- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Filtrowanie
Skirt steak
Jak przygotowywać skirt steak
Skirt steak jest zdecydowanie przepełniony niesamowitym smakiem wołowiny. Warto jednak pamiętać o kilku kwestiach związanych z jego przygotowaniem. Przede wszystkim stek ten można spokojnie zamarynować na 2-3 godziny przed przygotowaniem. Ma na tyle wyrazisty smak, że nawet intensywniejszej marynacie będzie trudno go zdominować. Można pomyśleć o marynacie tenderyzującej dla tego steka, ponieważ pochodzi z mięśnia, który pracuje podczas ruchu zwierzęcia. Ważne jest podczas grillowania żeby go nie przeciągnąć, ale żeby był zrobiony w środku na ok medium rare. Ponieważ stek jest stosunkowo cienki wydawałoby się, że będzie się robił bardzo krótko. To może być jednak mylące. Włókna mięśnia ułożone są horyzontalnie i ciepło rozchodzi się na boki podczas smażenia. To sprawia, że wymaga chwili grillowania, dłuższej niż by się wydawało. Z drugiej strony nie warto go przeciągnąć. Granica jest dosyć cienka więc stek wymaga pewnej wprawy. Ale po kilku razach na pewno dojdziecie do perfekcji.
Doskonały stosunek ceny do jakości
Jeśli szukasz naprawdę idealnego stosunku ceny do jakości to skirt steak będzie jedną z propozycji do rozważenia z całą pewnością. Oczywiście jeśli jesteś smakoszem mięsa wołowego. Ten stek ma wyraźnie mnóstwo mięsnego smaku i nawet nie straszne jest mu marynowanie przez kilka godzin. Cenowo wychodzi bardzo dobrze za sezonowane black angusa grain fed. Dlatego jest jednym z ukochanych steków doświadczonych mięsożerców na "codziennego" grilla.