagyu A5+ MBS 10-12
Japońska wołowina Wagyu gwarantuje unikalne kulinarne doświadczenie. Steki z antrykotu czystej krwi Wagyu w klasie jakości A5+ MBS 10-12 to najwyższa półka na świecie. Top skali w japońskiej klasyfikacji. Nie ma...
786,84 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 196,71 zł
  • Cena za 100g:
    196,71 zł
  • Kraj pochodzenia: Japonia
  • Klasa jakości: Wagyu A4 MBS 6-7
Japońskie Wagyu słynie na całym świecie z doskonałej marmurkowatości, maślanej tekstury i dekadenckiego smaku. Stek z antrykotu w klasie jakości A4 MBS 6-7 pozwoli ci wejść na zupełnie nowy poziom grillowania.
69,23 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 23,08 zł
  • Cena za 100g:
    23,08 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
Delikatny i kruchy marmurkowy stek z antrykotu to bardzo dobra propozycja na grilla lub do usmażenia na patelni. Mięso jest wyselekcjonowane pod kątem wysokiego marmuru, który zapewnia dodatkową soczystość i...
58,45 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 23,38 zł
  • Cena za 100g:
    23,38 zł
  • Kraj pochodzenia: Argentyna
  • Klasa jakości: Argentine Quality Beef
Stek z antrykotu Angus z Argentyny to pełnia smaku i aromatu mięsa wołowego gwarantowana przez Argentine Quality Beef. Stek idealny zarówno na grilla jak i do smażenia na patelni. Pochodzi od bydła karmionego...
33,27 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 22,18 zł
  • Cena za 100g:
    22,18 zł
  • Kraj pochodzenia: Hiszpania
  • Klasa jakości: BIO
Stek z antrykotu z certyfikatem rolnictwa ekologicznego to zdrowa i bardzo smaczna propozycja na grilla. Ten delikatny stek został pozyskany z bydła ras mięsnych, pasącego się w naturalnych warunkach, na zielonych...
485,04 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 161,68 zł
  • Cena za 100g:
    161,68 zł
  • Kraj pochodzenia: Japonia
  • Klasa jakości: Wagyu A5 MBS 8-9
Ekskluzywna, japońska wołowina Wagyu z prefektur Kagoshima i Miyazaki znana jest na całym świecie z unikalnego smaku i delikatności. Stek z antrykotu w klasie jakości A5 MBS 8-9 dostarczy ci niezwykłych wrażeń...
158,56 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 52,85 zł
  • Cena za 100g:
    52,85 zł
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Jeśli masz ochotę na wyjątkowe doznanie kulinarne wybierz stek z antrykotu USA Black Angus w klasie jakości USDA CHOICE. Najwyższa jakość mięsa, kruchość i niesamowita soczystość gwarantowana. Jeden z naszych...
179,02 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 59,67 zł
  • Cena za 100g:
    59,67 zł
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: Black Angus USDA PRIME
Amerykański stek z antrykotu w klasie USDA PRIME, to dosłownie rozkosz dla podniebienia. Jeśli chodzi o amerykańską wołowinę ten fantastyczny stek zdecydowanie znajduje się na szczycie podium.
339,99 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 113,33 zł
  • Cena za 100g:
    113,33 zł
  • Kraj pochodzenia: Australia
  • Klasa jakości: Wagyu MSA 6+
Australia obok Japonii i USA jest producentem najlepszej wołowiny na świecie. Doskonale marmurkowy stek z antrykotu Wagyu w klasie jakości MSA 6+ to propozycja dla najbardziej wymagających.
Stek z antrykotu z polskiej wołowiny z młodego bydła Stek z antrykotu z polskiej wołowiny z młodego bydła
-5%
38,90 zł 40,95 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 15,56 zł
  • Cena za 100g:
    15,56 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
Ten soczysty stek trafił do nas od najlepszych polskich hodowców. Został pozyskany od młodego bydła, by zagwarantować doskonałe, delikatne mięso, idealne na grilla oraz do smażenia na domowej patelni.

Z jakiego elementu w tuszy pochodzi stek z antrykotu

Stek z antrykotu wołowego, inaczej Rib eye steak pochodzi z przedniej części grzbietu, mięśnia longissimus dorsi (po łacinie najdłuższego). Element ten przebiega po obu stronach kręgosłupa okalając od zewnątrz „klatkę” z żeber. Ma to bardzo duże znaczenie, ponieważ usytuowane tam mięśnie grzbietowe nie wykonują prawie pracy motorycznej w trakcie ruchu zwierzęcia. Dzięki temu należą one do grupy mięśni najbardziej kruchych i delikatnych w tuszy.

Jak inaczej go nazywamy

Jako jeden z najlepszych steków doczekał się wielu nazw i tak najczęściej spotkamy go pod nazwą Ribeye steak, ale występuje także pod nazwami takimi jak Delmonico Steak, Spencer steak, Schotch steak, Prime steak, Saragota steak i Beauty stek. W restauracjach we francuskim stylu, może być również nazywany L'Entrecôte lub Entrecôte.

Jakie są rodzaje

Występuje także w kilku wariantach. Najbardziej popularnym jest po prostu stek bez kości. Innym wariantem jest stek z krótką kością żebrową, który nazywamy najczęściej Cowboy steak lub Cote de boeuf.  Stek z długą kością żebrową to natomiast Tomahowk. Jedno jest pewne, w każdej z tych odsłon steki z antrykotu będą smakowały znakomicie jeśli mięso jest wysokiej jakości.

Dlaczego jest tak delikatny i smaczny

Bez kości lub z kością są uważane za najlepsze mięso na steki. Zawdzięczają to głównie swojej obfitej marmurkowości, a wiadome jest, że im wyższa marmurkowość tym wyższa jakość naszego. Charakterystyczny, mięsisty smak rzeczywiście pochodzi z tłuszczu. Oczywiście ogromne znaczenie ma także to, że antrykot należy do grupy mięśni niemotorycznych. Aby był doskonały musi dodatkowo pochodzić od młodego bydła odpowiednich ras mięsnych, karmionych naturalnymi paszami, hodowanych bezstresowo. Mięso po uboju musi być odpowiednio długo sezonowane. W naszym sklepie prowadzimy selekcję wołowiny tak aby spełniała wszystkie kryteria gwarantujące perfekcyjną jakość i satysfakcję kulinarną naszych Klientów.

Czy ribeye z kością jest lepszy niż bez kości

Prawda jest taka, że jest to wyłącznie kwestia preferencji. Ponieważ w obu przypadkach chodzi przede wszystkim o najwyższą jakość mięsa element występowania kości lub nie będzie już tylko dodatkiem.  Oczywiście wielu smakoszy jest w stanie prowadzić wielogodzinne dyskusje na ten temat twierdząc, iż mięso przy kości jest smaczniejsze i ma w sobie więcej aromatu. Kryje to w sobie trochę prawdy, jednak przy mięsie naprawdę wysokiej jakości obie opcje są jak najbardziej korzystnym wyborem, a kość może tylko wzbogacić kulinarną paletę smaków.       

Jak najlepiej go przygotować

Istnieje niezliczona liczba sposobów na przyrządzenie steków z antrykotu wołowego. Nadaje się on wręcz idealnie do smażenia i grillowania. W naszej zakładce Kulinarne inspiracje znajdują się liczne przepisy, ale także informacje odnośnie sposobów uzyskiwania preferowanego poziomu wysmażenia, wskazówki dotyczące marynowania i inne praktyczne porady. Naszym zdaniem dobrej jakości będzie najlepszy bez marynowania (tylko sól i pieprz) oraz w wydaniu wysmażenia medium lub medium rare.

Jakie wina najlepiej do niego dobierać

Zazwyczaj bardzo marmurkowe steki, takie jak steki z antrykotu najlepiej komponują się z pełnymi, bardzo wyrazistymi w smaku winami, takimi jak na przykład Cabernet Sauyvignon. Dla tych, którzy nie przepadają jednak za tak intensywnymi winami polecamy lżejsze wino Zinfandel, Malbec z Chile lub Argentyny czy Pinot Noir. Jak zawsze wszystko zależy od naszego indywidualnego gustu.

Menu

Menu

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się