Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.
0 Ulubione

Skirt steak

( prod.)

Skirt steak to pełnia smakowitości mięsa wołowego. Pochodzi z mięśni podbrzusza czyli z tzw. łaty wołowej. Jest pięknie poprzerastany tłuszczem, który nadaje mu niezwykłej soczystości. Dodatkowo pochodzi od grupy mięśni motorycznych, wykonujących sporo pracy podczas ruchu zwierzęcia. Dzięki temu w sam mięsień wbudowywane jest mnóstwo smaku. Charakterystyką struktury mięśnia i ułożenia włókien, a przez to smakiem, jest dosyć zbliżony jest do flank steaka (zresztą pochodzi z tej samej grupy mięśni). Jest równie aromatyczny jak flank steak, jednak jeszcze bardziej soczysty dzięki obfitym przerostom tłuszczowym. Techniki grillowania także stosujemy takie jak dla flank steaka i również w tym przypadku rekomendujemy marynowanie na 2 godziny przed przygotowaniem.

147,63 zł
Waga opakowania
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Skirt steak Black Angus USA nazywany w Ameryce Południowej "Entraña" to prawdopodobnie najbardziej smakowity kawałek mięsa w tuszy wołowej. Wycinany jest z łaty podobnie jak flank steak i jest równie bogaty w wołowy...

Jak przygotowywać skirt steak 

Skirt steak jest zdecydowanie przepełniony niesamowitym smakiem wołowiny. Warto jednak pamiętać o kilku kwestiach związanych z jego przygotowaniem. Przede wszystkim stek ten można spokojnie zamarynować na 2-3 godziny przed przygotowaniem. Ma na tyle wyrazisty smak, że nawet intensywniejszej marynacie będzie trudno go zdominować. Można pomyśleć o marynacie tenderyzującej dla tego steka, ponieważ pochodzi z mięśnia, który pracuje podczas ruchu zwierzęcia. Ważne jest podczas grillowania żeby go nie przeciągnąć, ale żeby był zrobiony w środku na ok medium rare. Ponieważ stek jest stosunkowo cienki wydawałoby się, że będzie się robił bardzo krótko. To może być jednak mylące. Włókna mięśnia ułożone są horyzontalnie i ciepło rozchodzi się na boki podczas smażenia. To sprawia, że wymaga chwili grillowania, dłuższej niż by się wydawało. Z drugiej strony nie warto go przeciągnąć. Granica jest dosyć cienka więc stek wymaga pewnej wprawy. Ale po kilku razach na pewno dojdziecie do perfekcji. 

Doskonały stosunek ceny do jakości

Jeśli szukasz naprawdę idealnego stosunku ceny do jakości to skirt steak będzie jedną z propozycji do rozważenia z całą pewnością. Oczywiście jeśli jesteś smakoszem mięsa wołowego. Ten stek ma wyraźnie mnóstwo mięsnego smaku i nawet nie straszne jest mu marynowanie przez kilka godzin. Cenowo wychodzi bardzo dobrze za sezonowane black angusa grain fed. Dlatego jest jednym z ukochanych steków doświadczonych mięsożerców na "codziennego" grilla.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się