- Kraj pochodzenia: Polska
Stek Hanger (świeca wołowa) Black Angus USA USDA CHOICE
( Cena zwiera podatek VAT )
Ten stek nazywany także Hanging tender lub Butcher steak. W Polsce znany jest także pod nazwą świeca wołowa. Stek rzeźnika to jeden z najpyszniejszych i najdelikatniejszych steków. Idealny na grilla lub do smażenia na domowej patelni. Wymaga jednak delikatnej obróbki przed smażeniem, oczyszczenia z zewnętrznego tłuszczu i wycięcia biegnącej centralnie błony. Będzie więc odpowiedni dla grillmasterów, którzy lubią pracę z mięsem. Jest zdecydowanie warty poświęcenia tej uwagi, bo jego smak zapiera dech w piersiach.
Produkt dostępny jest w wersji chłodzonej lub mrożonej. Jeśli jest dostępny chłodzony zostanie w pierwszej kolejności wysłany w takiej formie. Jeśli wolisz w formie mrożonej napisz w komentarzu do zamówienia dyspozycję abyśmy profesjonalnie go zamrozili i wysłali jako mrożony.
Hanger steak Black Angus USA jest nazywany stekiem rzeźnika ponieważ przez lata był on zawsze zabierany przez rzeźników, którzy wiedzieli jak bardzo wartościowy jest to stek. Tego mięśnia jest relatywnie mało w tuszy. Nie jest za duży i w przeciwieństwie do innych elementów nie występuje w tuszy podwójnie. Znajduje się w centralnej części tuszy i pomaga podtrzymać przeponę. Ponieważ jest to niewielka praca motoryczna jest taki delikatny. Jest także pięknie poprzerastany tłuszczykiem dlatego jest niesamowicie soczysty.
Chociaż urodą nie grzeszy jest to bardzo ekskluzywny stek. Tak jak wspomnieliśmy jest go mniej niż polędwicy, a delikatnością, a przede wszystkim smakowitością przebija na głowę inne steki.
Nie należy nadmiernie go wysmażać. Na poziomie wysmażenia medium-rare, medium jest idealny.
Z naszego szkolenia dowiesz się jak rzeźniczo go przygotować przed grillowaniem. Nie przejmuj się. Nie jest to rocket sciencie. Wystarczy ostry nóż i 5 minut pracy, a otrzymasz steka najlepszego jakiego jadłeś w życiu.
Czym charakteryzuje się ten stek:
- Rasa Black Angus
- Klasa jakości USDA CHOICE
- Grass fed grain finich 120 dni
- Wołowina sezonowana minimum 40 dni
- Bardzo marmurkowa
Kraj pochodzenia
- Kraj pochodzenia:
- Stany Zjednoczone
Pozostałe
- Sezonowany:
- 40 dni
- Klasa jakości:
- Black Angus USDA CHOICE
- Rodzaj:
- Stek
- Techniki kulinarne:
- Grill
Pieczenie - Minimalna trwałość:
- 6 miesięcy
- Rasa:
- Black Angus
- Trudność przygotowania:
- Średni
- Okazja:
- outdoor grill
- Cena:
- $$$
- Produkt:
- Chłodzony lub mrożony
- Typ żywienia:
- grain fed
- Przybliżona grubość:
- 4 cm