Zając

Zając to dziko żyjące zwierzę leśne, a jego populacja jest coraz mniejsza. Dlatego mięso z zająca to niebywały rarytas, pojawiający się na stołach niezwykle rzadko. A szkoda, bo ten rodzaj dziczyzny kryje w sobie ogromny potencjał smakowy i zdrowotny.

 WALORY ZDROWOTNE

Uważany za produkt luksusowy i często porównywany z królikiem, sporadycznie albo wcale serwowany jest w polskich domach. Mimo fizycznych podobieństw mięso jest o wiele zdrowsze od hodowlanego królika. Żyjący na wolności nie jest karmiony paszą, co ma ogromny wpływ na jakość i smak mięsa.

Zaletą jest także znikoma ilość tłuszczu.  Jednocześnie każdy kawałek stanowi solidną porcję łatwo przyswajalnego białka. Co ważne, nie powoduje wzrostu poziomu cholesterolu. Jest więc odpowiedni dla osób cierpiących na choroby układu trawiennego czy tak popularne obecnie schorzenia cywilizacyjne np. miażdżycę.

WYGLĄD I SMAK DZICZYZNY

Zając to jeden z wielu dostępnych w naszym sklepie rodzajów dziczyzny. W każdym kawałku wyczuwalna jest subtelna słodycz. Jego mięso przed obróbką termiczną jest bardziej czerwone i wymaga więcej czasu, by skruszeć niż mięso królika. Dlatego zalecanym jest moczenie go przez parę godzin w marynacie.  

JAK PRZYGOTOWAĆ?

Pierwszym skojarzeniem jest pasztet. Danie to ma ugruntowaną pozycję w historii kulinarnej naszego kraju. Pasztetem z zająca zajadała się szlachta podczas licznych biesiad. Serwowano go królom, a także odwiedzającym Polskę dyplomatom.

My rekomendujemy pieczenie. Ta technika kulinarna idealnie wydobędzie szlachetny smak tego mięsa. Jak każda dziczyzna idealnie skomponuje się z leśnymi dodatkami takimi jak: grzyby czy owoce. Bardzo dobrze aromatyzuje się i kruszeje w winie. Gwarantujemy, że delikatne i kruche mięso zająca podawane z sosem z jagód lub jeżyn zachwyci najbardziej wymagające kubki smakowe.

Przepisy można znaleźć w zakładce Kulinarne Inspiracje lub na naszym mięsnym blogu Stekopedia.pl.

 

Cena

Etykiety

Pokaż wyniki (1)
Zając
Widok:
Dostępność:
Na stronie:
Sortuj po:

Skoki zająca 900g

Pakowane na tackę skoki zająca 2szt.- produkt mrożony

Indeks katalogowy: Inn000064

Zając jest ceniony w kuchni polskiej za aromat i wyjątkowy smak. Mięso zająca jest bardzo chude i delikatne, doskonale komponuje się z ziołami i sosami dodającymi soczystości.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 60,28
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,8
12,59 USD brutto
Dostępne
Realizacja standardowa