- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Filtrowanie
Hanger steak (świeca wołowa)
- Kraj pochodzenia: Polska
Jak przyrządzić hanger steak
Można go przyrządzić na wiele sposobów. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Należy jednak przed grillowaniem wykonać pewną drobną pracę rzeźniczą. Składa się on z dwóch części. Centralnie przez środek przebiega ścięgno, które należy wyciąć. Można też delikatnie oczyścić go z nadmiarowego tłuszczu. Precyzyjną instrukcję jak go przygotować zamieściliśmy w naszym filmie Jak grillować hanger steak.
Należy też pamiętać, żeby go nie przeciągnąć, ponieważ zbyt wypieczony straci wiele na delikatności. Najlepszy będzie dla niego stopień wysmażenia medium rare. Podobnie jak w przypadku flat irona, skirt steaka i flank steaka włókna mięśnia układają się horyzontalnie. Więc pamiętamy, aby prawidłowo go pociąć w poprzek włókien. Po grillowaniu wyraźnie widać jak te włókna biegną więc nie ma z tym problemu. Wszystkie wymienione, to steki idealne na grilla, ale z powodzeniem przygotujesz je także na domowej patelni grillowej.
Tego steka warto też spróbować w wersji tatara. Ma niesamowity, mięsny smak i w tym wydaniu również będzie doskonały.