- Kraj pochodzenia: Polska
Filtrowanie
Flank steak (baweta wołowa)
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Skąd się bierze flank steak
Jest on mięśniem wycinanym z łaty wołowej (z podbrzusza w tuszy bydła), znany także pod nazwą bawety małej. Prawidłowo przygotowany stek jest dokładnie „obrobiony na czerwono” z tłuszczu i ścięgien. Charakteryzuje się intensywnym smakiem wołowiny, delikatnością i soczystością. Włókna w tym steku ustawione są ponownie horyzontalnie (jak w flat iron, skirt steak czy hanging tender) – oznacza to, że ciepło podczas przyrządzania rozchodzi się wolniej niż w pozostałych stekach, o podobnej grubości z włóknami ustawionymi wertykalnie. Dlatego na początku swojej przygody z tym stekiem dobrze, jeśli będziesz polegać na czasach przygotowania z przepisów.
Jak serwować steka flank steak
Jako stek o bardzo małej zawartości tłuszczu będzie doskonałym dodatkiem do sałatek. Idealnie też pasuje do dań kuchni meksykańskiej podawany w stylu fajitas. Znakomity także w daniach kuchni azjatyckiej przyrządzany techniką stir-fry.